Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar. De zogeheten meme-aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopexploitant AMC gingen hard onderuit.

Beleggers reageerden opgelucht nadat duidelijk was geworden dat de inflatie in de Verenigde Staten is gedaald. Ook de voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin sterk schommelende prijzen voor energie en voedingsmiddelen niet meetellen, daalde voor het eerst in zes maanden.

De S&P 500 eindigde 1,2 procent hoger op 5308,15 punten, de hoogste stand ooit. De Dow-Jonesindex steeg 0,9 procent tot 39.908 punten en techbeurs Nasdaq won 1,4 procent tot 16.742,39 punten.

GameStop en AMC

Gamewinkelketen GameStop verloor 19 procent aan beurswaarde. De afgelopen twee weken verdrievoudigde de waarde van het aandeel door speculaties over een nieuwe rally van 'meme-aandelen'. AMC, dat eerder fors aan waarde won, ging 20 procent omlaag.

Meme-aandelen waren de stukken van op het oog onaantrekkelijke beleggingen die in de eerste maanden van 2021 plots extreem hard stegen. Particuliere beleggers op forumsite Reddit moedigden elkaar toen aan de koers van die bedrijven omhoog te jagen. Deze aandelen stegen deze maand weer keihard nadat een belangrijke aanjager van die 'Reddit-rally' voor het eerst sinds tijden een berichtje had geplaatst op X.

Boeing

Boeing zakte ruim 2 procent. De vliegtuigfabrikant heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn verplichtingen geschonden die voortvloeien uit een overeenkomst die Boeing in 2021 sloot met justitie. De deal beschermde het bedrijf tegen strafrechtelijke vervolging om fatale ongelukken met 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019.

Aandelen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen reageerden gemengd op het nieuws dat het Huis van Afgevaardigden een wet heeft aangenomen om de veiligheid in de luchtvaart te verbeteren. Southwest Airlines zakte 1,3 procent. United Airlines verloor 0,2 procent en Delta Air Lines won 0,4 procent.

Euro en olie

De euro won net geen 0,1 procent ten opzichte van de dollar en was 1,0882 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 78,19 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 82,98 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Apple onthult nieuw besturingssysteem iPhone

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple onthulde maandag de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem, iOS 18, op zijn jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Ook presenteerde het Amerikaanse techbedrijf nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie.

18 minuten geleden
Kosten huiseigenaren VS stegen met ruim een kwart sinds 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor huiseigenaren in de Verenigde Staten zijn sinds 2020 met meer dan een kwart (26 procent) gestegen. Dit is het gevolg van stijgingen in uitgaven zoals belastingen, verzekeringen en nutsvoorzieningen, deels veroorzaakt door de hoge inflatie.

1 uur geleden
Franse beurs flink omlaag na aankondiging vervroegde verkiezingen

AMSTERDAM (ANP) - De aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk uit te schrijven zorgde maandag voor flinke koersdalingen op de effectenbeurs in Parijs. Vooral de Franse banken kregen het zwaar te verduren. Macron schreef de verkiezingen uit omdat zijn partij een grote nederlaag heeft geleden bij de Europese verkiezingen. De rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen kreeg twee keer zo veel stemmen als de partij van de president.

3 uur geleden
Miljardenzaak tegen Meta mogelijk stopgezet

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten (Supreme Court) overweegt om de miljardenzaak die tegen Meta loopt om het Cambridge Analytica-schandaal stop te zetten. Meta stelt dat het beroep dat investeerders tegen het bedrijf aanspannen niet gegrond is, dat gaat de Supreme Court nu onderzoeken.

5 uur geleden
Rapport: verkoop of beursgang beste optie voor Volksbank

DEN HAAG (ANP) - Privatisering via een beursgang of onderhandse verkoop is de beste optie voor de Volksbank. Dat staat in een analyse van NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, die demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

5 uur geleden
Wall Street begint voorzichtig aan belangrijke Fed-week

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag voorzichtig begonnen aan de nieuwe beursweek. De aandacht van de beleggers op Wall Street gaat vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de leenkosten nog onveranderd zal laten om de hardnekkige inflatie verder te bestrijden.

5 uur geleden
Lufthansa ziet 200.000 extra boekingen tijdens EK voetbal

KEULEN (ANP) - Lufthansa heeft voor de periode tijdens het EK voetbal in Duitsland zo'n 200.000 extra boekingen ontvangen naar locaties van het voetbaltoernooi, maakt het Duitse luchtvaartconcern bekend. Het EK vindt dit jaar plaats in Duitsland en wedstrijden worden onder meer in Berlijn, Keulen, Hamburg, Dortmund, Düsseldorf en Frankfurt gespeeld.

6 uur geleden