Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Infectieziekten door jaren heen

Infectieziekten door jaren heen

In zijn rubriek ‘Schrijfsel van burgemeester Gerben Dijksterhuis’ is de burgervader van de gemeente Borsele dit keer - heel toepasselijk - in de historie van de infectieziekten gedoken:

Al bijna twee jaar zijn we wereldwijd in de greep van een pandemie. De impact op ons dagelijks leven is enorm. Economisch, maatschappelijk en ook persoonlijk heeft het veel gevolgen. Dit soort pandemieën zijn van alle tijden. En de wijze van bestrijden heeft zich ontwikkeld. Ik vond in ons archief een ‘Verordening tegen de uitbreiding van besmettelijke ziekten in Heinkenszand’ uit 1873.
Mijn voorganger uit die tijd heette Johan Buteux. Hij was burgemeester en gemeentesecretaris van Heinkenszand namens de Liberale Unie. In die tijd waren er net twee grote pandemieën geweest, namelijk de pokken- en tyfusuitbraken. Vanaf 1872 gaf de Epidemiewet de overheid meer bevoegdheden bij de bestrijding van een epidemie. Een van de maatregelen was een meldingsplicht voor artsen wanneer hun patiënt aan een besmettelijke ziekte leed. Ook toen was er veel te doen rondom deze wet. De oppositie was namelijk van mening dat deze wet een inbreuk was op de relatie tussen arts en patiënt. Deze wet leidde tot de bovengenoemde verordening. Anders dan in deze tijd waar we in verordeningen veel zaken regelen, bestond deze uit zes artikelen. Eigenlijk regelde deze verordening de meldingsplicht en het vervoer van een patiënt zo blijkt uit artikel 2:

‘Dit vervoer wordt alleen toegestaan met voorkennis van den burgemeester, in overleg met een geneeskundige en onder geleide der policie’

En zomaar het ziekenhuis verlaten was er ook niet bij, blijkt uit artikel 4:

‘Het zal aan lijders niet geoorloofd zijn het ziekenhuis te verlaten, voor dat door een geneeskundige het gevaar van besmetting voor anderen wordt verklaard geweken te zijn’

Wat dit stukje geschiedenis ons leert, is dat pandemieën van alle tijden zijn. De aanpak hiervan heeft zich in honderdvijftig jaar verder ontwikkeld. Van een verordening van zes artikelen in 1873, naar woorden in 2021, zoals persconferenties, QR-code, hoestschaamte en priklocatie. Voorlopig zijn we nog niet af van dit soort termen. Hoe moeilijk het ook is, het blijft belangrijk om ons samen aan de regels te houden. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Overleden slachtoffer is 24-jarige man uit Goes

GOES - De man die donderdagavond bij een vermoedelijke schietpartij in Goes om het leven kwam is een 24-jarige man uit Goes. Dat maakt de politie vrijdagmiddag bekend. Ze vraagt getuigen zich te melden.

9 uur geleden
Weerbericht: Zondag ruimte voor zon, maandag onstuimig

Wie dit weekeinde buiten wil genieten, kan het beste voor zondag activiteiten plannen. Zaterdag wordt het 10 tot 12 graden en zondag ligt de middagtemperatuur rond een graad of 8. Toch is zondag de betere dag voor buitenactiviteiten. Zondag blijft het droog, is er meer ruimte voor de zon en staat er minder wind, voorspelt weerbureau Weeronline.

12 uur geleden
Bioscoop weer open, maar vertrouwen moet nog groeien

GOES - Bij Da Vinci Bioscoop Goes worden sinds deze week weer volop films gedraaid. Na een lange tijd van lege zalen zijn de medewerkers van de bioscoop blij dat ze weer bezoekers mogen ontvangen. Toch blijft het na iedere lockdown goed merkbaar voor de bioscoop dat de sector opnieuw moet opstarten. 

12 uur geleden
College Borsele maakt balans op: ‘Veel afspraken gerealiseerd’

HEINKENSZAND – Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart in zicht, heeft het Borselse college van burgemeester en wethouders de balans opgemaakt van de afgelopen vier jaar. “Het is goed om te constateren dat veel zaken zijn opgepakt en gerealiseerd”, concludeert burgemeester Gerben Dijksterhuis.

14 uur geleden
Fietscampagne met krijtgraffiti en boekenleggers bij Goese bieb

GOES - Bibliotheek Oosterschelde en de gemeente Goes vragen met krijt, graffiti en boekenleggers aandacht voor het fietsparkeren rondom de bibliotheek in Goes. 

17 uur geleden
Slachtoffer overleden na incident bij Geldeloozepad Goes

GOES - Bij een mogelijk schietincident bij het Geldeloozepad in Goes is donderdagavond een slachtoffer overleden.

18 uur geleden
Ondanks krapte op woningmarkt toch een nieuw huis vinden

GOES - De zoektocht naar een nieuw huis was voor Jessica Rovers en haar gezin nauwelijks begonnen of ze hadden al iets moois op het oog. De verkoop van hun oude huis was door de oververhitte woningmarkt spannender, vertelt de Goese. “We merkten dat geïnteresseerden druk voelden om snel een bod uit te brengen en zich niet altijd vooraf goed hadden laten informeren over hun financiële mogelijkheden.”

1 dag geleden