
In 2023 kwam 17 procent minder migranten naar Nederland
DEN HAAG (ANP) - In 2023 kwamen ruim 330.000 migranten naar Nederland. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Net zoals andere jaren kwamen de meeste mensen naar Nederland voor werk, studie of liefde. Een relatief klein aandeel kwam voor asiel, meldt het demissionaire kabinet in de Staat van Migratie, dat vrijdag naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd.
Van een daling van het aantal asielzoekers in Europa en in Nederland is nog geen sprake. In 2023 deden ruim 38.000 asielzoekers een eerste aanvraag. Dat is een stijging van 8 procent.
Het aantal nareizigers, familieleden van asielzoekers, daalde met 7 procent en kwam uit op 10.130 mensen. De totale asielinstroom is daarmee in 2023 uitgekomen op 50.720, een stijging van 3 procent.
Verlenging
In de hele Europese Unie vroegen vorig jaar ruim 1 miljoen mensen voor de eerste keer asiel aan. Het gaat vooral om Syriërs (17 procent), Afghanen (10 procent) en Turken (9 procent). Bijna een derde van alle asielaanvragen wordt in Duitsland gedaan, gevolgd door Spanje (15 procent) en Frankrijk (14 procent). In Nederland doet een krappe 4 procent van de asielzoekers een eerste aanvraag.
Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat in Nederland wordt opgevangen, is gestegen van bijna 91.000 naar 110.000. Zij hoeven geen asiel aan te vragen, maar hebben vanwege de oorlogssituatie recht op opvang, medische zorg en onderwijs voor minderjarige kinderen. De Europese Unie heeft daarvoor een speciale regeling gemaakt, die voor alle lidstaten geldt.
De Europese ministers van Asiel en Migratie hebben donderdag in Luxemburg ingestemd met de verlenging van die regeling tot 4 maart 2026.
Meer uit Binnenland
DRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
4 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
31 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
4 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
4 uur geleden