
In vijf regio's gaat risiconiveau omhoog en in zes regio's omlaag
DEN HAAG (ANP) - Het aantal positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames blijft over heel Nederland gezien redelijk gelijk, maar dat is niet evenredig verdeeld over het hele land. In de ene regio stijgen de cijfers, in het andere gebied dalen de aantallen juist. En dat is ook terug te zien in de risiconiveaus die de overheid woensdag weer vaststelt. In vijf regio's gaat het risiconiveau waarschijnlijk omhoog, in zes regio's gaat het juist omlaag.
Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status de 25 veiligheidsregio's krijgen, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Een regio met weinig positieve tests en veel ziekenhuisopnames, of andersom, krijgt een hoog risiconiveau.
Negen regio's staan momenteel op zeer ernstig. Dit worden er woensdag vermoedelijk zes. Het aantal regio's waar de situatie zorgelijk is, daalt waarschijnlijk van zeven naar zes. Daar staat tegenover dat het aantal regio's met het label 'ernstig' lijkt te gaan stijgen van 9 naar 13. Risiconiveau waakzaam geldt sinds 13 juli nergens meer.
Drenthe maakt de grootste stap omlaag. De situatie daar is nu nog zeer ernstig, maar waarschijnlijk gaat de provincie in één keer twee stappen naar beneden, naar zorgelijk. Dat komt doordat het aantal ziekenhuisopnames er hard is gedaald. Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek gaan waarschijnlijk van zeer ernstig naar ernstig. Groningen en Noord-Holland Noord lijken van ernstig naar zorgelijk over te stappen.
In vijf regio's gaat het risiconiveau naar het zich laat aanzien juist omhoog. Twente staat nu nog op ernstig, maar komt waarschijnlijk uit op het hoogste niveau, zeer ernstig. IJsselland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Zuid-Limburg gaan waarschijnlijk van zorgelijk naar ernstig.
In de rest van het land verandert er hoogstwaarschijnlijk niets. Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid staan ook de komende week vermoedelijk op zeer ernstig. In Friesland, Gelderland-Midden, Utrecht, Kennemerland, Hollands Midden en Zeeland blijft de situatie waarschijnlijk een week langer ernstig. In Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Zuidoost en Limburg-Noord lijkt de situatie ook na woensdag zorgelijk te zijn.
De risiconiveaus hebben voorlopig nog geen gevolgen voor de coronamaatregelen. Alle beperkingen gelden in het hele land en worden ook overal versoepeld als het kabinet daartoe besluit.
Meer uit Binnenland
HELMOND (ANP) - Actievoerders die dinsdagavond in Helmond willen demonstreren rond de komst van minderjarige vluchtelingen gaan zich mogelijk "bewapenen met zwaar illegaal vuurwerk", meldt de gemeente. Daarom mag de politie tot 02.00 uur 's nachts mensen preventief fouilleren.
12 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, hebben betere hulp nodig. De voogdijorganisatie Nidos moet de begeleiding van de alleenstaande minderjarige vluchtelingen daarom verbeteren. Dat wil de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor het landelijk verbod op consumentenvuurwerk gestemd. Het kabinet wil dat dit ingaat vanaf de jaarwisseling van 2026 naar 2027. De komende jaarwisseling mag dan nog vuurwerk worden afgestoken.
38 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de Amelanders Rob K. en Jesse V. De 33-jarige en 24-jarige mannen stonden dinsdag in Leeuwarden terecht voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, bedreiging en dwang in vereniging, waarmee ze bovendien vrije nieuwsgaring belemmerden.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.
53 minuten geledenDEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.
1 uur geledenHOUTEN (ANP) - De temperaturen zijn dinsdag regionaal boven de 35 graden uitgekomen, waarmee de eerste zeer hete dag van het jaar een feit is. In Woensdrecht werd het 35,1 graden, meldt Weeronline. De laatste keer dat het zo warm werd in Nederland was in 2022. Naar verwachting stijgt de temperatuur nog verder, tot lokaal mogelijk 38 graden.
1 uur geleden