Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In Verenigde Staten dreigt prijzenoorlog elektrische auto's

In Verenigde Staten dreigt prijzenoorlog elektrische auto's

DETROIT (ANP) - In de Verenigde Staten lijkt een prijzenoorlog op te doemen onder fabrikanten van elektrische auto's. Onlangs gooide het Amerikaanse Tesla zijn prijzen op de thuismarkt tot 20 procent omlaag om de vraag aan te wakkeren. Concurrent Ford volgt dat voorbeeld nu, met een gemiddelde prijsverlaging van 4500 dollar voor zijn elektrische Mustang Mach-E.

Of Ford zijn prijzen in Europa ook gaat terugschroeven is vooralsnog niet bekend. Tesla deed dat wereldwijd, ook in Nederland. Elon Musk, de topman van het bedrijf, erkende vorig jaar al dat de prijzen "beschamend hoog" waren geworden en de vraag zouden kunnen schaden. Door de prijzen terug te schroeven is de vraag volgens hem in de afgelopen weken fors toegenomen. Mensen die vóór de verlaging een Tesla hebben gekocht zijn hier echter niet blij mee. Zij zien de waarde van hun auto op de tweedehandsmarkt harder dalen.

Ford gaf al voor de prijsverlaging aan dat zijn elektrisch aangedreven Mustang onrendabel is. Het concern hoopt de verslechterde winstmarge echter te compenseren door de productie dit jaar met meer dan twee derde op te voeren.

Mach-E

De prijzen van de verschillende uitvoeringen van de Mach-E gaan tot 8 procent omlaag. Ook optionele accu's met een hogere actieradius worden goedkoper, ongeveer 19 procent.

"Ford heeft zojuist de prijzen van zijn Mustang verlaagd als reactie op de prijsverlaging van Tesla. Een miniprijzenoorlog staat op het punt te beginnen", stelt een marktkenner van effectenkantoor Wedbush Securities.

Belastingvoordeel

De goedkoopste Mach-E kost in de Verenigde Staten nu 45.995 dollar (42.588 euro). In Nederland is de vanafprijs voor deze auto 58.100 euro. Zijn rechtstreekse concurrent, de Tesla Y, kost in ons land nu vanaf 46.990 euro.

"Onze concurrenten passen ook hun prijzen aan. Als we concurrerend willen blijven moeten wij daarop reageren", zegt Marin Gjaja, een directeur bij de elektrische tak van Ford in de VS. Door de prijsverlagingen in de VS komt de elektrische Ford net als een aantal modellen van Tesla in aanmerking voor het belastingvoordeel van 7500 dollar voor elektrische voertuigen in het land.

Meer uit Financieel

Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

19 minuten geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

26 minuten geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

46 minuten geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

56 minuten geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

1 uur geleden
Facebook onder vuur om gerichte reclame over geaardheid

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Facebook mag geen openbare gegevens over seksuele geaardheid gebruiken voor persoonlijke advertenties, volgens een advies aan de hoogste Europese rechter. Volgens advocaat-generaal Athanasios Rantos van het Europese Hof van Justitie is dit in strijd met de Europese privacyregels.

1 uur geleden
Boete van 100 miljoen voor Continental over rol dieselschandaal

HANNOVER (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen Continental heeft een boete gekregen van 100 miljoen euro voor zijn rol bij het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Volgens de Duitse autoriteiten heeft Continental niet genoeg gedaan om te voorkomen dat het bedrijf en werknemers werden betrokken bij de zaak.

2 uur geleden