
Inflatie eurozone neemt sneller af dan verwacht
LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in november verder afgenomen tot 2,4 procent op jaarbasis, van 2,9 procent in oktober. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen. Die schoten vorig jaar omhoog door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa. De inflatie nam sterker af dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een afkoeling tot 2,7 procent.
Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in het eurogebied zelfs met 0,5 procent. Hier werd gerekend op een daling met 0,2 procent. Ook de zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam af tot 3,6 procent. In oktober bedroeg de kerninflatie nog 4,2 procent.
De inflatie in de eurozone is na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) inmiddels flink afgenomen ten opzichte van het hoogtepunt van bijna 11 procent een jaar geleden. Vorige maand hield de ECB al voor het eerst de rente ongewijzigd na een recordreeks van tien verhogingen op rij. Door de leenkosten te verhogen, hoopt de ECB de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van 2 procent.
Speculatie op renteverlaging
Ondanks de afkoelende inflatie waarschuwen Europese centrale bankiers wel voor te vroeg optimisme. Het is namelijk nog onzeker of die trend omlaag blijft voortduren, zei Bundesbank-president Joachim Nagel onlangs. Ook verklaarde ECB-president Christine Lagarde rekening te houden met een opleving van de inflatie na december en dat er de "komende paar kwartalen" nog geen renteverlaging zal komen.
Op de financiële markten wordt echter al volop gespeculeerd op een renteverlaging door de ECB in 2024. Een verlaging van een kwart procentpunt in april is al volledig ingeprijsd in de markt. De kans dat de ECB in maart al de rente gaat verlagen wordt geschat op 45 procent. Een maand geleden werd nog uitgegaan van een eerste renteverlaging in juni.
Nederlandse inflatie
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie. Zo stegen de prijzen in Nederland volgens de Europese rekenmethode deze maand met 1,4 procent. In oktober was nog sprake van een prijsdaling met 1 procent.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Tesla ging maandag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de aankondiging van topman Elon Musk om een nieuwe politieke partij in de Verenigde Staten op te richten. Met de 'American Party' wil de voormalige bondgenoot van president Donald Trump Amerikanen hun vrijheid teruggeven. De Tesla-baas uitte eerder al forse kritiek op Trumps nieuwe begrotingswet en zinspeelde al op de oprichting van een nieuwe partij als die wet zou worden ingevoerd.
57 minuten geledenLONDEN (ANP) - Hackers hebben in de eerste helft van 2025 voor meer dan 2,2 miljard dollar (ongeveer 1,9 miljard euro) aan cryptomunten gestolen. Dat meldt marktanalysebureau Finbold op basis van gegevens van cryptobeveiligingsbedrijf SlowMist. Het merendeel van de buit komt uit de omvangrijke hack bij de in Dubai gevestigde cryptobeurs Bybit in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij die hack werd 1,5 miljard dollar gestolen.
2 uur geledenCUPERTINO (ANP/AFP/RTR) - Apple gaat in beroep tegen een boete van 500 miljoen euro die de Europese Commissie in april had opgelegd. Het Amerikaanse techconcern kreeg de boete omdat het bedrijf erop aanstuurt apps alleen in de eigen appstore aan te bieden. Volgens de Commissie overtreedt Apple daarmee de wet digitale markten (Digital Markets Act).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse AI-startup Perry heeft 1,6 miljoen euro opgehaald. Het in maart opgerichte bedrijf ontwikkelt door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven werkinstructies voor technici. Het bedrijf wil daarmee het tekort aan technisch personeel aanpakken.
5 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/RTR) - De BRICS-landen waaronder China, Brazilië, Rusland, Zuid-Afrika en India willen geen confrontatie met de Amerikaanse president Donald Trump op handelsgebied. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken na Trumps dreiging een extra importheffing van 10 procent op te leggen voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van de BRICS.
5 uur geledenWIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industriële productie is in mei onverwacht gestegen, meldt het statistiekbureau Destatis. Duitse fabrikanten lijken hun productie te hebben versneld voordat er mogelijk veel hogere handelstarieven op de export naar de Verenigde Staten worden ingevoerd.
6 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell heeft in het tweede kwartaal zwakker gepresteerd bij de handel in olie en gas dan in de eerste drie maanden van dit jaar, mede door de onrust op de oliemarkt over de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Shell zullen de handelsresultaten over de afgelopen periode aanzienlijk lager uitkomen dan in het eerste kwartaal.
7 uur geleden