Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ik wil het wel een jaartje proberen, heb ik gezegd'

'Ik wil het wel een jaartje proberen, heb ik gezegd'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met ...’ gaan we met hen in gesprek en op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Ron Berks.   

Hij is sinds de jaren ‘90 van de vorige eeuw het gezicht van Ondernemersorganisatie Goes (OOG) geweest. Ook nadat hij met zijn modezaak Berco in de Lange Vorststraat stopte, bleef Ron Berks zich inzetten voor de winkeliers in de binnenstad. Onder zijn voorzitterschap werd onder meer het masterplan voor de binnenstad gerealiseerd, een outletcentrum aan de rand van de stad tegen gehouden, werden de koopzondagen vrij gegeven en kwam er een ondernemersfonds via de reclamebelasting. Berks heeft onlangs het stokje overgedragen aan interim-voorzitter Ruurt van der Wel, die al een tijdje met Berks meeliep. De oud-winkelier blijft echter ook in de toekomst bij OOG betrokken als adviseur.

Je kunt de binnenstad nog steeds niet loslaten?

“Ik ben in ieder geval geen voorzitter meer, dat scheelt al veel tijd. Het is goed dat Ruurt het nu gaat doen. Hij is een Goesenaar, heeft een netwerk en als citymarketeer in Bergen op Zoom ervaring met de binnenstad en is jong. Hij ziet sommige dingen net iets anders dan ik. Dat juich ik alleen maar toe. Het is tijd dat een jongere generatie de stad gaat runnen. Ik weet echter uit ervaring dat het lastig is om als voorzitter alles nauwlettend te volgen wat zich in en bij de gemeente omtrent de binnenstad afspeelt. Dat ga ik doen, in een soort adviesraad waarin ook Loek Rovers, Kees Versluijs en Anthoni Fierloos, eigenaar van twee boekhandels in de stad, zitten.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij de ondernemersvereniging?

“Om het een traditie te noemen is te veel gezegd, maar mijn vader, van wie ik de winkel heb overgenomen, was voorzitter van de winkeliersvereniging in de Lange Vorststraat. Het was dus niet raar dat ik zoiets ging doen. In de jaren ‘80 van de vorige eeuw, toen ik erbij kwam, stond de binnenstad van Goes er anders voor. Er was wat verloedering en er moest echt iets gebeuren. Meerdere deskundigen waren het daarover eens. Toen zijn de contouren van het masterplan verzonnen.”

Had je er tijd voor, want je runde ook een grote kledingzaak die zes dagen per week was geopend? 

“Ik had het geluk dat ik in de zaak achter de schermen een kantoor had waar ik kon werken. Ik was er wel, maar het personeel runde de winkel op de werkvloer. Dat ging goed. Het was de tijd dat bekende Goesenaren als Roos Spelier en Charles Linssen, die later wethouder is geworden, voorzitter waren van OOG. Toen ik werd gevraagd heb ik wel even moeten nadenken. ‘Ik wil het wel een jaartje proberen, heb ik gezegd’.”

Je hebt het uiteindelijk meer dan twee decennia vol gehouden. Hoe heb je dat gedaan?

“Misschien bij gebrek aan beter, haha. Nee, ik heb mijn ogen altijd open gehouden, zodat ik veel ideeën heb opgedaan die ik inbracht in het bestuur. Ook heb ik veel willen doen voor de binding met de ondernemers. Wij hebben de snelpost geïntroduceerd, een nieuwsbrief aan ondernemers. Daarin geven we zoveel mogelijk informatie. Er is altijd wel iets te melden.”

Op wat ben je trots als je terugkijkt? 

“Het masterplan met de extra parkeervoorzieningen, het autovrij maken van de Grote Markt en het Kerkplein en herbestrating van de winkelstraten is is een grote operatie geweest, maar we hebben nu wel een goede basisvoorziening. Daarmee kunnen we ons profileren ten opzichte van andere binnensteden. Alle ondernemers hebben er uiteindelijk een steentje aan bijgedragen.”

Waren er ook dossiers waar je wel eens wakker van lag? 

“Toen het over het ondernemersfonds ging heb ik echt moeten balanceren tussen alle belangen en wel eens gedacht: ‘Hoe krijgen we het voor elkaar?’ Ondernemers staan niet te trappelen als ze meer moeten gaan betalen. De gemiddelde winkelier heeft ook een soort oogkleppen op en is moeilijk warm te maken voor het collectieve belang. Het is dan ook lastig om daarvoor draagvlak te krijgen. De extra bijdrage bovenop de reclamebelasting was echter nodig voor de promotie en activiteiten in de binnenstad. Gelukkig is het uiteindelijk gelukt.”

Je bent zes jaar geleden gestopt als ondernemer. Dat was meteen het einde van Berco, ook omdat je dochters de zaak niet wilden overnemen. Had je niet graag gewild dat zij dat hadden gedaan?

“Het is goed zo. Onze dochters hebben ergens anders voor gekozen. Wij hebben de winkel veertig jaar met plezier gehad. Ik vraag me wel eens af hoe het nu zou zijn gegaan, maar ik denk dat wij op een goed moment zijn gestopt. We hebben er voor gekozen om het oude pand, dat een aantal gebreken begon te vertonen, in zijn geheel te slopen en er een nieuw open gebouw met glazen puien voor in de plaats te zetten. Daarin zitten nu Rico Moda en Weber. Als ik daar langs loop, ben ik nog steeds best trots.”

Hoe zie je de toekomst van de binnenstad?

“Alle deskundigen zijn het er over eens dat Goes een toppertje is. We hebben een compact centrum met mooie, niet al te brede winkelstraten waar je een mooi rondje kunt lopen. Dat maakt het gezellig en herkenbaar. Goes heeft wat dat betreft een streepje voor op steden als Bergen op Zoom of Roosendaal. Natuurlijk zijn er zorgen, zeker nu is het een moeilijke tijd. Corona slaat ook in Goes hard toe. Het is triest als er veel leeg staat in het centrum. Je moet iets doen om dat zoveel mogelijk te voorkomen.”

Wat dan?

“Mensen enthousiasmeren om naar de stad te komen! Dat lukt met een goede sfeer, activiteiten en promotie. Het zijn mijn stokpaardjes, maar anders krijg je het niet voor elkaar. Met het ondernemersfonds pakken we de promotie samen op, bijvoorbeeld met onze actie ‘Wees loyaal, koop lokaal’. De binnenstad zal in de toekomst krimpen. Dat is onvermijdelijk, maar als de ondernemers betrokken blijven en de gemeente het wil komt de binnenstad op zijn pootjes terecht. Daar ben ik van overtuigd.”

Met wie zou je eens aan de keukentafel willen zitten?

“Met de familie Verton van schoenwinkel Omoda. Ik vind het knap hoe zij zo hard zijn gegroeid.”

p hoe zij zo hard zijn gegroeid.”[n]

Ron Berks

Naam:

Ron Berks

Functie:

Oud-eigenaar van modezaak Berco
en voormalig voorzitter van
winkeliersvereniging
Ondernemersorganisatie Goes (OOG)

Burgerlijke staat:

Getrouwd met Corry,
drie dochters: Renée,
Jantine en Steffi

Hobby’s:

Golfen, bridgen op de computer, ‘fietsen met een stekker’, sport kijken op televisie en genieten van
ons huisje in de Achterhoek.
“Het is een paar uur rijden, maar we hebben alle tijd. Ik maak me niet meer druk. Dat is anders dan toen ik de winkel nog had. Daar ben je 24 uur per dag mee bezig.”

Meer uit Beveland

Toezicht en controle legaal wapenbezit staat onder druk door hoge werkdruk politie

BEVELAND- De werkdruk op de afdelingen Korpscheftaken, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op legaal wapenbezit, is hoog. Mede daardoor staat de controle van verlofhouders onder druk. Wie een wapenvergunning aanvraagt, moet aan strenge eisen voldoen. De druk op de afdelingen Korpscheftaken leidt ertoe dat de politie minder toezicht houdt op schietverenigingen, jagersverenigingen en wapenhandelaren. Door het moeten maken van keuzes en door het laatste coronajaar in 2021, zijn de afgelopen drie jaar niet honderd maar drieëntachtig procent van de verlofhouders thuis gecontroleerd. Dat moet beter, erkent Toon Moeskops, adviseur binnen de portefeuille Korpscheftaken.

1 uur geleden
Op de werkvloer bij Leadhunter: 'Mooie afspraken maken geeft iedere keer weer een kick'

GOES - Als call agent ben je de spil tussen bedrijven. "Het geeft iedere keer weer een kick als ik een mooie afspraak kan maken voor één van mijn opdrachtgevers", vertelt call agent Ruben van Dam van Leadhunter. Het bedrijf heeft een kantoor in Goes en opereert internationaal. "Dit werk is echt mijn passie."

6 uur geleden
'Historische' haringparty in Goes op 19 juni

GOES - Op woensdag 19 juni houdt stichting De Beste Maatjes een nieuwe editie van de Haringparty Goes, in de historische tuin van Slot Oostende.

23 uur geleden
Open weekeinde bij Radioclub de Bevelanden in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Radioclub de Bevelanden houdt deze zaterdag en zondag open dag in haar clubhuis in Wilhelminadorp.

1 dag geleden
Misstanden ontdekt bij supermarktcontroles Goes

GOES - De gemeente Goes voerde donderdag controles uit bij verschillende Goese supermarkten. "De controle verliep rustig", laat burgemeester Cees van den Bos weten. "We constateerden een beperkt aantal misstanden. Hiernaar gaan we nader onderzoek doen."

1 dag geleden
Provincie gaat aan de slag met ontwerp voor aanpakken drukke Deltaweg

GOES - Provincie Zeeland zet een volgende stap om de verkeersveiligheid en doorstroming op de Deltaweg (N256) aan te pakken. Er wordt al langer nagedacht hoe deze weg tussen Goes en Colijnsplaat kan worden verbeterd.

1 dag geleden
Jonge gewonde bij ongeval met scooter in Goes

GOES - Een jongedame is donderdagavond in Goes gewond geraakt bij een ongeval met een scooter. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden