Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IMF is iets minder somber over Amerikaanse economie

IMF is iets minder somber over Amerikaanse economie

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn economische ramingen voor de Verenigde Staten opwaarts bijgesteld. Vanwege de coronacrisis is de organisatie nog altijd erg somber in zijn prognose voor de grootste economie van de wereld, maar het plaatje ziet er na diepgravend onderzoek iets minder donker uit dan de grote juniraming.

De Amerikaanse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 6,6 procent, zeggen de rekenmeesters nu. In 2021 trekt de economie vervolgens weer met 3,9 procent aan. Vorige maand rekende het IMF nog op een economische krimp van 8 procent dit jaar, gevolgd door een herstel met 4,5 procent volgend jaar.

De bijstelling volgt na een uitgebreider onderzoek naar de staat van de Amerikaanse economie. Het IMF doet in elk land om de zoveel tijd zo'n studie en de VS waren nu toevallig aan de beurt. De onderzoekers van het IMF wijzen erop dat de nieuwe voorspellingen nog wel erg onzeker zijn. Een nieuwe grootschalige lockdown kan zomaar roet in het eten gooien en de laatste dagen loopt het aantal nieuwe coronabesmettingen in het land juist hard op.

In het onderzoeksrapport staat onder meer dat de Amerikaanse economie momenteel ongekend sterk wordt geholpen door steunmaatregelen. Toch verwacht het IMF dat de economie in het tweede kwartaal op jaarbasis met 37 procent is gekrompen. Eerdere maandcijfers over bijvoorbeeld de consumptie zouden daarop wijzen. Door de corona-uitbraak moesten veel winkels tijdelijk sluiten. Ook kwam de industriële productie voor een deel stil te liggen. Diverse grote bedrijven in de VS hebben al forse ontslagrondes aangekondigd. Waarschijnlijk volgen er komende periode ook nog veel faillissementen, maar hoe veel precies durft het IMF niet te zeggen.

De economen vrezen dat met name de armste huishoudens de dupe worden van de crisis. Dat is een gevolg van de sociale ongelijkheid die al langer bestaat in de VS. De pandemie heeft volgens het IMF ook een aantal structurele tekortkomingen van het Amerikaanse gezondheidsstelsel onderstreept. Nu is de toegang tot zorg nog erg afhankelijk van de vraag of iemand een baan en voldoende inkomen heeft, zegt het fonds. Juist veel armere mensen zouden daardoor buiten de boot vallen.

Meer uit Financieel

Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

7 minuten geleden
Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

1 uur geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

2 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

2 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

4 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

4 uur geleden
VK komt met sancties tegen schepen uit Russische 'schaduwvloot'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

5 uur geleden