Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF roept Argentinië op om armen te ontzien bij bezuinigingen

IMF roept Argentinië op om armen te ontzien bij bezuinigingen

BUENOS AIRES (ANP/BLOOMBERG) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er bij de regering van de Argentijnse president Javier Milei op aangedrongen de armen te beschermen bij de harde bezuinigingsmaatregelen. Met die maatregelen wil Milei de overheidsuitgaven verlagen en de financiën weer op orde brengen. De drastische maatregelen hebben echter ook geleid tot stakingen en tot bezorgdheid over de groeiende armoede en honger in het land, zei adjunct-directeur Gita Gopinath van het IMF tegen de krant La Nacion.

Volgens Gopinath moeten de bezuinigingsmaatregelen beter worden afgestemd, om ervoor te zorgen dat de sociale bijstand blijft worden verleend en dat de last niet volledig op de armste groepen terechtkomt. Gopinath bezocht vorige week Buenos Aires om het Argentijnse kredietprogramma ter waarde van 44 miljard dollar te evalueren en ontmoette Milei, leden van zijn regering, economen, vakbondsleiders en maatschappelijke organisaties.

Sinds zijn aantreden in december heeft Milei de waarde van de peso met ruim 50 procent verlaagd, tienduizenden overheidsbanen geschrapt en de omvang van de regering gehalveerd. Het IMF heeft de nieuwe reeks van 'gedurfde' economische maatregelen van Argentinië verwelkomd.

Kinderarmoede

Milei staakte ook de hoge staatssubsidies voor de sector vervoer en energie en bevroor de hulp aan 38.000 gaarkeukens in afwachting van een onderzoek naar die hulp. De armen in het land werden daardoor hard getroffen. Ook steeg de inflatie op jaarbasis in januari met 254 procent, waardoor het leven van de Argentijnen flink duurder is geworden.

"De economie die deze regering heeft geërfd, bevond zich op de rand van een crisis en vereiste gedurfde en beslissende maatregelen om die uit de afgrond te halen", verklaarde Gopinath. Ze zei echter dat er meer sociale maatregelen nodig zijn om "ervoor te zorgen dat de vermindering van het begrotingstekort niet ten koste gaat van de kwetsbaren".

Volgens Gopinath is het voor het IMF ook belangrijk dat de regering investeert in menselijk kapitaal. "Kinderarmoedecijfers van meer dan 55 procent zijn uiterst zorgwekkend. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit percentage sterk daalt en om meer te investeren in onderwijs."

Meer uit Financieel

Reisorganisatie TUI boekt recordomzet door hogere prijzen

HANNOVER (ANP/RTR) - TUI, de grootste reisorganisatie van Europa, behaalde afgelopen kwartaal een recordomzet. De van oorsprong Duitse touroperator profiteerde ook in het winterseizoen van de aanhoudende sterke vraag naar vakanties en de hogere prijzen. Ondanks de hogere prijzen en de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten is het bedrijf optimistisch over het aanstaande zomerseizoen.

19 minuten geleden
Veel meer Visa-passen in Nederland om groter aantal betaalplekken

AMSTERDAM (ANP) - Veel meer Nederlanders hadden vorig jaar een pinpas of creditcard van Visa, meldt het betaalbedrijf. De toegenomen vraag naar de passen komt volgens Visa doordat mensen op meer plekken met een creditcard of de nieuwe pinpas van het bedrijf kunnen betalen.

49 minuten geleden
Brussel verwacht lagere economische groei Nederland

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar en volgend jaar minder hard dan gedacht, verwacht de Europese Commissie. Zij rekent nu op 0,8 procent groei in 2024 en 1,5 procent het jaar erop. Nederland presteert daarmee net iets onder het Europees gemiddelde, dat in 2024 uitkomt op 1 procent en in 2025 op 1,6.

1 uur geleden
Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

DEN HAAG (ANP) - Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven en hebben minder vertrouwen in de medemens. Daar komt bovenop dat zij ook achterlopen als het gaat om inkomen en vermogen. De verschillen tussen de jongere en oudere generaties zijn bovendien groter geworden.

1 uur geleden
Moederbedrijf MediaMarkt wint marktaandeel en boekt weer winst

DÜSSELDORF (ANP) - Het Duitse Ceconomy, moederbedrijf van onder andere winkelketen MediaMarkt, boekte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer winst, na een verlies in dezelfde periode een jaar geleden. De verkoper van consumentenelektronica zag de verkopen toenemen en won marktaandeel in bijna alle landen waar het actief is.

1 uur geleden
Ook Vattenfall komt met terugleverkosten voor zonnepanelen

ROTTERDAM (ANP) - Ook Vattenfall gaat bij klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening brengen. Meerdere energiebedrijven hebben die stap al gezet, sinds de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel stemde om de zogeheten salderingsregeling gefaseerd af te bouwen.

1 uur geleden
Topman ABN: intrekken taks aandeleninkoop zou goed signaal zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het zou een "goed signaal voor ondernemend Nederland" zijn als de Nederlandse belasting op aandeleninkoop wordt ingetrokken door het nieuwe kabinet. Dat zegt topman Robert Swaak van ABN AMRO naar aanleiding van een eerder Bloomberg-artikel waarin wordt gesteld dat de formatiepartijen in Den Haag aan die stap denken.

2 uur geleden