
In een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels afgemaakt om vogelgriep
UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de strijd tegen vogelgriep in een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels afgemaakt. Dat maakt het huidige vogelgriepjaar volgens de NVWA het dodelijkste sinds de epidemie van 2003, toen op 255 locaties ruim 30 miljoen dieren werden geruimd.
Tot donderdag stond het aantal op 5,5 miljoen, maar inmiddels is een nieuwe besmetting gemeld op een bedrijf in Heythuysen (Limburg). Daar zijn 300.000 leghennen besmet met vogelgriep, in aantallen de grootste besmetting tot nu toe. De NVWA verwacht dagen bezig te zijn met het afmaken van de vogels.
Op 26 oktober vorig jaar werd in Nederland de eerste besmetting met een nieuwe variant van het virus vastgesteld op een bedrijf in Zeewolde. Deze H5N1-variant is zeer besmettelijk en is sindsdien opgedoken op 96 andere locaties. Anders dan voorheen raakten ook in de zomer bedrijven besmet, aldus de NVWA.
Ergste vogelgriepepidemie
Op de besmette locaties werden 4,4 miljoen vogels geruimd. Daarnaast zijn op 43 andere locaties 1,1 miljoen dieren preventief geruimd. Deze bedrijven lagen in de buurt van besmette locaties of hadden daarmee contact gehad. Het werkelijke aantal ruimingen ligt overigens nog iets hoger, omdat de NVWA hobbybedrijven niet meetelt die minder dan 50 vogels hadden.
Onder meer vleeskippen en -kuikens, leghennen, kalkoenen en eenden zijn gedood. De grootste ruiming was tot nu toe in september. Toen werden op een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge, in Drenthe, meer dan 200.000 dieren omgebracht.
De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde begin oktober dat de huidige vogelgriepepidemie de ergste is die ooit is waargenomen in Europa. De zeer ziekmakende variant van het virus heeft zich verspreid over 37 Europese landen, van het Noorse Spitsbergen tot Oekraïne.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
1 week geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 week geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geleden