Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF: langdurige oorlog Israël kan funest zijn voor buurlanden

IMF: langdurige oorlog Israël kan funest zijn voor buurlanden

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor de nadelige gevolgen die een langdurige oorlog tussen Hamas en Israël kan hebben op de economische ontwikkeling in buurlanden als Egypte, Libanon en Jordanië. In de drie landen dreigt "vernietiging van economische activiteit", aldus IMF-directeur Kristalina Georgieva.

Het conflict komt in de regio op een moment waarop "de groei traag is, de rente hoog is en de kosten voor het aflossen van schulden zijn gestegen als gevolg van covid," zei Kristalina Georgieva in het Saudische Riyad waar ze een congres bijwoont.

Het geweld tussen Hamas en Israël begon deze maand toen Hamas een ongekende aanval lanceerde waarbij 1400 Israëli's om het leven kwamen. Israël reageerde met luchtaanvallen op de Gazastrook, waarbij duizenden mensen omkwamen, en dreigt met een grote grondoorlog om Hamas uit te roeien.

Zorgen

Het IMF maakt zich niet alleen zorgen over het verlies van mensenlevens, maar ook over "de vernietiging en vermindering van de economische activiteit" in nabijgelegen landen. Zowel toeristen als investeerders zullen de landen links laten liggen, verwacht Georgieva.

In zijn laatste economische regionale overzicht, dat voor de oorlog werd gepubliceerd, voorspelde het IMF dat de economieën in het Midden-Oosten en Noord-Afrika 2 procent zouden groeien, lager dan de eerdere verwachting van 3,1 procent.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

8 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

11 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

13 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden