Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiecijfers eurozone trekken de aandacht in nieuwe beursweek

Inflatiecijfers eurozone trekken de aandacht in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende handelsweek voornamelijk uit naar macro-economische cijfers, nu de meeste grote bedrijven hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd. De eerste raming van de inflatie in de eurozone speelt dan waarschijnlijk een hoofdrol.

De meeste beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) niet al te lang meer wacht met het verlagen van de rente, die tussen 2022 en 2023 in recordtempo omhoogging om de inflatie in te dammen. De gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Fabio Panetta, zei dit weekend dat de omstandigheden goed zijn voor het verlagen van de leenkosten.

De nieuwe inflatiecijfers moeten vrijdag duidelijk maken of de inflatie inderdaad blijvend is afgekoeld. Het zal de beleidsmakers bij de ECB daarbij vooral te doen zijn om de kerninflatie waarin sterk schommelende prijzen voor brandstof of voedingsmiddelen niet zijn meegerekend.

Werkloosheid

In dat opzicht zijn ook de cijfers over de Europese arbeidsmarkt van belang. Het werkloosheidscijfer in de eurozone is in historisch opzicht erg laag. Dat kan volgens economen van ING juist weer reden voor de ECB zijn om de rentes niet heel sterk te verlagen. De afgelopen week bleek ook dat de cao-lonen in de eurozone in het eerste kwartaal harder waren gestegen dan in de voorgaande drie maanden, wat prijzen mogelijk ook kan opdrijven.

Uit Europa komen maandag ook nog cijfers over het ondernemersvertrouwen in Duitsland. Een dag later verschijnen cijfers over het Duitse en Italiaanse consumentenvertrouwen. In de Verenigde Staten publiceert een statistiekbureau van het Amerikaanse ministerie van Handel de favoriete graadmeter voor de inflatie van de Federal Reserve.

Aankomende andelsupdates

Het kwartaalcijferseizoen is nog niet helemaal voorbij. Zo maakt de parfumerieketen Douglas, die eerder dit jaar naar de beurs in Frankfurt ging, woensdag bekend hoe de prestaties in het afgelopen kwartaal waren. Ook de aan de Amsterdamse beursgenoteerde afvalverwerker Renewi geeft een handelsupdate. In de Verenigde Staten is de verkoper van bedrijfssoftware Salesforce een grote blikvanger tussen de laatste bedrijven die hun resultaten presenteren.

De afgelopen week boekte de AEX, de bekendste beursindex in Amsterdam, een kleine winst van 0,3 procent. Dat was te danken aan de stijging van chipfondsen uit de graadmeter na goede resultaten van de Amerikaanse chipontwikkelaar Nvidia.

Meer uit Financieel

Wall Street begint terughoudend aan kortere handelsweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de Amerikaanse winkelverkopen, die dinsdag op het programma staan. Die cijfers geven mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Afgelopen vrijdag bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

28 minuten geleden
Tekorten dwingen Air France-KLM tot duurdere vliegtuigreparaties

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM verliest veel geld door problemen in de toeleveringsketens voor vliegtuigonderdelen. Dat zegt topman Ben Smith op een evenement van de luchtvaartmaatschappij in Parijs. "We moeten vliegtuigen aan de grond houden of we moeten meer geld besteden aan reparaties, dat is erg frustrerend."

38 minuten geleden
Haagse veiling Russische wodkamerken levert 1,6 miljoen op

DEN HAAG (ANP) - De veiling van de Benelux-rechten van achttien Russische wodkamerken, waaronder Stolichnaya en Moskovskaya, in Den Haag heeft 1,6 miljoen euro opgeleverd. De merken zijn in handen van de voormalige meerderheidsaandeelhouders van het voormalige Russische olieconcern Yukos. Zij hebben beslag gelegd op de merkrechten in de Benelux als onderdeel van de ruim 50 miljard dollar aan schadevergoeding die Rusland moet betalen voor de onteigening van Yukos in 2003.

1 uur geleden
Tesla mag volledig zelfrijdende auto's gaan testen in China

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft toestemming gekregen om zelfrijdende auto's te testen in de Chinese miljoenenstad Shanghai. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een bron die anoniem wil blijven.

2 uur geleden
Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping vlees

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich "geen enkele zorgen" over het onderzoek dat China heeft aangekondigd naar te goedkoop Europees varkensvlees, verzekert zij. De commissie volgt het onderzoek op de voet en komt in actie als dat niet volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verloopt, zegt een woordvoerder.

3 uur geleden
Hoofdeconoom ECB: onrust op Franse beurzen geen reden voor paniek

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Er is geen reden voor paniek door de onrust op de Franse beurzen als gevolg van de politieke onzekerheid in het land, stelt hoofdeconoom Philip Lane van de Europese Centrale Bank (ECB) bij een bijeenkomst van persbureau Reuters. "Wat we zien is een markt die zichzelf opnieuw prijst."

4 uur geleden
AH neemt meer veiligheidsmaatregelen om toegenomen agressie

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn neemt meer veiligheidsmaatregelen omdat medewerkers steeds vaker last krijgen van agressie en overlast. Werknemers hoeven vanaf maandag bijvoorbeeld geen naamplaatje meer te dragen. Ook krijgen ze extra training over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en de situatie kunnen de-escaleren, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving in het AD.

4 uur geleden