Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF waarschuwt voor mogelijke toename wanbetalingen op hypotheken

IMF waarschuwt voor mogelijke toename wanbetalingen op hypotheken

MARRAKECH (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat het aantal wanbetalingen op hypotheken kan gaan toenemen, onder meer in Nederland. Dit komt door de hypotheekrente die wereldwijd sterk is toegenomen. En volgens het IMF zou het zomaar kunnen dat de rentes komende tijd nog verder omhoog gaan, omdat de inflatie nog steeds te hoog is en centrale banken daarom hun rentetarieven verder zouden kunnen opvoeren.

"Op woninghypotheken, doorgaans de grootste categorie van leningen aan huishoudens, zijn de rentes nu veel hoger dan een jaar geleden", zegt IMF-econoom Tobias Adrian. Volgens hem heeft dit tot gevolg dat mensen meer spaargeld moeten aanwenden om nog een hypotheek te kunnen afsluiten, terwijl de woningverkopen onder druk staan.

In een nieuw rapport erkent het IMF dat de kans in bijvoorbeeld Nederland wel betrekkelijk klein is dat er straks opeens heel erg veel mensen in de problemen komen. Dit komt omdat hypotheeknormen de laatste jaren strenger zijn geworden en de schulden van huishoudens niet zo hoog liggen als bijvoorbeeld voor de financiële crisis in 2008.

Risico

Toch sluit Adrian een golf aan wanbetalingen niet uit. Hij benadrukt dat er ook landen zijn waar veel hypotheken met een variabele rente worden afgesloten. Daar lopen huishoudens dus sneller het risico dat hun woonlasten opeens flink omhoog gaan. Veel huishoudens hebben hun buffers nu al uitgeput, merkt Adrian daarbij aan de hand van cijfers over spaarsaldo's in verschillende landen. "Er zijn ook tekenen van toenemende achterstallige betalingen op het gebied van creditcards en autoleningen."

Dezelfde problemen spelen ook voor bedrijven die moeite kunnen krijgen om aan hun rentelasten voor leningen te voldoen. De gevaren van de hogere rente sijpelen ook door in de wereld van het commercieel vastgoed, omdat bedrijven de hoge financieringskosten voor locaties niet meer lijken te kunnen ophoesten. En ook wegen overheidsschulden veel zwaarder door de hogere rente.

Het IMF staat niet alleen in zijn waarschuwingen. Maandag zei De Nederlandsche Bank (DNB) ook al dat de risico's voor de financiële stabiliteit toenemen door de snel gestegen leenkosten. DNB riep banken in Nederland daarom op tot voorzichtigheid. Die zouden in hun cijfers nu nog weinig merken van financiële problemen bij klanten. Maar dit zou zomaar kunnen veranderen, ook omdat de hogere rente doorgaans met vertraging doorwerkt in de financieringskosten van bedrijven en huishoudens. "Dit maakt banken kwetsbaar voor potentiële verliezen in de toekomst", aldus DNB.

Meer uit Financieel

Energie-Nederland verliest rechtszaak over overvol stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Brancheorganisatie Energie-Nederland heeft in een rechtszaak tegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de problemen met het overvolle stroomnet ongelijk gekregen, zo oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag. Dit houdt in dat netbeheerders grote bedrijven nu definitief kunnen verplichten om tegen een vergoeding een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Hierdoor moet meer ruimte komen voor nieuwe aansluitingen.

6 minuten geleden
AFM waarschuwt voor te grote jubelstemming op aandelenbeurzen

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen breken record na record en dat is niet zonder risico. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het gevaar van overwaardering op de loer ligt, met name bij Nederlandse aandelen. Als de aandelenkoersen abrupt dalen kan ook de financiële stabiliteit in het geding komen, schrijft de toezichthouder in een nieuw risicorapport.

9 minuten geleden
Studie: herstel energienetwerk Oekraïne kost 50 miljard dollar

KYIV (ANP/DPA) - De kosten voor het herstel van de omvangrijke schade aan het Oekraïense energienetwerk door Russische aanvallen bedragen meer dan 50 miljard dollar. Dat meldt de Kyiv School of Economics in een onderzoek naar die kosten voor wederopbouw. Door aanvallen met bijvoorbeeld raketten en drones op elektriciteitscentrales, hoogspanningsnetwerken en olie- en gasinfrastructuur wil Rusland het moreel van Oekraïne ondermijnen doordat mensen zonder stroom, gas en warm water zitten.

1 uur geleden
Delftse speurders naar deepfakebeelden halen 1,3 miljoen euro op

DELFT (ANP) - DuckDuckGoose, een voormalige start-up van TU Delft, heeft in de eerste investeringsronde van het bedrijf 1,3 miljoen euro opgehaald. DuckDuckGoose ontwikkelt detectiesoftware om deepfakebeelden en -spraak te ontmaskeren. Volgens de start-up uit Delft stappen investeerders graag in het bedrijf doordat fraude met deepfakes een steeds groter probleem is voor ondernemingen.

1 uur geleden
Wachtlijsten stroomnet blijven groeien, verwachten netbeheerders

DEN HAAG (ANP) - Het overvolle stroomnet zal ook de komende jaren nog voor lange wachtlijsten zorgen voor bedrijven die een aansluiting willen. Dat meldt Netbeheer Nederland. Ongeveer 9400 bedrijven wachten momenteel op een aansluiting op het overvolle stroomnet om elektriciteit te kunnen afnemen en ook de lijst van het aantal bedrijven dat elektriciteit wil terugleveren, wordt langer.

1 uur geleden
Zorgen RAI over keuringscapaciteit RDW voor nieuwe bestelbusjes

AMSTERDAM (ANP) - Autobrancheorganisatie RAI Vereniging maakt zich zorgen over de capaciteit bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) om nieuwe bestelwagens tijdig te keuren in aanloop naar de introductie van zero-emissiezones in veel binnensteden en de invoering van de aanschafbelasting voor bestelbusjes. Beide gaan per 1 januari 2025 in.

2 uur geleden
Chiquita moet schadevergoeding betalen aan Colombiaanse families

BOGOTA (ANP/RTR) - Chiquita Brands International moet ruim 38 miljoen dollar (bijna 36 miljoen euro) aan schadevergoeding betalen aan de families van acht medewerkers in Colombia die door een paramilitaire groep zijn gedood. Dat oordeelde een jury in de Amerikaanse staat Florida in een rechtszaak tegen de bekende producent en verkoper van bananen.

2 uur geleden