Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IND komende tijd coulanter voor verblijfsaanvragen Oekraïners

IND komende tijd coulanter voor verblijfsaanvragen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat de komende tijd coulanter om met reguliere verblijfsaanvragen van Oekraïners, laat de dienst vrijdag weten. Oekraïners met een zogenoemd biometrisch paspoort kunnen sinds het associatieverdrag dat de Europese Unie in 2017 met Oekraïne sloot zonder visum inreizen, normaal kunnen ze daarmee 90 dagen in Nederland verblijven. Deze zogeheten 'vrije termijn' wordt nu maximaal 180 dagen.

Datzelfde geldt voor Oekraïners zonder biometrisch paspoort, die een een visum kort verblijf hebben aangevraagd. Ook zij mogen maximaal 180 in plaats van 90 dagen blijven. Verder is afgesproken dat Oekraïners die de maximale termijn van hun visa overschrijden, daar geen problemen van zullen krijgen gezien de huidige situatie. Sinds de inval van de Russische troepen in Oekraïne heeft de IND meer dan driehonderd bezorgde mensen aan de telefoon gehad met vragen over hun verblijfsrecht.

Oekraïners die langer naar Nederland willen komen, bijvoorbeeld voor werk of gezinshereniging, hoeven daarvoor geen machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) meer aan te vragen of op te halen in Oekraïne. Zij mogen daarvoor uitwijken naar omringende landen. Onder sommige omstandigheden hoeven Oekraïners niet alsnog uit te reizen voor een mvv en kan direct in Nederland een verblijfsvergunning worden opgehaald.

Oekraïners die asiel aanvragen zullen net als iedere asielzoeker een procedure en opvang in Nederland krijgt, aldus de IND.

Meer uit Binnenland

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

AMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam namen ongeveer 4000 mensen die hun plek van tevoren hadden gereserveerd de stilte in acht.

21 minuten geleden
Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om "een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen". "Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede", sprak zij na de Nationale Herdenking. "Laten wij die erfenis - onze open samenleving - beschermen."

23 minuten geleden
Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

AMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

1 uur geleden
Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

AMSTERDAM (ANP) - Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

1 uur geleden
Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur. Eerdere jaren waren er zo'n 20.000 mensen op de Dam.

1 uur geleden
Tientallen mensen bij herdenking bij Joodse begraafplaats Tacozijl

TACOZIJL (ANP) - Naar schatting hebben zo'n 75 mensen bij de Joodse begraafplaats in het Friese buurtschap Tacozijl de jaarlijkse dodenherdenking bijgewoond. Normaal gesproken komen op die herdenking ongeveer vijftien mensen af, maar een oproep van de Friese commissaris van de Koning Arno Brok om de Joodse gemeenschap te steunen leidde tot meer belangstelling. Brok was zelf ook aanwezig bij de herdenking en legde een krans.

5 uur geleden
Oorlogsslachtoffers zwemsport herdacht bij Olympisch Stadion

AMSTERDAM (ANP) - Bij de jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is stilgestaan bij de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog uit de zwemsport. Alleen al bij de Amsterdamse club De Watervrienden werden circa tweehonderd Joodse leden vermoord. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg was een van de sprekers bij het beeld van Prometheus voor het stadion.

7 uur geleden