Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 In ‘Yese’ zit de zee in je bloed

In ‘Yese’ zit de zee in je bloed

Murko Seafood in Yerseke blinkt uit door de aankoop van vis direct bij de bron. Verser kan niet. Barry Murre spreekt niet voor niets over watervers! Murko Seafood is al ruim vijftien jaar het adres voor verse vis en schaal- en schelpdieren. Groothandels, rokerijen en viswinkels in Nederland, België en zelfs daarbuiten weten het bedrijf van Barry en Annet Murre te vinden. “Je zou het misschien niet denken, maar wat wij hier doen is echt uniek. Doordat we een eigen fileerafdeling hebben, kunnen we vis volledig naar wens van de klant aanbieden. Daarbij zijn we vooral sterk in zalm en witvis, zoals kabeljauw.” Barry start Murko Seafood in 2015. Aanvankelijk richt hij zich op die producten, waar Yerseke om bekend staat: mosselen, oesters, kreukels. Gaandeweg groeit de vraag naar verse vis.  Zodra hij de kans krijgt, neemt hij een importhandel over. Daarmee krijgt hij importlijnen met Noorwegen, IJsland en Denemarken. Het is het begin van een bedrijf dat anno 2022 met meer dan vijftig medewerkers dagelijks tonnen aan verse vis, schaal- en schelpdieren en aanverwante producten verkoopt in binnen- en buitenland. Eigen fileerafdelingenWaar ze aanvankelijk uitsluitend hele vissen verkopen, besluiten Barry en Annet zo’n tien jaar geleden te starten met het fileren van vis. Barry zegt daarover: “We waren jong en nieuwsgierig en wilden meer met de vis doen dan alleen maar doorverkopen. Door zelf te fileren, bieden we meerwaarde. Onze klanten waarderen dit. Kabeljauw en andere witvis (koolvis, schelvis enzovoorts) fileren we met de hand. Voor het fileren van zalm hebben we een zalmfileermachine aangeschaft. Maar vergis je niet, nog steeds staan er dagelijks acht man aan die lijn om te zorgen dat de zalmfilets mooi geportioneerd en graatvrij verkocht kunnen worden. Dat we daarin succesvol zijn, bewijzen de cijfers. Voorheen verkochten we ongeveer drieduizend kilo zalm per week, nu zitten we al snel op het vijftienvoudige. De vraag vanuit de groothandels, de voedselverwerkende industrie en visrokerijen neemt alleen maar toe. Om die reden hebben wij ook het FSSC-certificaat, dat is de internationaal erkende norm voor voedselveiligheid.”

Totaalpakket voor viswinkels
“Relaties zijn superbelangrijk in ons vak”, legt Barry uit. “Je moet erop kunnen vertrouwen dat je de beste kwaliteit krijgt. Onze lat ligt hoog. Met onze kwaliteit zitten we aan de bovenkant van de markt.” Lachend: “Ik begrijp serieus niet waarom een visboer ergens anders inkoopt. We bieden een totaalpakket, waarmee hij zijn klanten volledig kan bedienen en we combineren dat met optimale service. Als een visboer ’s ochtends om 10 uur zijn bestelling doorgeeft, ligt het ’s avonds in zijn koelcel. Als je je daarbij realiseert dat de lijnen extreem kort zijn (van visser naar ons naar de klant) en alle vis volledig traceerbaar is, dan weet je dat ons aanbod ijzersterk is.” Barry spreekt in dit verband graag over ‘bronproducten’. Daarmee doelt hij op producten die zo, direct uit zee verwerkt worden, zonder de toevoegingen, waarvoor menig supermarkt kiest. Alles is puur natuur!

Vis past in ieder menu
Volgens Barry zit bij iedereen uit Yese de zee in het bloed. Neem hemzelf, zijn vader was mosselvisser, hij zit in de vis en ook zijn kinderen tonen interesse. Annet: “Eigenlijk is het bedrijf ons derde kind, maar we zijn gestopt daarover te praten tijdens het eten. Dat vinden de kinderen niet leuk.” Barry vertelt dat hij samen met Annet een goed team vormt. “Het is leuk om samen strategisch vooruit te kijken. Want het is fijn dat het vandaag goed gaat, maar we hebben ook oog voor morgen. Om die reden investeren we ook in ons team. We hebben goede mensen en bieden volop mogelijkheden om opgeleid te worden.” Tot slot een gewetensvraag; hoe vaak eten ze zelf eigenlijk vis. “Heel regelmatig”, antwoordt Barry. “Ik heb zo’n voedingsapp en krijg vaak het advies om vis te eten. Logisch eigenlijk, het is mager, supergezond en past daardoor in iedere menu. Mijn advies: ga daarvoor naar je lokale visboer. Dan kun je vertrouwen op het mooiste, puurste stukje vis.”

www.murkoseafood.nl

Meer uit Zeeland

Helga van Leur spreekt op Contacta 2025

Duurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.

2 weken geleden
Genomineerden voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025

De spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.

3 weken geleden
Familiebedrijf Akkerdaas: meer dan een eeuw in Domburg

Al sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.

3 weken geleden
Zeelandia viert 125 jaar

Zeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.

3 weken geleden
Lennert Steketee: ondernemer en ambassadeur van Yerseke

Ondernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.

3 weken geleden
AI drukt stempel op Zeeuwse arbeidsmarkt: stijging WW-uitkeringen

Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering in Zeeland is het afgelopen jaar duidelijk gestegen. Volgens recente cijfers ligt de toename hoger dan het landelijke gemiddelde.

3 weken geleden
Save the Date: Horecabeurs Goes 2026 op 9 & 10 maart!

Save the Date! De 62e editie van Horecabeurs Goes vindt plaats op 9 & 10 maart 2026 in de Zeelandhallen! 

3 weken geleden