
IMF-baas: sterke prijsstijgingen belemmering voor herstel
MILAAN (ANP) - De sterk oplopende inflatie kan een belemmering zijn voor het economisch herstel van de coronacrisis. Vooral armere landen en huishoudens lijden onder de steeds hogere prijzen voor voedsel en energie, waarschuwde Kristalina Georgieva, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De VN-organisatie voor financiële stabiliteit zwakt op de komende najaarsvergadering de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie dan ook af, kondigde ze alvast aan.
In haar speech voor de Bocconi-universiteit in Milaan wees Georgieva erop dat opkomende economieën minder snel opkrabbelen na de klap van de coronapandemie dan rijke landen. Dat komt voor een groot deel doordat deze landen veel minder vaccins tegen Covid-19 kunnen bemachtigen. Opnieuw riep ze op tot meer steun vanuit rijkere landen om grotere delen van de wereldbevolking in te enten tegen corona.
Bovenop de vaccinschaarste komen ook de sterke prijsstijgingen van de afgelopen maanden. Voedsel is 30 procent duurder geworden. "Samen met de gestegen energieprijzen zet dit armere gezinnen verder onder druk", verklaarde Georgieva.
Meer schulden
Tegelijkertijd zijn overheden wereldwijd meer schulden aangegaan om de crisis het hoofd te bieden met steunmaatregelen. Maar in het kielzog van de inflatie kunnen ook de rentes oplopen. Dat doet vooral de landen pijn die al een hoge staatsschuld hadden, omdat leningen voor hen het duurst worden. Volgens Georgieva moeten overheden daarom een goede balans vinden tussen de noodzakelijke economische steun en het afbouwen van de schuldenlast in de toekomst.
De IMF-topvrouw zei in haar toespraak niets over de controverse die over haar is ontstaan. Georgieva wordt ervan beschuldigd als hoge bestuurder bij de Wereldbank druk te hebben uitgeoefend om China beter te laten presteren in een ranglijst voor landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat. Zelf spreekt ze die aantijgingen fel tegen, maar het IMF heeft besloten de zaak grondig te onderzoeken.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.
2 uur geledenBEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.
6 uur geledenLONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.
23 uur geledenBAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.
1 dag geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.
1 dag geledenBORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.
1 dag geledenFRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.
1 dag geleden