Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Imitators Franse minister staan terecht voor fraude

Imitators Franse minister staan terecht voor fraude

PARIJS (ANP/AFP) - Zeven mannen die verdacht worden van het imiteren van een Franse minister om zo miljoenen euro's te stelen, staan dinsdag in Parijs terecht voor fraude.

Een van de mannen deed zich met een siliconen masker voor als de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. Via Skype telefoneerde de 'minister' met meer dan 150 slachtoffers, waarvan er drie toehapten. Onder andere spiritueel leider Aga Khan IV maakte 20 miljoen euro over, en ook de Turkse zakenman İnan Kıraç zou 42 miljoen euro betaald hebben.

De zeven verdachten, Franse Israëliers tussen de 35 en 54 jaar oud, zouden in Israël het kantoor van de minister hebben nagebouwd met soortgelijk meubilair, een portret van Franse president Emmanuel Macron en een Franse vlag. Ze vroegen de slachtoffers geld voor geheime operaties en voor het bevrijden van gegijzelden in Syrië en Mali. De transacties moesten daarom ook geheim blijven, volgens de oplichters. Ze beloofden de slachtoffers dat de Franse staat hen terug zou betalen.

Geschokt

De echte Le Drian zegt geschokt en beledigd te zijn. "Ik hoop dat deze boeven goed gestraft worden", aldus de minister.

De politie vond op de telefoon van een van de verdachten afbeeldingen van een siliconen masker van Prins Albert van Monaco, wat suggereert dat ze nog een andere hoax aan het plannen waren.

Meer uit Buitenland

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

MASHHAD (ANP/DPA/AFP) - De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

5 uur geleden
Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

5 uur geleden
Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op. Uiteindelijk stemden 84 landen voor, waaronder Nederland, en 19 tegen. 68 landen onthielden zich van stemming.

5 uur geleden
Hamas beweert Israëlische kolonel in handen te hebben

CAÏRO (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas beweert een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. Israël had eerder gemeld dat de hoge officier bij de aanvallen van die dag was gedood.

6 uur geleden
Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de ID-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

7 uur geleden
Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Over het gezamenlijk aangaan van leningen, waarop onder meer Frankrijk aandringt, rept ze niet.

7 uur geleden
Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

8 uur geleden