Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

In Middelburg wordt het levensvuur weer aangewakkerd

In Middelburg wordt het levensvuur weer aangewakkerd

MIDDELBURG - Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Maar in Middelburg wordt dit gekeerd. Op een aantal plekken in de stad worden planten, dieren, schimmels en bacteriën in staat gesteld talrijk te worden en in staat gesteld opnieuw succesvol te zijn in het overvloedig creëren van leven.

Jos Willemsen en Sylvia Radius werken samen in dit experimenteel groen kunstproject, een onderdeel van Creative City Boost (CCB), een EU-project van Provincie Zeeland en het CBK Zeeland gezamenlijk. Gemeente Middelburg geeft hen de ruimte om dit experiment in de binnenstad van Middelburg te doen. Doel van het project is de vruchtbaarheid van de ondergrondse en bovengrondse bodem te verhogen. Ze doen dit vooral door plantenmassa in de zomerperiode te snoeien en dit als voedsel aan het bodemleven over te dragen. Zo beschikt het bodemleven over veel opneembaar voedsel. Het bodemleven en kan daardoor in omvang en samenstelling weer toenemen. Ook worden soorten ingezaaid en aangeplant die een talent hebben om met de nu verdichte bodem om te gaan. Ze kunnen helpen bij het doorbreken van de bodem en bij het aantrekken van water.

Syntropische landbouw
Jos werkt nu ruim zes jaar met deze methoden die uit de zo genaamde ‘Syntropische landbouw’ afkomstig zijn (syntropic agroforestry). De voedselbossen en agroforestry projecten waar hij aan werkt vertonen verbluffende resultaten. Ook het groen in de stad kan hiermee heel interessante resultaten boeken, zo verwacht hij. Voor zover bekend is Middelburg de eerste stad waarin deze methoden nu worden toegepast. Sylvia Radius werkt als beeldend kunstenaar met dikke bamboe penselen en inkt waarmee ze tekeningen maakt in de filosofie van sumi-e (Japans). Ze zegt daarover: ‘Het gebeurt in het moment vanuit de natuurlijke energiestroom die bij het maken ontstaat’. Deze manier van werken met ‘het natuurlijke’ sluit goed aan bij de visie van Jos Willemsen. Bij Jos staat de natuurlijke energiestroom (en die zo optimaal mogelijk zijn werk laten doen) evenzo voorop. Ontwerptekeningen van Sylvia vormen de basis voor de vorm van de aanplant en het zaaien in dit project.

Oude ladder
In Middelburg gaan Jos en Sylvia – in het kader van CCB – deze zomer op drie plekken in de stad van start, in nauwe samenwerking met groenbeheer van de gemeente. In het najaar neemt de gemeente het gehele project van CCB over. Op 18 juli 2023 wordt het project officieel geopend met een ladder en een mars door de stad. De oude ladder die eerder gebruikt werd om vuur te blussen wordt dan gebruikt om vuur aan te wakkeren: levensvuur. Ze wandelen van de Kuiperspoort (vertrek 10.00 uur) naar het Bolwerk (Klein Vlaanderen). Daar worden genodigden ontvangen, wordt een snoeidemonstratie gegeven en uitleg over de snoei en de toename van vruchtbaarheid en biodiversiteit.
Tussen 12.00 en 16.00 u kunt u komen kijken hoe dat snoeien gaat. Jos en Sylvia en medewerkers van het groenbeheer, zijn daar dan aan het werk. Bomen en struiken op het Bolwerk worden gesnoeid en de gebladerde takken worden gehakseld en als voedsel aan de volgende cyclus overgedragen.

Meer uit Middelburg

OOS SMF en Aquamossel-Triton tekenen samenwerkingsovereenkomst

SEROOSLKERKE - Op 10 april heeft OOS SMF aangekondigd een pilot te gaan uitvoeren waarbij mosselen worden gekweekt op volle zee in het windpark Borssele. Met deze proef wil OOS inzicht krijgen in de invang van mosselzaad, de groei van de mosselen maar ook de impact van slecht weer op het innovatieve systeem dat door OOS is ontworpen. Het kweken van mosselen op volle zee vergt een andere aanpak dan de kweek van mosselen in beschutte wateren zoals de Oosterschelde. OOS heeft ruime ervaring met het werken op volle zee.

1 uur geleden
Vijfde editie Sinfonietta String Festival Zeeland in pinksterweekend

VEERE/MIDDELBURG - Tijdens het pinksterweekend op 18 en 19 mei 2024 keert het Sinfonietta String Festival voor de vijfde keer terug in Veere en Middelburg. In samenwerking met de Grote Kerk Veere brengt Amsterdam Sinfonietta een weekend vol strijkersmuziek in kleine en grote bezettingen, op verschillende locaties. Met onder meer Philip Glass in India in de Grote Kerk Veere, de Muziekroute en kamermuziek in de Zeeuwse Concertzaal. Tijdens het slotconcert presenteert Sinfonietta samen met blokfluitiste Lucie Horsch een nieuwe versie van het programma Lucie in the Sky with Diamonds.Het festival opent zaterdagmiddag met de Muziekroute. De Muziekroute leidt je door idyllisch Veere naar intieme locaties. Daar spelen musici van Amsterdam Sinfonietta kamermuziek in kleine ensembles. Door de historische locaties en het beperkte bezoekersaantal per concert is de sfeer intiem en informeel.

1 uur geleden
De Week van de Stenen Winkel: Galerie T zet Middelburgse ondernemers in de schijnwerpers

MIDDELBURG - Je zou kunnen zeggen dat galeriehoudster Lia Hector, van Galeriet T in Middelburg,  met haar nieuwe exposities een ode brengt aan de stad, én aan de ondernemers van Middelburg. Ze roept al jaren dat winkels en monumenten óók cultuur zijn. In gesprekken hoor je het haar meer dan eens zeggen: galerieën kunnen niet zonder winkels, winkels niet zonder horeca, enzovoort.

1 uur geleden
Bijzonder poëzieconcert: Vocaal Ensemble Cantare zingt Rainer Maria Rilke

MIDDELBURG - Tijdens het Pinksterweekend geeft Vocaal Ensemble Cantare onder leiding van Pim Overduin twee bijzondere concerten met als titel 'Die Dinge Singen'. Alle koorwerken die Cantare uitvoert bevat poëzie van Rainer Maria Rilke (1875 -1926). Veel van deze muziek is nog niet eerder uitgevoerd in Zeeland.

2 uur geleden
Aan de keukentafel met Nhung Pham

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon 'The Nail Boutique' in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij."

23 uur geleden
De ontdekking van een vergeten meesterwerk in Middelburg

MIDDELBURG - In het onlangs verschenen boek 'De ontdekking van Holland' brengt schrijver Jan Brokken een belangrijk, maar onbekend hoofdstuk van het Nederlandse culturele erfgoed tot leven. Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie, die meer dan 1800 kunstenaars naar Volendam trok en het symbool voor Nederland werd. 

1 dag geleden
Auto komt onderaan talud tot stilstand na eenzijdig ongeluk op de A58

MIDDELBURG - Een personenauto is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Middelburg. De auto kwam daarbij onderaan het talud tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

2 dagen geleden