Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Imperfectie geeft objecten hun charme’

‘Imperfectie geeft objecten hun charme’

GOES – Kirsten Huige en Saskia Baaijens besloten vijf jaar geleden samen een cursus keramiek te gaan volgen. Het beviel zo goed dat zij samen verder gingen in een eigen atelier. Inmiddels zijn er al heel wat schalen, vazen en kandelaars onder de naam ‘DinSdag’ gemaakt.

Ze waren allebei al creatief bezig. “Ik heb 22 jaar in een bloemenwinkel gewerkt en Kirsten heeft 3D-vormgeving gedaan aan de Nimeto-opleiding en op de decoratieafdeling gewerkt van een standbouwbedrijf”, vertelt Saskia, die bovendien twee jaar kunstacademie heeft gedaan in Arendonk. Kirsten heeft nog een jaar een opleiding keramiek gevolgd in Antwerpen. “Ik maak graag gebruiksvoorwerpen”, gaat Saskia verder. “Wat mij erg aanspreekt aan keramiek is het verrassingseffect van het glazuur. De hitte van de oven kan er voor zorgen dat kleuren er anders uitkomen dan je had verwacht. Dat maakt het heel leuk.”

Ontspannend

Voor Kirsten Huige is het werken met klei vooral ontspannend. “Het is gewoon zen om te doen. We werken graag met kleur en alles wat we maken heeft een hoog decoratief gehalte. Een vaas of schaal hoef je niet per se te vullen met iets, want het staat toch wel mooi. Alle voorwerpen zijn uniek en helemaal handwerk.”

Natuur

Volgens Saskia zit soms iets een beetje scheef. “Dat geeft juist de charme aan een voorwerp. Het zijn nu eenmaal geen massaproducten die je overal in de winkel kunt kopen. Dit betekent niet dat we voor gemak gaan. Glazuur moet vaak in meerdere lagen aangebracht worden en we werken veel met materialen die we uit de natuur halen”, aldus Saskia. “Het fijne aan klei is ook dat als iets mislukt, je het makkelijk weer in elkaar kunt drukken en opnieuw kunt beginnen”, vindt Kirsten. “Tenzij het nog leuker is geworden dan het oorspronkelijke plan”, vult Saskia aan. “Want dat gebeurt ook nog wel eens.”

Groot

In eerste instantie maakte het tweetal vooral grote, duurdere objecten. “Sinds drie jaar doen we mee aan de kerstmarkt in Goes en wilden we ook wat kleinere werkjes voor een leuke prijs maken. We hebben toen boompjes en kandelaars gemaakt in allerlei kleuren. Ook maken we sieraden en we werken af en toe in opdracht. We maken vooral dingen die we zelf leuk vinden. We hebben bijvoorbeeld een periode gehad waarin Kirsten veel vissenstaarten maakte en ik veel vogels. Kirsten heeft meer geduld dan ik, dus zij doet meer het priegelwerk.”

Beeldend

Kirsten zegt dat Saskia meer decoratief bezig is en zij meer beeldend. “Maar in principe maken we allebei alles. Voor ons is het vooral een hobby, maar als mensen het leuk vinden wat wij maken en het willen kopen, is dat natuurlijk helemaal leuk. Hierdoor kunnen wij weer materialen kopen, zodat wij weer lekker meer dingen kunnen maken.”

Open atelier

Mede omdat er geen kerstmarkt is stellen Saskia en Kirsten in aanloop naar de kerstdagen elke dinsdag tussen 9.30 uur en 15.00 de deuren van hun atelier open voor publiek.

Het is te bezoeken aan de Leliestraat 82 in Goes. Meer informatie is te vinden op Instagram: @dinsdag_kermamiek.

Meer uit Beveland

Frans Sturm boekt weer succes met zijn dahlia's

HEINKENSZAND - Tijdens wedstrijden in Parc Floral de Paris heeft Frans Sturm uit Heinkenszand een 2de en een 3de prijs weten te winnen.

31 minuten geleden
Veel leuke activiteiten in Kinderboekenweek

GOES - De Kinderboekenweek biedt van woensdag 4 oktober tot en met zaterdag 14 oktober allerlei activiteiten in de Oosterschelderegio. Vele daarvan zijn gratis toegankelijk, om het een taalfeest voor alle kinderen te maken.In de verschillende bibliotheekvestigingen zijn er activiteiten van Japans leren schrijven tot een wetenschapsdag en van een voorleesfeest en spelletjesmiddag tot workshops en voorstellingen, zoals Sweet Home. In de bieb in Goes verzorgt Tijl Damen zaterdag 14 oktober een show met aanstekelijke liedjes, acts, humor en interactie. “De middag is al vol, maar voor de ochtend hebben we nog enkele plekjes vrij”, vertelt Marlies van Hoek van Bibliotheek Oosterschelde. Ze kan bijvoorbeeld ook de workshop ‘Maak een portret van je huis’ aanraden. “De Zierikzeese illustrator Cathelijne van Studio Caats heeft deze workshop met toffe templates speciaal voor de bieb ontwikkeld.” Samen met haar tekenen, knippen, plakken en kleuren de kinderen erop los. Passend bij het Kinderboekenweekthema ‘Bij mij thuis’ rijst de vraag ‘wat maakt jouw huis een thuis?’.

9 uur geleden
Zeeuws Weerzien nr 18: en toen werd het stil

MIDDELBURG - Het is precies vijftig jaar geleden dat wij de gevolgen van de oliecrisis ervaarden. Premier Joop den Uyl zei het op 1 december 1973 met zijn somberste stem: de auto moet op zondag blijven staan. Zelfs de benzine ging op de bon. Herinneringskrant Zeeuws Weerzien neemt u mee terug naar die tijd, waarin je zomaar kon rolschaatsen op een lege snelweg.

1 dag geleden
MAEX Zeeland Impuls: €30.000,- beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan welzijn, verbinding of leefbaarheid in Zeeland

Van 3 oktober tot en met 10 oktober stelt MAEX, samen met Stichting Univé Buurtfonds, €30.000,- beschikbaar. Initiatieven kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage tot maximaal € 2.500 om hun organisatie te versterken en te professionaliseren. Dit is een onderdeel dat vaak moeilijk te financieren is.  

1 dag geleden
Provincie vraagt Zeeuwen naar voorwaarden en kansen kernenergie

GOES - Inwoners van de provincie Zeeland kunnen tot en met 27 oktober reageren op ‘Kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?’ ‘De aanleiding voor deze raadpleging is het plan van de regering om de kerncentrale in Borssele langer open te houden en er twee bij te bouwen’, laat de provincie Zeeland weten. De reacties gebruikt de provincie bij het samenstellen van een pakket voorwaarden en kansen. 

1 dag geleden
Sociale Verzekeringsbank (SVB) straks te bezoeken in stadskantoor Goes

GOES - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) opent op dinsdag 31 oktober een fysiek loket in het stadskantoor van de gemeente Goes. Hier kunnen Zeeuwen straks iedere dinsdag zonder afspraak terecht.

1 dag geleden
Kinderstraat geopend op Spoedeisende Hulp ziekenhuis Goes

GOES – Kinderburgemeester Joud al Shatti opende zaterdag samen met kinderwethouders Renee Schouwenaar en Nova van Twigt de kinderstraat op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Adrz in Goes. Het ziekenhuis wil met de kinderstraat de SEH kindvriendelijker maken. Het idee hierachter is dat de kinderen rustiger worden van de kindgerichte omgeving en daardoor makkelijker de behandeling kunnen ondergaan.

1 dag geleden