In 2023 kwam 17 procent minder migranten naar Nederland
DEN HAAG (ANP) - In 2023 kwamen ruim 330.000 migranten naar Nederland. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Net zoals andere jaren kwamen de meeste mensen naar Nederland voor werk, studie of liefde. Een relatief klein aandeel kwam voor asiel, meldt het demissionaire kabinet in de Staat van Migratie, dat vrijdag naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd.
Van een daling van het aantal asielzoekers in Europa en in Nederland is nog geen sprake. In 2023 deden ruim 38.000 asielzoekers een eerste aanvraag. Dat is een stijging van 8 procent.
Het aantal nareizigers, familieleden van asielzoekers, daalde met 7 procent en kwam uit op 10.130 mensen. De totale asielinstroom is daarmee in 2023 uitgekomen op 50.720, een stijging van 3 procent.
Verlenging
In de hele Europese Unie vroegen vorig jaar ruim 1 miljoen mensen voor de eerste keer asiel aan. Het gaat vooral om Syriërs (17 procent), Afghanen (10 procent) en Turken (9 procent). Bijna een derde van alle asielaanvragen wordt in Duitsland gedaan, gevolgd door Spanje (15 procent) en Frankrijk (14 procent). In Nederland doet een krappe 4 procent van de asielzoekers een eerste aanvraag.
Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat in Nederland wordt opgevangen, is gestegen van bijna 91.000 naar 110.000. Zij hoeven geen asiel aan te vragen, maar hebben vanwege de oorlogssituatie recht op opvang, medische zorg en onderwijs voor minderjarige kinderen. De Europese Unie heeft daarvoor een speciale regeling gemaakt, die voor alle lidstaten geldt.
De Europese ministers van Asiel en Migratie hebben donderdag in Luxemburg ingestemd met de verlenging van die regeling tot 4 maart 2026.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het aantal dakloze mensen dat vorig jaar in een opvanglocatie zoals nachtopvang of passantenhotel sliep, verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen op de linkerkant van het politieke spectrum zijn niet te spreken over het onderwijsakkoord dat de coalitie woensdagavond sloot met het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Onder meer GroenLinks-PvdA, DENK en de SP wijzen erop dat er nog steeds meer dan een miljard euro op onderwijs wordt bezuinigd. Ook D66, dat eerst meeonderhandelde, is niet enthousiast.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft voorstander van het opheffen van controles aan de grenzen met Bulgarije en Roemenië. Verantwoordelijk minister Marjolein Faber negeert een laatste poging van haar eigen PVV, de grootste regeringspartij, om dat te dwarsbomen.
13 uur geledenVLIELAND (ANP) - In de pakketten die afgelopen weekend werden gevonden aan de kust van meerdere Waddeneilanden bleek in totaal 54 kilo cocaïne te zitten, zo meldt de douane. De drugs hadden bij elkaar een straatwaarde van 4 miljoen euro.
13 uur geledenTILBURG (ANP) - Twee verdachten die mogelijk betrokken waren bij de moord op de Tilburgse crimineel Toon Damen op 1 augustus 2022 zijn woensdag aangehouden. Over de identiteit van de verdachten, of waar ze zijn opgepakt, wil de politie niks zeggen.
16 uur geleden