Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Imperfectie geeft objecten hun charme’

‘Imperfectie geeft objecten hun charme’

GOES – Kirsten Huige en Saskia Baaijens besloten vijf jaar geleden samen een cursus keramiek te gaan volgen. Het beviel zo goed dat zij samen verder gingen in een eigen atelier. Inmiddels zijn er al heel wat schalen, vazen en kandelaars onder de naam ‘DinSdag’ gemaakt.

Ze waren allebei al creatief bezig. “Ik heb 22 jaar in een bloemenwinkel gewerkt en Kirsten heeft 3D-vormgeving gedaan aan de Nimeto-opleiding en op de decoratieafdeling gewerkt van een standbouwbedrijf”, vertelt Saskia, die bovendien twee jaar kunstacademie heeft gedaan in Arendonk. Kirsten heeft nog een jaar een opleiding keramiek gevolgd in Antwerpen. “Ik maak graag gebruiksvoorwerpen”, gaat Saskia verder. “Wat mij erg aanspreekt aan keramiek is het verrassingseffect van het glazuur. De hitte van de oven kan er voor zorgen dat kleuren er anders uitkomen dan je had verwacht. Dat maakt het heel leuk.”

Ontspannend

Voor Kirsten Huige is het werken met klei vooral ontspannend. “Het is gewoon zen om te doen. We werken graag met kleur en alles wat we maken heeft een hoog decoratief gehalte. Een vaas of schaal hoef je niet per se te vullen met iets, want het staat toch wel mooi. Alle voorwerpen zijn uniek en helemaal handwerk.”

Natuur

Volgens Saskia zit soms iets een beetje scheef. “Dat geeft juist de charme aan een voorwerp. Het zijn nu eenmaal geen massaproducten die je overal in de winkel kunt kopen. Dit betekent niet dat we voor gemak gaan. Glazuur moet vaak in meerdere lagen aangebracht worden en we werken veel met materialen die we uit de natuur halen”, aldus Saskia. “Het fijne aan klei is ook dat als iets mislukt, je het makkelijk weer in elkaar kunt drukken en opnieuw kunt beginnen”, vindt Kirsten. “Tenzij het nog leuker is geworden dan het oorspronkelijke plan”, vult Saskia aan. “Want dat gebeurt ook nog wel eens.”

Groot

In eerste instantie maakte het tweetal vooral grote, duurdere objecten. “Sinds drie jaar doen we mee aan de kerstmarkt in Goes en wilden we ook wat kleinere werkjes voor een leuke prijs maken. We hebben toen boompjes en kandelaars gemaakt in allerlei kleuren. Ook maken we sieraden en we werken af en toe in opdracht. We maken vooral dingen die we zelf leuk vinden. We hebben bijvoorbeeld een periode gehad waarin Kirsten veel vissenstaarten maakte en ik veel vogels. Kirsten heeft meer geduld dan ik, dus zij doet meer het priegelwerk.”

Beeldend

Kirsten zegt dat Saskia meer decoratief bezig is en zij meer beeldend. “Maar in principe maken we allebei alles. Voor ons is het vooral een hobby, maar als mensen het leuk vinden wat wij maken en het willen kopen, is dat natuurlijk helemaal leuk. Hierdoor kunnen wij weer materialen kopen, zodat wij weer lekker meer dingen kunnen maken.”

Open atelier

Mede omdat er geen kerstmarkt is stellen Saskia en Kirsten in aanloop naar de kerstdagen elke dinsdag tussen 9.30 uur en 15.00 de deuren van hun atelier open voor publiek.

Het is te bezoeken aan de Leliestraat 82 in Goes. Meer informatie is te vinden op Instagram: @dinsdag_kermamiek.

Meer uit Beveland

Scholentour Vrijheidscolleges rondom democratie

GOES - Tussen 11 en 21 november organiseert Stichting Vrijheidscolleges een tour langs basisscholen in Zeeland, om leerlingen te laten stilstaan bij de waarde van democratie. Samen met presentator Iven Cudogham en voormalig Tweede Kamerlid Peter Kwint onderzoeken leerlingen in het interactieve programma Bepaal jij dat? wie in Nederland bepaalt wat wet is. Basisscholen in heel Zeeland kunnen zich aanmelden voor dit programma.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij apothekersassistente instellingszorg Mariëlle

's-GRAVENPOLDER - Honderden Zeeuwen helpt Mariëlle de Ridder uit Middelburg op een werkdag aan de juiste medicatie. Dat geeft haar iedere keer weer een voldaan gevoel. Mariëlle is apothekersassistente instellingszorg bij de grootste apotheek van Zeeland: Scheldezoom Farmacie in 's-Gravenpolder."Soms vragen mensen 'een apotheek op een bedrijventerrein, hoe kan dat nou?'", vertelt Mariëlle, sinds een jaar in dienst bij Scheldezoom. Het antwoord is dat ze niet bij een openbare apotheek werkt, waar iedereen kan binnenlopen. Scheldezoom Farmacie levert medicatie aan ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Het bedrijf maakt zelf geneesmiddelen, koopt ze in en distribueert ze naar zorgorganisaties in heel Zeeland en voor een klein deel ook daarbuiten.

1 dag geleden
Oogstseizoen vraagt extra alertheid voor slik op de weg

Het is oogstseizoen. Agrariërs zijn volop bezig met het oogsten van hun producten. Tijdens het oogsten kan er slik (modder) op de weg komen. Slik op de weg in combinatie met regenachtig weer, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is belangrijk dat agrarische ondernemers en loonwerkers ervoor zorgen dat de weg wordt schoongemaakt. Ook van belang is het aanpassen van de snelheid door weggebruikers. 

2 dagen geleden
Gemeente Goes biedt inwoners gratis cursus 'Politiek actief' aan

GOES - De gemeente Goes organiseert in november en december de gratis cursus 'Politiek actief'. Tijdens deze cursus krijgen inwoners de kans om de lokale gemeentepolitiek van binnenuit te ontdekken.

2 dagen geleden
Goese 'hardlooprebel' Jan Roose organiseert 'De Hrôte Vuuf van Hoes'

GOES - Op zaterdag 26 oktober organiseert Jan Roose onder de naam JARO weer een kleinschalige hardloopwedstrijd. Deze keer een 5 km op de Hollandse Hoeve in Goes. Er wordt gelopen op een verhard parcours van 940 meter. Dat betekent 5 ronden en een aanloop van 300 meter.

2 dagen geleden
Hoedekenskerke herdenkt bevrijding

HOEDEKENSKERKE - U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Dodenherdenkingen op zondag 27 en dinsdag 29 oktober in Hoedekenskerke.

2 dagen geleden
Rubriek Goes Gezien: Gedeelde ruimte

In juli bracht de gemeente Goes het nieuws dat verkeersborden van gerecycled materiaal gebruikt gaan worden. Achteloos stond er in het bericht bij dat de gemeente zo'n 80.000 verkeersborden heeft. Hoeiendag, dacht ik even. Nog geen twee weken later kwam er ander nieuws: de 40.000e Goesenaar was geboren! Ik reken niks uit als het niet echt hoeft, maar nu werd in mijn brein het sommetje als vanzelf gemaakt. Voor elke Goesenaar zijn er twee verkeersborden! 

2 dagen geleden