
Industrie in eurolanden produceert minder
LUXEMBURG (ANP) - Industriebedrijven in de eurozone hebben in mei minder geproduceerd dan een maand eerder. Volgens het Europese statistiekbureau daalde de industriële productie met 1 procent op maandbasis. Maakbedrijven kampen al langer met tekorten aan grondstoffen en onderdelen als chips, nu het aanbod achterblijft bij de aantrekkende economie.
De industriële productie in de Europese Unie als geheel ging met 0,9 procent omlaag op maandbasis. Vergeleken met mei 2020 was er juist sprake van een sterke stijging van 20,5 procent in de eurolanden en 21,2 procent in de hele EU. In die maand krabbelde de Europese Unie net op van de forse klap die de eerste golf aan coronabesmettingen en lockdowns had uitgedeeld aan veel delen van de economie.
De Nederlandse industrie groeide op maandbasis overigens licht in mei. Vergeleken met april 2021 steeg de productie met 0,8 procent. De economische grootmacht Duitsland had juist te kampen met een daling van 0,6 procent. Op maandbasis kromp de industrie het hardst in Roemenië (min 8,5 procent), Griekenland (min 4,7 procent) en Ierland (min 4,6 procent).
Auto-industrie
ING-econoom Bert Colijn noemt de daling enigszins verrassend. Hij wijst vooral naar de auto-industrie als schuldige. Die sector is het zwaarst getroffen door een tekort aan chips, die tal van functies in moderne auto's aansturen. Zo kwamen er in mei 15 procent minder wagens uit fabrieken dan in november. Ook fabrikanten van plastic kampen met tekorten aan grondstoffen, maar die schaarste is minder erg dan voor autofabrikanten.
Volgens Colijn blijven de vooruitzichten voor de Europese industriebedrijven gunstig. De vraag naar hun producten blijft voorlopig hoog, waardoor de orderboeken steeds beter gevuld raken. Het herstel na de zware klap van de pandemie beleeft volgens hem nu eerder een pauze dan dat de piek al voorbij is.
Meer uit Financieel
ADDIS ABEBA (ANP/BLOOMBERG) - Ethiopië verwacht dat vijf Chinese bedrijven in totaal 1,75 miljard dollar (1,56 miljard euro) gaan investeren in het Oost-Afrikaanse land, voornamelijk in de productie van zonnecellen en de exploratie van grondstoffen. Dat meldt de Ethiopische minister van Financiën, Ahmed Shide.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.
57 minuten geledenNEW YORK (ANP) - UnitedHealth Group is dinsdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse zorgconcern heeft onverwacht topman Andrew Witty vervangen door voormalig topman Stephen Hemsley. UnitedHealth kelderde 17,8 procent.
9 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.
13 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
13 uur geleden