Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF somberder over vooruitzichten Nederlandse economie

IMF somberder over vooruitzichten Nederlandse economie

JOHANNESBURG (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt zijn groeivooruitzichten voor Nederland en andere Europese landen. Volgens de kenners van het fonds ging het in de laatste maanden van 2023 beduidend slechter met de economie dan voorzien. Daardoor komt het economisch herstel dit jaar en volgend jaar ook trager op gang.

Bij de laatste grote ramingen in oktober dacht het IMF nog dat Nederland vorig jaar 0,6 procent groei zou laten zien. Maar in een nieuwe schatting gaat het fonds slechts uit van 0,2 procent groei voor 2023. De raming voor 2024 was eerst 1,1 procent groei, maar dat is nu verlaagd naar een plus van 0,7 procent. Volgend jaar moet de Nederlandse economie dan weer 1,3 procent aantrekken. Maar ook dat is volgens het IMF ietwat somberder dan eerder voor mogelijk werd gehouden.

Voor andere Europese landen is het beeld min of meer hetzelfde. Zo zijn voor Frankrijk en Duitsland de ramingen eveneens verlaagd. Volgens het IMF kampte de eurozone vorig jaar nog met de naweeën van de eerder flink gestegen energieprijzen. Het consumentenvertrouwen was erg zwak en de industriële productie en investeringen hadden te lijden van de opgelopen rentes.

Rode Zee

IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas spreekt voor de eurozone van een "uitdagend 2023", maar verwacht wel dat "de bedrijvigheid licht zal herstellen". In andere delen van de wereld heeft het IMF zijn ramingen juist verhoogd. Zo gaat het met de Amerikaanse economie beter dan eerder voorzien. Dat geldt ook voor Rusland, India en China.

De wereldeconomie als geheel trok volgens de nieuwste cijfers vorig jaar 3,1 procent aan, zal dit jaar met eenzelfde percentage groeien en volgend jaar trekt de mondiale groei waarschijnlijk aan naar 3,2 procent. Dat komt neer op een verbetering met enkele procentpunten vergeleken met de ramingen van oktober. Gourinchas stelt dat het ook weer de goede kant op gaat met de inflatie. Die daalt de laatste tijd harder dan verwacht.

De afname van de inflatie zou zelfs nog sneller kunnen gaan, denkt Gourinchas. "Vooral als de krapte op de arbeidsmarkt verder afneemt." Maar extra overheidsuitgaven zouden er ook zomaar voor kunnen zorgen dat de inflatie weer gaat aantrekken. Gourinchas wijst ook op de oorlog in het Midden-Oosten, wat tevens heeft geleid tot nieuwe problemen in de transportwereld. Veel schepen mijden de Rode Zee uit angst voor aanvallen van Houthi-rebellen en zijn daardoor veel langer onderweg. "Hoewel de verstoringen tot nu toe beperkt blijven, blijft de situatie onstabiel."

Meer uit Financieel

Philips schikt voor 1,1 miljard aan claims in slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips schikt voor 1,1 miljard dollar aan claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Het gaat om claims over onder meer letselschade als gevolg van Philips' apparaten tegen slaapapneu. Eerder bereikte Philips al een overeenkomst om Amerikaanse patiënten te compenseren voor zogenoemde economische schade door problemen met de apparaten.

6 minuten geleden
Nederlandse producenten iets minder negatief in april

DEN HAAG (ANP) - Producenten in de Nederlandse industrie waren in april iets minder negatief gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze minder negatief over de orderpositie en over de voorraden gereed product.

29 minuten geleden
FNV: winsten bedrijven groeien twee keer zo hard als lonen

UTRECHT (ANP) - De winst voor belasting van bedrijven is in 2023 met 11 procent gestegen. Daarmee groeide de winst twee keer zo hard als de personeelskosten, die met slechts 5 procent toenamen. Dat meldt vakbond FNV in het onderzoeksrapport 'Jaarverslag van de BV Nederland 2023" dat is gebaseerd op de jaarverslagen van 70 beursgenoteerde bedrijven.

39 minuten geleden
Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo'n 67.000 tot bijna 1,2 miljoen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van cijfers over de periode 2021 tot 2023. Onder meer nieuwbouw droeg bij aan die stijging, naast transformaties van bestaande panden en het splitsen van woningen.

6 uur geleden
Gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland nadert 66 jaar

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers in Nederland nadert de 66 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 gingen 86.000 werknemers met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd was 65 jaar en elf maanden en lag daarmee drie maanden hoger dan in 2022.

7 uur geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

7 uur geleden
Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

7 uur geleden