Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF is iets minder somber over Amerikaanse economie

IMF is iets minder somber over Amerikaanse economie

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn economische ramingen voor de Verenigde Staten opwaarts bijgesteld. Vanwege de coronacrisis is de organisatie nog altijd erg somber in zijn prognose voor de grootste economie van de wereld, maar het plaatje ziet er na diepgravend onderzoek iets minder donker uit dan de grote juniraming.

De Amerikaanse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 6,6 procent, zeggen de rekenmeesters nu. In 2021 trekt de economie vervolgens weer met 3,9 procent aan. Vorige maand rekende het IMF nog op een economische krimp van 8 procent dit jaar, gevolgd door een herstel met 4,5 procent volgend jaar.

De bijstelling volgt na een uitgebreider onderzoek naar de staat van de Amerikaanse economie. Het IMF doet in elk land om de zoveel tijd zo'n studie en de VS waren nu toevallig aan de beurt. De onderzoekers van het IMF wijzen erop dat de nieuwe voorspellingen nog wel erg onzeker zijn. Een nieuwe grootschalige lockdown kan zomaar roet in het eten gooien en de laatste dagen loopt het aantal nieuwe coronabesmettingen in het land juist hard op.

In het onderzoeksrapport staat onder meer dat de Amerikaanse economie momenteel ongekend sterk wordt geholpen door steunmaatregelen. Toch verwacht het IMF dat de economie in het tweede kwartaal op jaarbasis met 37 procent is gekrompen. Eerdere maandcijfers over bijvoorbeeld de consumptie zouden daarop wijzen. Door de corona-uitbraak moesten veel winkels tijdelijk sluiten. Ook kwam de industriële productie voor een deel stil te liggen. Diverse grote bedrijven in de VS hebben al forse ontslagrondes aangekondigd. Waarschijnlijk volgen er komende periode ook nog veel faillissementen, maar hoe veel precies durft het IMF niet te zeggen.

De economen vrezen dat met name de armste huishoudens de dupe worden van de crisis. Dat is een gevolg van de sociale ongelijkheid die al langer bestaat in de VS. De pandemie heeft volgens het IMF ook een aantal structurele tekortkomingen van het Amerikaanse gezondheidsstelsel onderstreept. Nu is de toegang tot zorg nog erg afhankelijk van de vraag of iemand een baan en voldoende inkomen heeft, zegt het fonds. Juist veel armere mensen zouden daardoor buiten de boot vallen.

Meer uit Financieel

Franse justitie doet inval bij banken om dividendfraude

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/RTR/AFP) - De Franse justitie is dinsdag bij banken binnengevallen. Die worden verdacht van dividendfraude en witwassen. Het gaat om de Franse banken BNP Paribas, Société Générale, Natixis en de Franse tak van het Britse HSBC.

35 minuten geleden
Adyen grootste daler in licht lagere AEX, Prosus bovenaan

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de AEX-index, die een eerdere winst zag verdampen. Techinvesteerder Prosus stond bovenaan in de hoofdindex dankzij een koersherstel van Tencent. De banken gingen licht omhoog doordat de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
Webwinkelconcern Alibaba wil zich opsplitsen in zes onderdelen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba is van plan om zijn activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen, waaronder e-commerce, media en de cloud. Op termijn zou elk onderdeel een eigen beursnotering kunnen krijgen. De activiteiten van Alibaba, dat een beursnotering heeft in New York en Hongkong, hebben een totale waarde van 220 miljard dollar, omgerekend zo'n 205 miljard euro.

2 uur geleden
ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

3 uur geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

3 uur geleden
ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

4 uur geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

4 uur geleden