Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Illegaal vuurwerk steeds groter en zwaarder

Illegaal vuurwerk steeds groter en zwaarder

ROTTERDAM (ANP) - Vuurwerk dat via websites en sociale media illegaal wordt aangeboden wordt steeds groter en zwaarder. Dat signaleren de politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die zeggen steeds meer zwaar vuurwerk te zien dat honderd tot enkele honderden grammen flitspoeder bevat. "Hoeveelheden die bij ontploffing dodelijk letsel kunnen veroorzaken", zegt Rikus Woortmeijer van het NFI.

Volgens de drie partijen gaat het om onder meer shells, die ook wel mortierbommen worden genoemd, en om flash bangers, zeer zwaar knalvuurwerk. "Niet vergelijkbaar met de strijker van vroeger. Een nitraat bevat twee tot vijf gram flitspoeder", aldus Woortmeijer. "De nu ‘populaire’ Cobra 6 bevat 25 tot 30 gram flitspoeder. Als die in je hand ontploft, raak je je hand kwijt." De Cobra 6 is intussen een kleintje geworden, aldus de drie partijen. Politie, OM en NFI komen nu regelmatig grote ‘knallers’ tegen die 100 of meer grammen flitspoeder bevatten. Het NFI onderzocht onlangs een zeer zware knaller waarin 750 gram flitspoeder zat.

Vuurwerk dat meerdere grammen flitspoeder bevat, kan ‘massaexplosief’ reageren, wat inhoudt dat als één stuk vuurwerk in een opslag ontploft de hele voorraad in één grote explosie ontploft, vertelt Woortmeijer. Politie, OM en NFI noemen het steeds groter en zwaarder wordende illegale vuurwerk een zorgelijke ontwikkeling. "Het gaat elk jaar wel een paar keer goed mis," zegt vuurwerkspecialist Jack Sijm van de politie: "Woningen verwoest, een hand eraf, gehoorschade en zelfs dodelijk letsel."

Handel

De handel start volgens Sijm niet pas in december, maar vindt vaak het hele jaar door plaats. Illegaal knalvuurwerk wordt daarbij het hele jaar door gebruikt bij onder meer plofkraken, voetbalvandalisme, demonstraties en aanslagen, zo bleek onlangs uit een rapport. Rond oud en nieuw wordt zwaar vuurwerk regelmatig gebruikt om vernielingen te plegen en om hulpverleners mee te belagen.

In de illegale vuurwerkhandel gaan volgens Sijm flinke sommen geld om, die vervolgens in het witte circuit worden gebruikt of weer in andere criminele zaken worden gestoken. "De handel in drugs, wapens en vuurwerk zijn vaak met elkaar verweven."

Bezit van illegaal vuurwerk kan een strafblad opleveren, waarschuwen de drie partijen, ook voor de ouders als die weten dat hun kinderen illegaal vuurwerk hebben. Gemeenten nemen daarnaast steeds vaker ook maatregelen wanneer mensen in hun huis illegaal vuurwerk opslaan, zoals een dwangsom of zelfs het tijdelijk uit huis zetten van alle bewoners, geven de drie partijen aan.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Hoger beroep zaak Martien R. begint weer met heibel

DEN BOSCH (ANP) - Het hoger beroep in de strafzaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is donderdag opnieuw onrustig van start gegaan. Bijna niemand was naar het gerechtshof in Den Bosch gekomen.

10 minuten geleden
Geen nader onderzoek in zaak Tanja Groen op Brabantse hei

MAASTRICHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie laat geen nader onderzoek doen naar enkele plaatsen op de Strabrechtse Heide bij Geldrop waar mogelijk stoffelijke resten zouden liggen van de sinds augustus 1993 vermiste Maastrichtse studente Tanja Groen. Het OM verwijst hierbij donderdag naar kort onderzoek woensdag door het Nederlands Forensisch Instituut, de forensische opsporing en Staatsbosbeheer, die tot eenzelfde conclusie leidde.

43 minuten geleden
Taghi en advocatenneef deelden 'zeer doortrapt' informatie

AMSTERDAM (ANP) - Het onderzoek naar Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi, heeft "een ontluisterend beeld van de doordachte en zeer doortrapte manier van het delen van heimelijke informatie blootgelegd". Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen T. (38) bij de rechtbank in Amsterdam. Het OM verdenkt T. ervan dat hij als boodschapper heeft gefungeerd tussen Taghi, die vastzit in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught, en zijn criminele handlangers buiten de gevangenismuren.

1 uur geleden
Inspectie: 9 procent getest consumentenvuurwerk niet veilig

DEN HAAG (ANP) - Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eind vorig jaar blijkt dat 9 procent van getest consumentenvuurwerk niet voldeed aan veiligheidseisen en moest worden afgekeurd. Daarnaast bleek 31 procent van het onderzochte vuurwerk van onvoldoende kwaliteit. De Inspectie Leefomgeving en Transport doet zo'n onderzoek elk jaar. De tests waren deze keer vrijwel klaar toen alsnog ook voor afgelopen jaarwisseling tot een vuurwerkverbod werd besloten.

1 uur geleden
Neef en advocaat Taghi afwezig bij eerste openbare zitting

AMSTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Amsterdam is donderdag kort na 09.00 uur de eerste openbare, inleidende zitting in de strafzaak tegen Youssef T. begonnen. T. is advocaat en neef van Ridouan Taghi. De 38-jarige man is zelf niet aanwezig, zijn twee advocaten wel.

2 uur geleden
Heel Europa kleurt mogelijk donkerrood op coronakaart

SOLNA (ANP) - Europa beleeft donderdag mogelijk een primeur. De coronakaart van het werelddeel zou weleens volledig donkerrood kunnen kleuren. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft. Oorzaak is de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

7 uur geleden
Eerste openbare zitting in zaak neef en advocaat Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een eerste openbare, inleidende zitting in de strafzaak tegen Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi. De 38-jarige T. werd in oktober aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij op dat moment zijn neef bezocht. T. deed dat in zijn hoedanigheid van advocaat. Volgens het Openbaar Ministerie fungeerde hij als go-between tussen Taghi en de buitenwereld, die zijn criminele handel vanuit de bajes zou hebben willen voortzetten. En dat niet alleen: hij zou zijn advocatenneef ook hebben ingezet om te helpen bij de voorbereiding van een gewelddadige ontsnapping.

7 uur geleden