Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiecijfer EU en Fed-notulen centraal op beurzen

Inflatiecijfer EU en Fed-notulen centraal op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de inflatiecijfers van de eurozone. Ook wordt gelet op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Beleggers hopen in de aantekeningen van de rentevergadering aanwijzingen te vinden over hoe de centrale bankiers denken over de stijgende inflatie in de Verenigde Staten. De sterke toename van het algemene prijspeil zorgde afgelopen week nog voor onrust op de aandelenmarkten.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren zo'n 1 procent lager te beginnen aan de handelsdag. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting met verliezen openen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. In de Aziatische regio gingen de aandelenmarkten woensdag eveneens omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde dik 1 procent in het rood. In Hongkong en Zuid-Korea hadden beleggers een vrije dag.

Op het Damrak kwam InPost met cijfers. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes verhoogde zijn verwachtingen voor het gehele jaar na sterke resultaten in het eerste kwartaal. IMCD kondigde een kleine overname aan. De chemicaliëndistributeur neemt speciaalchemiebedrijf Andes Chemical over. Andes is actief in Centraal-Amerika en Peru en heeft een omzet van 46 miljoen dollar.

Ook gaat de aandacht uit naar Air France-KLM. Het Gerecht van de Europese Unie doet woensdag uitspraak over een klacht van luchtvaartmaatschappij Ryanair over 3,4 miljard euro staatssteun voor KLM vanwege de coronacrisis vorig jaar. De Ierse budgetvlieger eist dat de rechter het goedkeuringsbesluit van de Europese Commissie vernietigt. Volgens Ryanair is het toestaan van overheidssteun door Brussel niet eerlijk ten opzichte van pan-Europese luchtvaartmaatschappijen.

De Europese beurzen sloten dinsdag met kleine koersuitslagen. De AEX klom 0,3 procent tot 705,01 punten en de MidKap won 0,6 procent tot 1055,79 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen eindigden vrijwel onveranderd. Wall Street eindigde in het rood. De Dow-Jonesindex zakte 0,8 procent tot 34.060,66 punten. De brede S&P 500 verloor 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent.

De euro was 1,2240 dollar waard, tegenover 1,2205 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 64,79 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 68,00 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

10 minuten geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

16 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

18 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

18 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

19 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

20 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

22 uur geleden