Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF vreest toename armoede en honger door lage economische groei

IMF vreest toename armoede en honger door lage economische groei

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie blijft de komende jaren in het laagste tempo groeien sinds de jaren negentig, verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Onder andere de allerarmste landen kampen met zwakke groei door de hoge inflatie, rentes en toegenomen internationale spanningen. Daardoor dreigen ook meer mensen met armoede en honger te maken te krijgen, waarschuwt IMF-topvrouw Kristalina Georgieva.

Het IMF rekent dit jaar op minder dan 3 procent wereldwijde economische groei. Vorig jaar ging het nog om een plus van 3,4 procent, toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en zware coronalockdowns in Chinese steden al een rem zetten op de economische groei. Ook de komende vijf jaar blijft de wereldeconomie in dat tempo groeien, wat de laagste IMF-prognose voor de middellange termijn is sinds 1990.

"Dit schaadt de vooruitzichten voor iedereen, maar vooral voor de kwetsbaarste mensen en landen", zei Georgieva in een speech in de aanloop naar de voorjaarsvergadering van het IMF. Ze merkte daarbij op dat opkomende economieën, en dan vooral China en India, opvallend hard groeien. Maar armere landen zien de welvaart per hoofd van de bevolking niet zo snel toenemen, wat het risico op armoede en honger vergroot. "Een gevaarlijke trend die in werking is gezet door de covidcrisis." Ze deed andermaal een oproep aan grote geldschieters om schulden kwijt te schelden aan ontwikkelingslanden die onder hun schuldenlast dreigen te bezwijken, waarbij ze verwees naar financiële problemen in Zambia.

Prijsstijgingen indammen

De IMF-topvrouw waarschuwde tegelijkertijd dat centrale banken door moeten gaan met het verhogen van de rentes om de sterke prijsstijgingen in te dammen. Maar de onrust rond het omvallen van twee Amerikaanse banken en de redding van de wankelende Zwitserse bank Credit Suisse maakt dat wel lastiger. Als centrale banken te hulp moeten schieten met noodleningen kan dat namelijk botsen met alle inspanningen om minder geld de economie in te pompen.

De sterke stijging van de rentes na jaren van goedkoop-geldbeleid vergroot bovendien de risico's voor de financiële stabiliteit. Dat geldt niet alleen voor banken, maar ook voor andere geldschieters. "Het is nu geen geschikt moment voor zelfgenoegzaamheid", waarschuwt Georgieva toezichthouders.

Meer uit Financieel

Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

2 uur geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

3 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

5 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

6 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

7 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

8 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

8 uur geleden