Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Industriële wasserijen gaan actie voeren na verlopen ultimatum

Industriële wasserijen gaan actie voeren na verlopen ultimatum

UTRECHT (ANP) - Personeel van industriële wasserijen waar onder andere bedrijfskleding, beddengoed en handdoeken van hotels en ziekenhuizen worden gewassen, gaan volgende week actievoeren. De werkgevers in de sector gingen voor een door vakbond FNV gesteld ultimatum niet overstag. De vakbond eist onder meer een loonsverhoging van 5 procent. Brancheorganisaties FTN en Netex menen dat die eis niet past bij het tijdsbeeld van de coronacrisis.

De huidige cao Textielverzorging die geldt voor 7000 mensen verliep in juli vorig jaar. Behalve een hoger loon wil FNV ook een regeling met betrekking tot zwaar werk zwart op wit hebben. Verder moet het voor oudere werknemers mogelijk worden om eerder te stoppen met werken.

De vakbond legt de schuld van de acties bij FTN en Netex. "Door niet in te gaan op het ultimatum zadelen ze hun klanten op met hun problemen." Wanneer en waar de eerste acties plaatsvinden en wat voor vorm die krijgen maakt FNV nog niet bekend.

Grote omzetverliezen

Netex hekelde al eerder de houding van FNV. De brancheorganisatie wijst erop dat door de coronacrisis veel bedrijven het zwaar hebben. Met name in de horeca en bij winkels is er sprake van grote omzetverliezen. Netex erkent dat sommige bedrijven het wel relatief goed doen.

Een voorstel van FNV om voor bedrijven die slecht presteren andere afspraken te maken, is volgens de werkgevers niet reëel. Dit omdat de situatie over een paar maanden alweer totaal anders kan zijn. Zij willen daarom nu niet "op stel en sprong" compromissen sluiten en stellen daarom voor dit jaar een gematigde loonstap van 1,5 procent voor.

Meer uit Financieel

FNV dreigt met staking bij afhandelaar Swissport Cargo op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Vakbond FNV dreigt met stakingen bij vrachtafhandelbedrijf Swissport Cargo op Schiphol. De directie van het bedrijf krijgt van de bond nog tot woensdag halverwege de dag de tijd om in te gaan op eisen voor een nieuwe cao, anders zullen medewerkers hun werk neerleggen.

1 uur geleden
Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

2 uur geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

3 uur geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

4 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

4 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

4 uur geleden
Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

4 uur geleden