Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Indonesië geeft Iraanse olietanker na vier maanden vrij

Indonesië geeft Iraanse olietanker na vier maanden vrij

JAKARTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Indonesië heeft een Iraanse olietanker vrijgegeven die in januari in beslag werd genomen op verdenking van de illegale overslag van olie in Indonesische wateren. Dat maakte de kustwacht van Indonesië bekend. Iran liet weten dat het schip zijn missie nu hervat en daarna terugvaart naar huis.

De tanker MT Horse werd vrijdag vrijgegeven, nadat een rechtbank had geoordeeld dat het schip mocht gaan. Volgens de Indonesische autoriteiten was het schip betrokken bij illegale overslag van olie met een andere olietanker die onder Panamese vlag vaart. Daarbij werden identificatiesystemen uitgezet en stroomde olie in zee. Iran zegt dat de inbeslagname te maken had met technische problemen.

Iran wordt beschuldigd van het verhullen van de bestemmingen van zijn olie-exporten in verband met de Amerikaanse sancties tegen het land, door de tracker-systemen op Iraanse olietankers uit te zetten. De tanker MT Horse werd vorig jaar nog gebruikt om ruim 2 miljoen vaten olie van Iran naar Venezuela te vervoeren. Dat land heeft eveneens met Amerikaanse sancties te maken.

Meer uit Financieel

Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

5 minuten geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

59 minuten geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

3 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

3 uur geleden
Duitse economieminister bezoekt China na kritiek importheffing EU

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gaat volgende week naar China om daar onder meer te praten over de economische banden met het Aziatische land en politieke ontwikkelingen in de Europese Unie. Woensdag kondigde de Europese Commissie fors hogere importheffingen aan op elektrische auto's uit China. Beide landen zijn daar kritisch over.

3 uur geleden
Softwareconcern Adobe flink hoger op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Adobe behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse softwarefabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Volgens topman Shantanu Narayen behaalde het bedrijf een recordomzet dankzij de sterke groei van zijn cloud-activiteiten. Ook trekt Adobe meer klanten met zijn toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De Photoshop-maker verhoogde daarnaast de verwachtingen voor het hele boekjaar. Het aandeel werd daarop 14 procent hoger gezet. Dat is de sterkste koerswinst in bijna vier jaar tijd.

5 uur geleden