
IMF: golf van faillissementen ligt op de loer
WASHINGTON (ANP) - Als er nog meer bedrijven omvallen dan nu al het geval is, komen banken zwaar onder druk te staan. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport. In sommige landen kan dat problemen voor financiële stabiliteit veroorzaken. Nederland is in dat opzicht kwetsbaar omdat de bancaire sector uit een relatief klein aantal grote instellingen bestaat. Als een bank omvalt, komt het hele financiële systeem in het geding.
Bedrijven vallen al om in een tempo dat niet meer gezien is sinds de financiële crisis van 2008, aldus het IMF. Het risico is reëel dat de faillissementengolf nog heviger wordt. Bij ondernemingen groeit de schuldenberg al jarenlang en die ligt inmiddels op historisch hoog niveau vergeleken met het bruto binnenlands product (bbp). Ook huishoudens leenden veel de afgelopen tijd. Dat gebeurde met name in landen die niet sterk geraakt werden door de vorige crisis.
Een groot aantal faillissementen zal de gezondheid van banken op de proef stellen, schrijven de economen. Financiële instellingen staan er dankzij hogere kapitaalbuffers en veel liquide middelen op de balans beter voor dan in 2008. Maar ze moeten dat in gaan zetten om de verliezen van faillissementen op te vangen, aldus het IMF. Tegelijkertijd wordt het moeilijk om winstgevend te blijven vanwege de groei van leningen waarvan het nog maar de vraag is of die ooit worden terugbetaald, en omdat de rente laag is. Winst is belangrijk voor banken om buffers mee aan te vullen.
Naast banken zijn andere financiële marktpartijen zoals vermogensbeheerders en investeringsfondsen kwetsbaar als er veel bedrijven failliet gaan. Dat soort instellingen maken een steeds groter deel uit van het financieel systeem, benadrukt het IMF. Niemand weet wat er zou gebeuren als deze groep opeens in de problemen raakt, waarschuwt het instituut. Een mogelijkheid is dat de koersen op de financiële markten veel sterker gaan bewegen dan anders het geval zou zijn. Dat kan ertoe leiden dat bepaalde ondernemingen geen geld meer kunnen lenen op de markt.
Meer uit Financieel
ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.
1 uur geledenSEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse mediabedrijf Netflix won maandag ruim 1 procent aan beurswaarde na het voorlopige akkoord tussen de stakende scriptschrijvers met de grote Hollywoodstudio's. Beleggers reageren positief. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.
3 uur geleden