Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'In een familiebedrijf loop je met zijn allen net een stapje harder'

'In een familiebedrijf loop je met zijn allen net een stapje harder'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts wakker van. In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Marinus Passenier. 

Hoe ben je in het ondernemerschap terecht gekomen? 

“Het is van oudsher. Mijn opa had al een meubelwinkel in Serooskerke. Mijn vader had een schildersbedrijf en daarnaast een kleine doe-het-zelfzaak. Het schildersbedrijf is naar één van mijn broers gegaan, mijn tweelingbroer Jacob en ik hebben de doe-het-zelfzaak overgenomen en uitgebouwd tot bouwmarkt. Daar ben ik nog steeds blij mee. Er is tot nu bijna geen dag geweest dat ik met tegenzin naar mijn werk ben gegaan.”

Was het een uitgemaakte zaak dat jij en je broer in de zaak zouden uitstappen? 

“Nee, zeker niet. Mijn ouders hebben ons vrijgelaten in deze keuze. Het is hard werken. Dat hebben we van huis uit meegekregen en gezien, maar dat is niet erg. Wij doen het met zijn tweeën en ons team. Vele handen maken licht werk en het is zeker ook gezelliger. Ik let er op dat ik een privéleven heb. Op woensdagmiddag ben ik bijvoorbeeld altijd vrij geweest, zeker toen mijn dochters nog op school zaten. Mijn vader kon dat niet. Hij moest iets opbouwen. Gelukkig heeft hij nu een prachtig pensioen. Hij doet van alles en met mijn moeder staat hij nog middenin de samenleving.”

Heb je veel van je vader geleerd?

“Vooral dat je moet open staan voor nieuwe ideeën. Van hem kreeg ik de kans om te groeien in mijn rol. Mijn vader vond dat je je mensen vrij moest laten. Ik geef onze mensen dan ook veel vrijheid. Daar krijg je loyaliteit voor terug. Zelf bemoei ik me minder met details, maar met de hoofdpunten.”

Hoe vullen jij en je broer elkaar aan? 

“We verschillen qua karakter. Jacob is van de dagelijkse leiding, ik meer van de zaken eromheen. Als Jacob mij als ondernemer zou moeten omschrijven, zegt hij volgens mij dat ik creatief en ondernemend ben en dat ik het avontuur durf aan te gaan. Andersom is Jacob een pietje precies. Hij heeft het hele bedrijfsproces goed in z’n vingers en houdt dat nauwlettend in de gaten.”

Hoe is jullie relatie? 

“Tot op de dag van vandaag gaat het prima. We zijn een tweeling, dus de band is dan sowieso sterk. Het gaat daardoor bijna automatisch. Natuurlijk hebben we wel eens wat, maar dat zie je ook in goed huwelijk.”

Hubo is onderdeel van een grote organisatie. Heb je veel vrijheid of loop je wel eens tegen dingen aan?

“We zijn een gezond familiebedrijf. Het is een voordeel geweest in deze periode, want dan loop je met zijn alleen net een stapje harder. De afgelopen maanden was het bijvoorbeeld moeilijk om de voorraden aan te vullen, maar bij ons is het geen moment leeg geweest. Wij zorgden dat we overal handel vandaan haalden. De directie van DGN, die eigenaar is van de Hubo, denkt goed mee en maakt ook in deze periode lange weken. Ze geven je bovendien veel vrijheid. Er is een basisassortiment en zo’n twintig procent kun je zelf invullen. Wij doen dat onder meer met keukens.”

Keukens? 

“Dat doen we naast de bouwmarkt. We zijn er vier jaar geleden mee begonnen en hebben intussen een stevige voet aan de grond gekregen in de keukenmarkt. We zijn pas nog op de grootste keukenbeurs van Duitsland geweest. Ik vind het prachtig om te zien hoe deze markt zich ontwikkelt. We hebben veel tijd en energie gestoken in deze voor ons nieuwe tak van sport, die prima aansluit bij de bouwmarkt met kasten op maat. We hebben een eigen ploeg monteurs en een bouwteam. Dat is een bewuste keuze en maakt ons uniek. De klant heeft daardoor bij een keukenverbouwing in de regel maar één aanspreekpunt. Hij hoeft niet overal zelf achteraan.”

Jouw mensen moeten niet alleen klanten helpen in de bouwmarkt, maar ook wat met hun handen kunnen?

“Zeker. Ik vind dat belangrijk en het wordt binnen onze organisatie ook gepromoot. DGN is een volwaardige opleiding gestart om vakmensen op te leiden. Dat zie je niet vaak, maar we hebben echt meer vakmensen nodig. Wij kunnen het werk bijna niet aan. Als we alle klanten in de toekomst willen bedienen, moeten er meer handjes komen. Daar moet je als ondernemer zelf ook op letten. Binnen onze winkel hebben we overigens altijd al mensen opgeleid. We blijven daar ook de komende jaren geld en tijd in investeren.”

Welk advies zou jij een beginnend ondernemer geven? 

“Doe vooral iets wat je leuk vindt en kijk niet op een uurtje meer. Probeer zo nu en dan ook buiten de gebaande paden te treden. Dat maakt je als ondernemer onderscheidend.”

Kun je in deze tijd nog een bouwmarkt beginnen?

“Als je helemaal vanaf nul begint is het tegenwoordig heel erg lastig. Het vergt tijd, durf en investeringen. Samen met Bennet, de zoon van Jacob en Pieter Corbijn, onze collega-bedrijfsleiders, zijn wij nu in een situatiebeland dat we het mooi zouden vinden om het stokje door te geven.”

Maak je ook wel eens gekke dingen mee in de bouwmarkt?

“Elke dag gebeuren er leuke dingen. Uit een ver verleden herinner ik me nog dat mijn vader een keer een tube kit wilde doorspuiten. Hij spoot alles over de broek van een klant. Uiteraard heeft hij toen een nieuwe broek voor hem gekocht.”

Met wie zou jij graag een gesprek hebben aan de keukentafel? 

“Zoiets is me in een eerder interview gevraagd en toen noemde ik Humberto Tan. Ik vond hem destijds een fantastische journalist en presentator bij BNR en een sterke persoonlijkheid. Hij heeft het hart op de juiste plek. Volgens mij heeft hij zichzelf te kort gedaan door later naar RTL4 te gaan. De laatste jaren luister ik graag naar Jurgen van den Berg in het Radio 1 Journaal. Hij is scherp, durft de juiste vragen te stellen en heeft veel humor. Hij heeft het stof van dat programma geklopt.”

Het paspoort van Marinus Passenier: 

Naam:

Marinus Passenier

Leeftijd:

53

Functie:

Samen met tweelingbroer Jacob Passenier franchisenemer van Hubo

Vader van:

Twee dochters: Desi (27) en Lois (20)

Hobby’s:

Ik sport graag: wielrennen, skiën en tennis. Ik volg bovendien graag het nieuws en luister elke dag op Radio 1 naar ‘Met het oog op morgen’. Dat doe ik al dertig jaar. Voor mij is het een vaste afsluiting van de dag. Je krijg het nieuws van de dag nog één keer voorgeschoteld. Er is bijna geen dag dat ik niet luister.

Meer uit Middelburg

Aftellen tot Kerstmis: adventstoer gelanceerd in Middelburg Winterstad

MIDDELBURG - In Middelburg is vrijdag de zogenoemde Advent Visual Art Tour gelanceerd. De toer, waarbij in de maand december iedere dag een nieuw scherm met videokunst wordt geopend, maakt deel uit van Middelburg Winterstad.

2 uur geleden
Kerst in De Oostkerk

MIDDELBURG - Oost, west… Kerst op zijn best in de Oostkerk! Ook in de decembermaand is er genoeg te beleven in de Cultuurkoepel van Middelburg. In het weekend van 16 & 17 december staan Wibi Soerjadi en Cor Bakker met een kerstconcert in de kerk. De vrijdag daarop is er een X-MAS SING ALONG onder leiding van The Kickz. Op 15 december staat Dutch Baroque in de Oostkerk met het programma Magnificat anima mea Dominum. 

23 uur geleden
Theaterloods-B speelt Leeuwenhart voor basisscholen

MIDDELBURG - De nieuwe productie van De Zeeuwse jeugdtheatermakerij Theaterloods-B heet 'Leeuwenhart' en is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs.

23 uur geleden
Oud-bestuurslid verduisterde 60.000 euro van tennisclub MLTC

MIDDELBURG - Bij Stichting De Veste, die gelieerd is aan de Middelburgse tennisclub MLTC, is in zes jaar tijd een bedrag van bijna 60.000 euro verduisterd door een oud-bestuurslid. Dat schrijft de tennisvereniging op haar website.

1 dag geleden
Vier je identiteit tussen de kunstwerken in de Vleeshal in Middelburg

MIDDELBURG - Op 8 december organiseert Vleeshal 'Queer Cheer', een queer-feest ten midden van de solotentoonstelling 'Freddie' van Freddie Mercado. Speciaal voor Paarse Vrijdag, een actiedag van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), kunnen bezoekers dansen tussen de kunstwerken van Mercado. Mercado zoekt binnen zijn werk de grenzen op tussen identiteit en gender en daarmee is dit de perfecte setting voor dit bijzondere feest.

2 dagen geleden
Kerstmarkt Grote Kerk Veere

VEERE - Nog één week voordat de Grote Kerk in Veere weer omgetoverd wordt tot een kerstparadijs. Op 9 en 10 december vindt de jaarlijkse kerstmarkt van Veere plaats. 

2 dagen geleden
Onwelwordingen bij restaurant Middelburg

MIDDELBURG - Bij een fastfoodrestaurant in Middelburg zijn donderdagmiddag meerdere personen onwel geworden. De brandweer werd opgeroepen om metingen te doen.

2 dagen geleden