Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Imperfectie geeft objecten hun charme’

‘Imperfectie geeft objecten hun charme’

GOES – Kirsten Huige en Saskia Baaijens besloten vijf jaar geleden samen een cursus keramiek te gaan volgen. Het beviel zo goed dat zij samen verder gingen in een eigen atelier. Inmiddels zijn er al heel wat schalen, vazen en kandelaars onder de naam ‘DinSdag’ gemaakt.

Ze waren allebei al creatief bezig. “Ik heb 22 jaar in een bloemenwinkel gewerkt en Kirsten heeft 3D-vormgeving gedaan aan de Nimeto-opleiding en op de decoratieafdeling gewerkt van een standbouwbedrijf”, vertelt Saskia, die bovendien twee jaar kunstacademie heeft gedaan in Arendonk. Kirsten heeft nog een jaar een opleiding keramiek gevolgd in Antwerpen. “Ik maak graag gebruiksvoorwerpen”, gaat Saskia verder. “Wat mij erg aanspreekt aan keramiek is het verrassingseffect van het glazuur. De hitte van de oven kan er voor zorgen dat kleuren er anders uitkomen dan je had verwacht. Dat maakt het heel leuk.”

Ontspannend

Voor Kirsten Huige is het werken met klei vooral ontspannend. “Het is gewoon zen om te doen. We werken graag met kleur en alles wat we maken heeft een hoog decoratief gehalte. Een vaas of schaal hoef je niet per se te vullen met iets, want het staat toch wel mooi. Alle voorwerpen zijn uniek en helemaal handwerk.”

Natuur

Volgens Saskia zit soms iets een beetje scheef. “Dat geeft juist de charme aan een voorwerp. Het zijn nu eenmaal geen massaproducten die je overal in de winkel kunt kopen. Dit betekent niet dat we voor gemak gaan. Glazuur moet vaak in meerdere lagen aangebracht worden en we werken veel met materialen die we uit de natuur halen”, aldus Saskia. “Het fijne aan klei is ook dat als iets mislukt, je het makkelijk weer in elkaar kunt drukken en opnieuw kunt beginnen”, vindt Kirsten. “Tenzij het nog leuker is geworden dan het oorspronkelijke plan”, vult Saskia aan. “Want dat gebeurt ook nog wel eens.”

Groot

In eerste instantie maakte het tweetal vooral grote, duurdere objecten. “Sinds drie jaar doen we mee aan de kerstmarkt in Goes en wilden we ook wat kleinere werkjes voor een leuke prijs maken. We hebben toen boompjes en kandelaars gemaakt in allerlei kleuren. Ook maken we sieraden en we werken af en toe in opdracht. We maken vooral dingen die we zelf leuk vinden. We hebben bijvoorbeeld een periode gehad waarin Kirsten veel vissenstaarten maakte en ik veel vogels. Kirsten heeft meer geduld dan ik, dus zij doet meer het priegelwerk.”

Beeldend

Kirsten zegt dat Saskia meer decoratief bezig is en zij meer beeldend. “Maar in principe maken we allebei alles. Voor ons is het vooral een hobby, maar als mensen het leuk vinden wat wij maken en het willen kopen, is dat natuurlijk helemaal leuk. Hierdoor kunnen wij weer materialen kopen, zodat wij weer lekker meer dingen kunnen maken.”

Open atelier

Mede omdat er geen kerstmarkt is stellen Saskia en Kirsten in aanloop naar de kerstdagen elke dinsdag tussen 9.30 uur en 15.00 de deuren van hun atelier open voor publiek.

Het is te bezoeken aan de Leliestraat 82 in Goes. Meer informatie is te vinden op Instagram: @dinsdag_kermamiek.

Meer uit Beveland

Zeeland na jaren weer vertegenwoordigd in VNG-bestuur

GOES - Drie Zeeuwen zijn eind juni benoemd in het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'De afgelopen jaren was Zeeland niet vertegenwoordigd in het bestuur', laat de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten weten in een persbericht.

1 uur geleden
Subsidie voor kennisverspreiding in landbouw

De subsidieregeling 'Kennisverspreiding en informatie' is opengesteld. 'De subsidieregeling richt zich op het verspreiden van kennis binnen de landbouwsector', laat de provincie Zeeland weten. 'Kennisaanbieders kunnen de subsidie aanvragen voor trainingen, workshops, coaching, voorlichtingsacties en demonstratieactiviteiten.'

4 uur geleden
Wolphaartsdijk viert de oogst

WOLPHAARTSDIJK - Een dag vol traditie, historie en folklore, dat bood het oogstfeest in Wolphaartsdijk zaterdag. Voor jong en ouder was er van alles te doen.

21 uur geleden
Oogstfeest in Oudelande op zaterdag 17 augustus

OUDELANDE - Eindelijk is het weer zover, op zaterdag 17 augustus organiseren wij weer met veel plezier het Oogstfeest te Oudelande. Het belooft ook dit jaar weer een bijzondere dag te worden, boordevol activiteiten voor jong en oud.

1 dag geleden
Nieuw project voor jongeren in Oosterschelderegio

GOES - In september start het RBL Oosterschelderegio/Doorstroompunt met een gratis maatschappelijk dienst tijd-traject (MDT). Het biedt jongeren de kans om gedurende tien weken hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar, die geen startkwalificatie hebben en niet naar school gaan. Jongeren kunnen zich vanaf nu aanmelden.

1 dag geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

1 dag geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Zomer

Als burgemeester draag ik vaak een pak. Soms met en soms zonder stropdas, dat hoort er nu eenmaal bij. Meestal vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoef 's ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan moet en het staat netjes. Maar nu de zomer (eindelijk!) is begonnen, is het toch best warm.

1 dag geleden