Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ik wil het wel een jaartje proberen, heb ik gezegd'

'Ik wil het wel een jaartje proberen, heb ik gezegd'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met ...’ gaan we met hen in gesprek en op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Ron Berks.   

Hij is sinds de jaren ‘90 van de vorige eeuw het gezicht van Ondernemersorganisatie Goes (OOG) geweest. Ook nadat hij met zijn modezaak Berco in de Lange Vorststraat stopte, bleef Ron Berks zich inzetten voor de winkeliers in de binnenstad. Onder zijn voorzitterschap werd onder meer het masterplan voor de binnenstad gerealiseerd, een outletcentrum aan de rand van de stad tegen gehouden, werden de koopzondagen vrij gegeven en kwam er een ondernemersfonds via de reclamebelasting. Berks heeft onlangs het stokje overgedragen aan interim-voorzitter Ruurt van der Wel, die al een tijdje met Berks meeliep. De oud-winkelier blijft echter ook in de toekomst bij OOG betrokken als adviseur.

Je kunt de binnenstad nog steeds niet loslaten?

“Ik ben in ieder geval geen voorzitter meer, dat scheelt al veel tijd. Het is goed dat Ruurt het nu gaat doen. Hij is een Goesenaar, heeft een netwerk en als citymarketeer in Bergen op Zoom ervaring met de binnenstad en is jong. Hij ziet sommige dingen net iets anders dan ik. Dat juich ik alleen maar toe. Het is tijd dat een jongere generatie de stad gaat runnen. Ik weet echter uit ervaring dat het lastig is om als voorzitter alles nauwlettend te volgen wat zich in en bij de gemeente omtrent de binnenstad afspeelt. Dat ga ik doen, in een soort adviesraad waarin ook Loek Rovers, Kees Versluijs en Anthoni Fierloos, eigenaar van twee boekhandels in de stad, zitten.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij de ondernemersvereniging?

“Om het een traditie te noemen is te veel gezegd, maar mijn vader, van wie ik de winkel heb overgenomen, was voorzitter van de winkeliersvereniging in de Lange Vorststraat. Het was dus niet raar dat ik zoiets ging doen. In de jaren ‘80 van de vorige eeuw, toen ik erbij kwam, stond de binnenstad van Goes er anders voor. Er was wat verloedering en er moest echt iets gebeuren. Meerdere deskundigen waren het daarover eens. Toen zijn de contouren van het masterplan verzonnen.”

Had je er tijd voor, want je runde ook een grote kledingzaak die zes dagen per week was geopend? 

“Ik had het geluk dat ik in de zaak achter de schermen een kantoor had waar ik kon werken. Ik was er wel, maar het personeel runde de winkel op de werkvloer. Dat ging goed. Het was de tijd dat bekende Goesenaren als Roos Spelier en Charles Linssen, die later wethouder is geworden, voorzitter waren van OOG. Toen ik werd gevraagd heb ik wel even moeten nadenken. ‘Ik wil het wel een jaartje proberen, heb ik gezegd’.”

Je hebt het uiteindelijk meer dan twee decennia vol gehouden. Hoe heb je dat gedaan?

“Misschien bij gebrek aan beter, haha. Nee, ik heb mijn ogen altijd open gehouden, zodat ik veel ideeën heb opgedaan die ik inbracht in het bestuur. Ook heb ik veel willen doen voor de binding met de ondernemers. Wij hebben de snelpost geïntroduceerd, een nieuwsbrief aan ondernemers. Daarin geven we zoveel mogelijk informatie. Er is altijd wel iets te melden.”

Op wat ben je trots als je terugkijkt? 

“Het masterplan met de extra parkeervoorzieningen, het autovrij maken van de Grote Markt en het Kerkplein en herbestrating van de winkelstraten is is een grote operatie geweest, maar we hebben nu wel een goede basisvoorziening. Daarmee kunnen we ons profileren ten opzichte van andere binnensteden. Alle ondernemers hebben er uiteindelijk een steentje aan bijgedragen.”

Waren er ook dossiers waar je wel eens wakker van lag? 

“Toen het over het ondernemersfonds ging heb ik echt moeten balanceren tussen alle belangen en wel eens gedacht: ‘Hoe krijgen we het voor elkaar?’ Ondernemers staan niet te trappelen als ze meer moeten gaan betalen. De gemiddelde winkelier heeft ook een soort oogkleppen op en is moeilijk warm te maken voor het collectieve belang. Het is dan ook lastig om daarvoor draagvlak te krijgen. De extra bijdrage bovenop de reclamebelasting was echter nodig voor de promotie en activiteiten in de binnenstad. Gelukkig is het uiteindelijk gelukt.”

Je bent zes jaar geleden gestopt als ondernemer. Dat was meteen het einde van Berco, ook omdat je dochters de zaak niet wilden overnemen. Had je niet graag gewild dat zij dat hadden gedaan?

“Het is goed zo. Onze dochters hebben ergens anders voor gekozen. Wij hebben de winkel veertig jaar met plezier gehad. Ik vraag me wel eens af hoe het nu zou zijn gegaan, maar ik denk dat wij op een goed moment zijn gestopt. We hebben er voor gekozen om het oude pand, dat een aantal gebreken begon te vertonen, in zijn geheel te slopen en er een nieuw open gebouw met glazen puien voor in de plaats te zetten. Daarin zitten nu Rico Moda en Weber. Als ik daar langs loop, ben ik nog steeds best trots.”

Hoe zie je de toekomst van de binnenstad?

“Alle deskundigen zijn het er over eens dat Goes een toppertje is. We hebben een compact centrum met mooie, niet al te brede winkelstraten waar je een mooi rondje kunt lopen. Dat maakt het gezellig en herkenbaar. Goes heeft wat dat betreft een streepje voor op steden als Bergen op Zoom of Roosendaal. Natuurlijk zijn er zorgen, zeker nu is het een moeilijke tijd. Corona slaat ook in Goes hard toe. Het is triest als er veel leeg staat in het centrum. Je moet iets doen om dat zoveel mogelijk te voorkomen.”

Wat dan?

“Mensen enthousiasmeren om naar de stad te komen! Dat lukt met een goede sfeer, activiteiten en promotie. Het zijn mijn stokpaardjes, maar anders krijg je het niet voor elkaar. Met het ondernemersfonds pakken we de promotie samen op, bijvoorbeeld met onze actie ‘Wees loyaal, koop lokaal’. De binnenstad zal in de toekomst krimpen. Dat is onvermijdelijk, maar als de ondernemers betrokken blijven en de gemeente het wil komt de binnenstad op zijn pootjes terecht. Daar ben ik van overtuigd.”

Met wie zou je eens aan de keukentafel willen zitten?

“Met de familie Verton van schoenwinkel Omoda. Ik vind het knap hoe zij zo hard zijn gegroeid.”

p hoe zij zo hard zijn gegroeid.”[n]

Ron Berks

Naam:

Ron Berks

Functie:

Oud-eigenaar van modezaak Berco
en voormalig voorzitter van
winkeliersvereniging
Ondernemersorganisatie Goes (OOG)

Burgerlijke staat:

Getrouwd met Corry,
drie dochters: Renée,
Jantine en Steffi

Hobby’s:

Golfen, bridgen op de computer, ‘fietsen met een stekker’, sport kijken op televisie en genieten van
ons huisje in de Achterhoek.
“Het is een paar uur rijden, maar we hebben alle tijd. Ik maak me niet meer druk. Dat is anders dan toen ik de winkel nog had. Daar ben je 24 uur per dag mee bezig.”

Meer uit Reimerswaal

De Klimroos deelt zomerse tas uit aan gezinnen

KRABBENDIJKE - Speel/ leercentrum De Klimroos verraste deze week tientallen gezinnen met een goedgevulde zomerse boodschappentas. 

15 uur geleden
Opa en kleinzoon samen aan het werk in haven

YERSEKE - Bij de opening van de jachthaven viel een bijzondere band binnen het aannemersbedrijf op: de jongste en oudste medewerker zijn familie. Tom Klop, achttien jaar, is sinds vorig jaar actief betrokken bij de werkzaamheden aan de haven, terwijl zijn opa, Teus Klop, ook nog steeds af en toe meedraait bij het bedrijf.

1 dag geleden
Monument in Yerseke eert redders van de Watersnoodramp

YERSEKE - Tijdens de feestelijke opening is ook een bijzonder monument onthuld ter ere van de 313 schippers en redders die tijdens de Watersnoodramp met gevaar voor eigen leven vele mensen wisten te redden. Het monument is een initiatief van Anneke Jumelet-Vette, die met haar boek 'Het water is kwaad' het verhaal van deze helden verzamelde en een blijvende herinnering wilde creëren.

1 dag geleden
Haven Yerseke feestelijk heropend

YERSEKE - Na jaren van plannen, ontwerpen en bouwen is de vernieuwde jachthaven van Yerseke officieel geopend. Op vrijdag 27 juni werd het project feestelijk afgerond en werd de haven geopend vanaf een boot, door wethouder Martien van Overloop en Jan Huijbers van aannemer Van den Herik-Sliedrecht.

1 dag geleden
Column Albert Kort: Op de kleuterschool

De dag dat ik voor het eerst naar school ging, herinner ik me nog als dedag van gisteren. Samen met mijn moeder wandelde ik naar het gebouwtjeaan de Tulpstraat in Goes.Amper een kilometer van ons huis, maar voor een ventje van vier wasdat een hele tippel.Ik was zenuwachtig en het viel mijn moeder zwaar om afscheid te nemenvan haar kind, ook al was dat maar voor een halve dag.Zo bleef ze nog minutenlang voor het raam staan, om te kijkenof ik in het lokaal mijn plaats aan een tafeltje had gevonden.Het eerste jaar kreeg ik les van juffrouw Boonman, een vriendelijk mensbij wie ik me gelijk op mijn gemak voelde. Haar collega, zuster Manja,was echter uit heel ander hout gesneden. Die beschikte over een kortlontje, voor haar kwamen orde en discipline op de eerste plaats, en wienaast de pot pieste hoefde op geen enkel mededogen te rekenen.Ik herinner me nog die ene keer toen ze razend en tierend terugkwam uithet jongenstoilet, waar ze een plasje naast de pot had ontdekt en vanons wilde weten wie dat op zijn geweten had. Omdat een reactie uitbleef,gooide ze het over een andere boeg. Wij werden één voor één uit hetlokaal gehaald en naar de plek des onheils geleid. Toen het mijn beurt was, deed ik het bijna in mijn broek van angst. In het toiletaangekomen, trok ze aan mijn oor en vroeg, met de vinger gericht op hetplasje, of ik 'dat had gedaan'. Onschuldig, maar verlamd door angst gafik maar toe dat ik de dader was.Misschien heeft deze schuldbekentenis me voor verder onheil bespaard. Ikkwam er in elk geval met een lichte straf van af. Er volgde geenpublieke veroordeling, zoals ik wel eens had meegemaakt toen een andereovertreder gedwongen werd zijn schuld te bekennen ten overstaan van dehele klas. Mijn 'zaak' werd, zogezegd, in de doofpot gestopt.Een vervelend incident weliswaar, toch had ik zeker geen hekel aanschool. Thuis was alles natuurlijk leuker. Daar kon je tenslotte vrijwelalles doen waar je zin in had. Zoals op zolder spelen met de velespeelgoedautootjes van Matchbox en Dinky Toys. Of zo maar lekkerravotten in de tuin.

2 dagen geleden
Spelletjesmiddag in Bibliotheek Kapelle

KAPELLE - Op woensdag 9 juli 2025 organiseert Bibliotheek Kapelle een leuke bordspellenmiddag voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen ze gratis meedoen aan allerlei leuke spellen.

2 dagen geleden
Kadernota Reimerswaal: eerst ruimte, straks bezuinigen

REIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.

3 dagen geleden