
Infectieziekten door jaren heen
In zijn rubriek ‘Schrijfsel van burgemeester Gerben Dijksterhuis’ is de burgervader van de gemeente Borsele dit keer - heel toepasselijk - in de historie van de infectieziekten gedoken:
Al bijna twee jaar zijn we wereldwijd in de greep van een pandemie. De impact op ons dagelijks leven is enorm. Economisch, maatschappelijk en ook persoonlijk heeft het veel gevolgen. Dit soort pandemieën zijn van alle tijden. En de wijze van bestrijden heeft zich ontwikkeld. Ik vond in ons archief een ‘Verordening tegen de uitbreiding van besmettelijke ziekten in Heinkenszand’ uit 1873.
Mijn voorganger uit die tijd heette Johan Buteux. Hij was burgemeester en gemeentesecretaris van Heinkenszand namens de Liberale Unie. In die tijd waren er net twee grote pandemieën geweest, namelijk de pokken- en tyfusuitbraken. Vanaf 1872 gaf de Epidemiewet de overheid meer bevoegdheden bij de bestrijding van een epidemie. Een van de maatregelen was een meldingsplicht voor artsen wanneer hun patiënt aan een besmettelijke ziekte leed. Ook toen was er veel te doen rondom deze wet. De oppositie was namelijk van mening dat deze wet een inbreuk was op de relatie tussen arts en patiënt. Deze wet leidde tot de bovengenoemde verordening. Anders dan in deze tijd waar we in verordeningen veel zaken regelen, bestond deze uit zes artikelen. Eigenlijk regelde deze verordening de meldingsplicht en het vervoer van een patiënt zo blijkt uit artikel 2:
‘Dit vervoer wordt alleen toegestaan met voorkennis van den burgemeester, in overleg met een geneeskundige en onder geleide der policie’
En zomaar het ziekenhuis verlaten was er ook niet bij, blijkt uit artikel 4:
‘Het zal aan lijders niet geoorloofd zijn het ziekenhuis te verlaten, voor dat door een geneeskundige het gevaar van besmetting voor anderen wordt verklaard geweken te zijn’
Wat dit stukje geschiedenis ons leert, is dat pandemieën van alle tijden zijn. De aanpak hiervan heeft zich in honderdvijftig jaar verder ontwikkeld. Van een verordening van zes artikelen in 1873, naar woorden in 2021, zoals persconferenties, QR-code, hoestschaamte en priklocatie. Voorlopig zijn we nog niet af van dit soort termen. Hoe moeilijk het ook is, het blijft belangrijk om ons samen aan de regels te houden. Alleen samen krijgen we corona onder controle.
Meer uit Beveland
Het mysterie rond de Goese klok 'nummer 9' heeft de afgelopen weken de gemoederen flink beziggehouden in zowel Goes als Drenthe. De klok, die in 1930 werd gegoten en ooit deel uitmaakte van een groot carillon van zevenenveertig klokken in de Grote kerk in Goes, dook ineens op in het Drentse Hijken. Daar hangt hij nu al twee weken te pronken in een klokkenstoel. Hoe de klok daar precies terecht is gekomen, blijkt toch nét iets anders te zijn dan tot nog toe werd aangenomen.
4 uur geledenGOES - De gemeente Goes staat op de zesde plek op de ranglijst van Economische Toplocaties. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Bureau Louter. Vorig jaar stond Goes op plek negen. "Al jaren staat Goes stevig in de top 10, en daar zijn we erg trots op", aldus wethouder Joost de Goffau.
18 uur geledenWOLPHAARTSDIJK - In de polder bij Wolphaartsdijk is maandagmorgen een auto aangetroffen in een sloot. De bestuurder was niet meer aanwezig.
18 uur geledenGOES - Montessorischool De Basis in Goes heeft op donderdag 3 juli een cheque van 3957 euro overhandigd aan de Zeeuwse Wens Ambulance. Het bedrag was opgehaald met een sponsorloop en een legeflessenactie.
21 uur geledenGOES - Provinciale Staten (PS) van de provincie Zeeland hebben de Energievisie Zeeland vastgesteld. Deze visie gaat over het energiesysteem van de toekomst en welke keuzes er de komende jaren gemaakt moeten worden om te kunnen overstappen op duurzame energievormen.
21 uur geledenGOES - Van 22 tot en met 25 juli 2025 wordt voor de 36e keer de internationale Zeeuwse Fietsvierdaagse georganiseerd met tochten van 25, 40 of 60 km door Noord- en Zuid Beveland. De route van 25 km is ook geschikt voor scootmobielen. Start en finish zijn dit jaar bij Buurthuis De Pit in Goes.
23 uur geledenHEINKENSZAND - Glaskunstenaar Bart Rentmeester exposeert de hel maand met zijn glaskunstwerken in het gemeentehuis van Borsele in Heinkenszand. Rentmeester, geboren in 1984, heeft een glasatelier in Lewedorp. Hij is gespecialiseerd in glasblazen en glas-in-lood.
1 dag geleden