
Inflatie eurozone gaat ook hard omhoog
LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in maart flink verder toegenomen door de oorlog in Oekraïne. Niet alleen in Nederland gingen de prijzen hard omhoog, maar ook in andere eurolanden werd het leven volgens het Europese statistiekbureau Eurostat fors duurder.
De inflatie bedroeg 7,5 procent, tegen 5,9 procent in februari. Net als in de voorgaande maanden gaat het om een nieuw record. Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand.
Vooral de dure energie drijft de inflatie op. Zonder prijzen als olie en gas mee te nemen zou het algehele prijspeil 3,4 procent hoger hebben gelegen dan een jaar eerder. Daarnaast zijn de voedselprijzen behoorlijk toegenomen. Door de oorlog in Oekraïne is graan bijvoorbeeld schaarser geworden, wat de prijzen van tal van etenswaren heeft doen toenemen.
Baltische staten
De Baltische staten waren goed voor de sterkste inflatie. In Litouwen ging het om bijna 16 procent. In landen die relatief weinig banden hebben met de Russische gasvoorzieningen vielen de prijsstijgingen daarentegen mee. In Malta bleef het cijfer nog onder de 5 procent.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte eerder op de dag al bekend dat de inflatie in Nederland volgens de Europese berekeningsmethode is opgelopen tot bijna 12 procent. Daarmee behoort Nederland, dat met de Amsterdamse gasbeurs een belangrijke speler is op het gebied van gas, tot de landen waar de inflatie het sterkst omhoog is gegaan.
Energieprijzen
Hierbij speelt mee dat de inflatie in ons land een maand eerder relatief ook al erg hoog lag. Ook kan het verschil met sommige andere Europese landen mogelijk verklaard worden doordat overheden in die andere landen eerder met maatregelen kwamen om de flinke prijsstijgingen wat te dempen.
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen vermoedt dat ook van invloed is hoe de energieprijzen precies worden gemeten. Dat kan volgens hem van land tot land verschillen, ondanks dat overal dezelfde berekeningsmethode is gebruikt. In Nederland kijkt het CBS naar de prijzen voor mensen die nu een nieuw energiecontract afsluiten. Die zijn flink gestegen. Maar Van Mulligen geeft aan dat veel mensen deze hoge prijzen helemaal niet hoeven te betalen, bijvoorbeeld omdat ze een energiecontract met eerder vastgezette tarieven hebben.
Meer uit Financieel
MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google stelt zijn kunstmatige intelligentie (AI) binnenkort open voor het publiek, zodat gebruikers ermee kunnen oefenen. Mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen als eersten aan de slag met Bard. Het is nog niet bekend wanneer Nederlanders aan de beurt komen, laat een woordvoerder weten.
1 minuut geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan de groeimogelijkheden van chipbedrijven in China beperken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Amerikanen zijn al langer bezig met het afknijpen van de levering van hoogwaardige technologie aan het Aziatische land, om te voorkomen dat die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.
7 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Verenigingen en stichtingen, waaronder goede doelen, zijn vanaf juni weer welkom bij ING. In augustus besloot de bank dat ze voorlopig geen nieuwe rekeningen meer konden openen omdat er niet voldoende personeel was om het daarvoor vereiste klantonderzoek te doen. Dat zou bij "deze complexe rechtsvormen" volgens ING meer werk zijn dan bij bedrijven of particulieren.
28 minuten geledenHAARLEM (ANP) - Het uitvoeren van 500.000 vluchten door Schiphol is tegen de wet, stelt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV). Die stichting vertegenwoordigt omwonenden van Schiphol dinsdag in de rechtbank van Haarlem. Daar diende het kort geding dat verschillende luchtvaartmaatschappijen aanspanden tegen de Staat om het verlagen van het aantal vluchten. Volgens de advocaten van RBV is er enkel een wettelijke grondslag voor 400.000 vliegbewegingen via de luchthaven.
44 minuten geledenHAARLEM (ANP) - Schiphol wil duidelijkheid en perspectief, in afwachting van nieuwe regels omtrent het aantal vluchten via de luchthaven. Daarvoor pleit de advocaat van Schiphol in een kort geding tegen de Staat, dat werd aangespannen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zij willen dat de verlaging van het aantal vluchten van 500.000 naar 460.000 vluchten van tafel gaat. Schiphol is echter positief over de regeling, al is die "niet ideaal".
50 minuten geledenNEW YORK (ANP) - First Republic Bank wist dinsdag weer wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De wankele regionale bank, die een dag eerder nog zijn laagste aandelenkoers ooit bereikte, werd meer dan 30 procent hoger gezet. Onder leiding van topman Jamie Dimon van de grote bank JPMorgan Chase wordt naar verluidt gewerkt aan een nieuw steunplan voor de bank uit Californië. First Republic kreeg vorige week al 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld in kas te hebben.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.
1 uur geleden