Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘In het begin was ik het enige meisje’

‘In het begin was ik het enige meisje’

KAPELLE – Afgelopen seizoen spraken ze bij VV Kapelle de ambitie uit om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen. Een van de speelsters die dat wel zag zitten, was de 30-jarige Mirjam van Hijfte. Ze kwam over van VV Yerseke en belandde bij haar nieuwe club in een warm bad.

Jarenlang speelde ze in het dorp waar ze is opgegroeid en nog altijd woont. Een hecht team, een leuke groep, maar één ding werd steeds lastiger: voldoende speelsters op de been brengen. “We zaten erover te denken om verder te gaan als zevental, een kleiner veld. Dat zag ik niet zo zitten. Ik ben niet zo technisch, dus heb graag wat meer ruimte.” Ze was verknocht aan Yerseke en dus lag een overstap naar buurtdorp Kapelle niet echt voor de hand. Totdat een vriendin besloot daar eens te gaan kijken en haar vroeg mee te gaan. “Het was een goed niveau en we werden warm ontvangen. Ze hadden 26 speelsters en zelfs twee trainers, terwijl wij vaak moeite moesten doen om één trainer te vinden.”

Voetbalfamilie

De verdedigster besloot het rood te verruilen voor het rood-wit en dus is ze sinds dit seizoen actief voor de ploeg van Elmar de Kok. Maar tot veel wedstrijden kwam ze vanwege corona niet. “Gelukkig trainen we nu weer, al is het door de leeftijd nog apart.” Dat is voor iemand, waarbij het voetballen met de paplepel is ingegoten, nog best lastig. “Voetbal is voor mij van kleins af aan al het leukste wat er is. Samen met mijn broertje was ik altijd aan het voetballen, dan baalde ik dat ik niet bij een club kon spelen.” Want in die tijd, was dat nog helemaal niet zo vanzelfsprekend, vertelt ze. “Ik was twaalf toen ik bij Yerseke ging voetballen, bij de jongens. Ik was het enige meisje, later kwamen er een paar bij.” Haar vader was net zo fanatiek en dus bleef ze, totdat het niet meer ging, spelen bij de jongens. Vervolgens stapte ze over naar Kruiningen. “Bij Yerseke hadden ze geen vrouwenteams, bij Kruiningen wel. Dat kwam hier op het dorp pas later.”

Normaal

Een wereld van verschil met de tijd van nu, merkt ze als ze rondloopt op het sportpark van Kapelle. “Veel meer meiden, van een jongere leeftijd. Het leeft veel meer.” De aandacht voor de OranjeLeeuwinnen draagt daar zeker aan bij, denkt ze. “Het wordt steeds normaler, iedereen ziet het op tv. Wat dat betreft ben ik net tien jaar te oud, haha!” Ook bij haar eigen club ziet ze de ontwikkelingen. “We hebben twee trainers, dat is echt een luxe. Het bestuur is er serieus mee bezig. Er zijn nu zoveel vrouwen bij Kapelle, dat ze extra kleedkamers willen gaan bouwen.” Tot slot heeft ze nog een tip voor alle jonge meisjes. “Het is goed om gemengd te voetballen, daar word je beter van. Op jonge leeftijd is het verschil niet zo groot en de trainingen zijn eigenlijk precies hetzelfde!”

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Meer uit Reimerswaal

Wemeldings paar De Bourgraaf-Van den Bos viert diamanten huwelijksfeest

WEMELDINGE - Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar van de gemeente Kapelle is maandag op bezoek geweest bij echtpaar De Bourgraaf-van den Bos ter ere van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

1 dag geleden
21e Answester Dweilbandfestival is mooi feestje

HANSWEERT - Zondag was het in Hansweert weer tijd voor het Answester Dweilband Festival, dit jaar de 21e editie alweer. Talloze bezoekers uit het dorp en de regio trokken naar Hansweert voor een middag vol muziek, lekker eten en zelfs een loterij.

2 dagen geleden
Geniet zondag van 'dweilen' en food in Hansweert

HANSWEERT - Ieder jaar op de laatste zondag van september vindt in Hansweert het Answester Dweilbandfestival plaats. Voor zondag 24 september staat de 21e editie in de startblokken. 

4 dagen geleden
Verkeer voorlopig verboden op instabiele dam Julianahaven Yerseke

YERSEKE - Omdat de damwand van de Julianahaven in Yerseke niet sterk en stabiel genoeg is, stelt de gemeente Reimerswaal een verkeersverbod in voor de kadewand. ‘Binnenkort wordt er een meetsysteem geplaatst om de stabiliteit van de damwand de komende tijd te meten’, laat de gemeente vrijdag weten. Op basis van de meetresultaten zijn misschien nog meer maatregelen nodig. ‘Dat is op voorhand niet uit te sluiten.’ 

4 dagen geleden
Jonge bestuurder ongeluk Kruiningen mogelijk onder invloed van drugs

KRUININGEN - De 21-jarige Kruininger die donderdag met zijn auto over de kop sloeg in zijn dorp reed mogelijk onder invloed van drugs. Dat meldt de politie.

5 dagen geleden
Nieuw bestuur Schoorse herfstmarkt: 'We willen dit leuke feest laten groeien'

SCHORE - Het nieuwe bestuur van stichting Schoorse Herfstmarkt kon zaterdag meekijken hoe de geroutineerde, afzwaaiende bestuursleden de markt in goede banen leidden. Voor editie 2024 staan Niels Peterson, Mark Kneepkens, Jeroen Heerspink en Jelmer Holm aan het roer.

5 dagen geleden
Botsing met meerdere voertuigen op A58 bij Schore: meerdere personen gewond

SCHORE - Bij een aanrijding op de snelweg A58 tussen Kapelle en Schore zijn woensdagavond meerdere personen gewond geraakt.

6 dagen geleden