Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Illegaal vuurwerk steeds groter en zwaarder

Illegaal vuurwerk steeds groter en zwaarder

ROTTERDAM (ANP) - Vuurwerk dat via websites en sociale media illegaal wordt aangeboden wordt steeds groter en zwaarder. Dat signaleren de politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die zeggen steeds meer zwaar vuurwerk te zien dat honderd tot enkele honderden grammen flitspoeder bevat. "Hoeveelheden die bij ontploffing dodelijk letsel kunnen veroorzaken", zegt Rikus Woortmeijer van het NFI.

Volgens de drie partijen gaat het om onder meer shells, die ook wel mortierbommen worden genoemd, en om flash bangers, zeer zwaar knalvuurwerk. "Niet vergelijkbaar met de strijker van vroeger. Een nitraat bevat twee tot vijf gram flitspoeder", aldus Woortmeijer. "De nu ‘populaire’ Cobra 6 bevat 25 tot 30 gram flitspoeder. Als die in je hand ontploft, raak je je hand kwijt." De Cobra 6 is intussen een kleintje geworden, aldus de drie partijen. Politie, OM en NFI komen nu regelmatig grote ‘knallers’ tegen die 100 of meer grammen flitspoeder bevatten. Het NFI onderzocht onlangs een zeer zware knaller waarin 750 gram flitspoeder zat.

Vuurwerk dat meerdere grammen flitspoeder bevat, kan ‘massaexplosief’ reageren, wat inhoudt dat als één stuk vuurwerk in een opslag ontploft de hele voorraad in één grote explosie ontploft, vertelt Woortmeijer. Politie, OM en NFI noemen het steeds groter en zwaarder wordende illegale vuurwerk een zorgelijke ontwikkeling. "Het gaat elk jaar wel een paar keer goed mis," zegt vuurwerkspecialist Jack Sijm van de politie: "Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade en zelfs dodelijk letsel."

Handel

De handel start volgens Sijm niet pas in december, maar vindt vaak het hele jaar door plaats. Illegaal knalvuurwerk wordt daarbij het hele jaar door gebruikt bij onder meer plofkraken, voetbalvandalisme, demonstraties en aanslagen, zo bleek onlangs uit een rapport. Rond oud en nieuw wordt zwaar vuurwerk regelmatig gebruikt om vernielingen te plegen en om hulpverleners mee te belagen.

In de illegale vuurwerkhandel gaan volgens Sijm flinke sommen geld om, die vervolgens in het witte circuit worden gebruikt of weer in andere criminele zaken worden gestoken. "De handel in drugs, wapens en vuurwerk zijn vaak met elkaar verweven."

Bezit van illegaal vuurwerk kan een strafblad opleveren, waarschuwen de drie partijen, ook voor de ouders als die weten dat hun kinderen illegaal vuurwerk hebben. Gemeenten nemen daarnaast steeds vaker ook maatregelen wanneer mensen in hun huis illegaal vuurwerk opslaan, zoals een dwangsom of zelfs het tijdelijk uit huis zetten van alle bewoners, geven de drie partijen aan.

Meer uit Binnenland

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

2 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

2 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

5 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

6 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

11 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

13 uur geleden