Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF raamt forse economische krimp in Nederland en rest van wereld

IMF raamt forse economische krimp in Nederland en rest van wereld

WASHINGTON (AFN) - De Nederlandse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 7,5 procent als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ook voor de wereldeconomie als geheel een fikse klap voorziet door de virusuitbraak. De impact is naar verwachting zelfs zo groot dat volgend jaar in veel landen slechts beperkt herstel mogelijk is.

Mondiaal rekent het IMF voor 2020 op een economische neergang van 3 procent. Er vanuit gaande dat de situatie in de tweede helft van dit jaar langzaam weer normaliseert en steunmaatregelen een wereldwijde stortvloed aan faillissementen en ontslagrondes voorkomen, zal er volgend jaar wel weer enig herstel te zien zijn. Het IMF voorspelt voor de wereldeconomie als geheel in 2021 een opleving van 5,8 procent. De Nederlandse economie zal dan waarschijnlijk met 3 procent opkrabbelen.

IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath benadrukt dat de ramingen nog erg onzeker zijn. Als de virusuitbraak langer duurt, zou de schade veel hoger kunnen uitvallen. Wanneer de pandemie aanhoudt tot volgend jaar, sluit Gopinath niet uit dat de wereldeconomie in 2021 nog met een extra 8 procent krimpt.

Zwaardere recessie dan in 2008

Ze stelt dat het hoe dan ook een zwaardere recessie zal zijn dan de financiële crisis van 2008. Volgens haar heeft de wereld sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer zo'n fikse economische dreun gehad. In geld uitgedrukt gaat er dit jaar en volgend jaar zeker voor z'n 9 biljoen dollar aan economische waarde in rook op, becijfert de econoom. Dat is meer dan de economieën van Duitsland en Japan bij elkaar.

Geen enkel land blijft gespaard, blijkt uit de prognoses van het IMF. Zo krimpt de economie van de Verenigde Staten dit jaar waarschijnlijk bijna 6 procent, Japan dik 5 procent en Duitsland 7 procent. In Italië keldert de economie vermoedelijk meer dan 9 procent. In de meeste Europese landen worden deze klappen volgend jaar slechts deels goedgemaakt. Ook tal van opkomende economieën krijgen dit jaar te maken met krimp of zien hun groei stevig teruglopen. De doorgaans snelgroeiende Chinese economie zal slechts ruim 1 procent in omvang toenemen, denkt het fonds.

Met het oog op de Nederlandse economie is het IMF somberder dan een recente voorspelling van ING. Economen van de bank voorspelden voor 2020 weliswaar een krimp van 8 procent, maar zij stelden dat Nederland volgend jaar weer een groei van dik 8 procent tegemoet zou kunnen zien. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met een aantal scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent, zei het CPB. Dan is volgens het planbureau nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

Meer uit Financieel

ABN AMRO eindigt flink hoger in AEX na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is de handelsdag woensdag hoger geëindigd in de AEX, de hoofdgraadmeter op de aandelenbeurs in Amsterdam. De bank presenteerde zijn kwartaalcijfers, waaruit naar voren kwam dat het resultaat beter was dan analisten hadden verwacht. Dit ondanks dat ABN AMRO in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst boekte dan een jaar eerder. Het aandeel klom 5,5 procent.

6 minuten geleden
Qatar tekent deal van 200 miljard dollar voor aankoop Boeings

DOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.

1 uur geleden
'Goed' gesprek advocaten Gillis en koper vakantieparken over deal

ASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.

1 uur geleden
Wall Street hoger na sterk begin beursweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. De beurshandel begon de week al sterk door de deal tussen de Verenigde Staten en China om de hoge wederzijdse importheffingen tijdelijk fors te verlagen. Daardoor werden de zorgen over de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en een wereldwijde economische recessie verminderd.

2 uur geleden
Hervatten vluchten naar Israël leidt tot zorgen bij KLM-personeel

SCHIPHOL (ANP) - Onder het personeel van KLM bestaan zorgen over het hervatten van de vluchten naar Israël. Dat bevestigt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) na berichtgeving van de NOS. Het Israëlische luchtruim wordt bestookt met onder meer raketten van Houthi-rebellen in Jemen.

4 uur geleden
Europese Commissie wil meer geld en minder regels kleine boeren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil een eenmalige jaarlijkse uitkering voor kleine boeren verhogen van 1200 naar 2500 euro. Ook moeten deze kleine boeren vrijgesteld worden van milieuregels, stelt de Europese Commissie voor in een plan voor vereenvoudiging van de landbouwregels.

4 uur geleden
Aziatische restaurants bij verkeerde rechter met zaak tegen Staat

DEN HAAG (ANP) - Aziatische restaurants hebben een tegenvaller te verwerken gekregen in hun rechtszaak tegen de Staat over het schrappen van een gunstige regeling voor het halen van koks van buiten de Europese Unie. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat ze met hun klacht bij het verkeerde adres waren. In plaats van de civiele rechter moet de bestuursrechter over dit soort zaken oordelen.

4 uur geleden