
'Ik was al muziekgek, maar dat is daar versterkt'
MIDDELBURG - Op een van de eerste pagina’s van ‘Kralingen’ staat een luchtfoto van het Kralingse Bos, gemaakt tijdens het Holland Pop Festival in 1970. Je ziet een mensenmassa in een bos- en waterrijke omgeving krullen rondom één muziekpodium. Middelburger Peter Sijnke stond er destijds tussen. Hij schreef samen met Marcel Koopman tien jaar geleden al een eerste boek over het ‘oerfestival’. In 2013 verscheen een sterk uitgebreide uitgave. Omdat het vijftig jaar geleden is dat het popfestival plaatsvond is dat boek opnieuw uitgegeven.
Dit keer in paperback. Het is wat anders dan het succesvolle koffietafelboek met cd van tien jaar geleden. “Dat was de ultieme uitgave, maar ik vind het zo ook heel mooi. En die zwart-witfoto’s geven het juist wat extra’s”, zegt Peter Sijnke, die ruim veertig jaar heeft gewerkt bij het Zeeuws Archief en naast historische publicaties meerdere muziekboeken heeft geschreven. “Voor deze uitgave hebben we alles nog eens goed nagekeken, wat foutjes eruit gehaald en alles bijgewerkt.”
Indruk
Muziek is Sijnke’s grote passie, al van kinds af aan. Voor hem was het dan ook een uitgemaakte zaak dat hij op 26, 27 en 28 juni 1970 naar Kralingen zou gaan. Het evenement waar tienduizenden mensen op afkwamen zou een blijvende indruk achterlaten. “Ik was al muziekgek, maar dat is daar alleen maar versterkt”, zegt de Middelburger.
Rugzak
Hij was in 1970 negentien jaar en woonde in Den Helder. Het hippieplaatje klopte. “In mijn rugzak zat ‘In de ban van de ring, het ultieme hippieboek, en ik droeg een grijze hoed. Met een vriend ging ik al een dag eerder naar Rotterdam. Toen we op het veld aankwamen zagen we CCC Inc. op het podium. We dachten dat het een optreden was voor de mensen die er al waren, maar het bleek een check te zijn of alle apparatuur wel werkte.”
Sterrenstof
Voor Sijnke waren de optredens van The Byrds en Jefferson Airplane hoogtepunten tijdens het driedaagse festival. “Ik kan met het optreden van Dr. John The Nighttripper ook nog herinneren. Het schemerde en zijn achtergrondzangeressen strooiden ‘sterrenstof’ rond. Dat maakte het heel apart” De sfeer was sowieso bijzonder. “Er gebeurde van alles en af en toe was het mistig van de hasjdampen, maar de politie had de opdracht gekregen zich afzijdig te houden. Kralingen is niet alleen het begin van de festivalcultuur, maar ook van de gedoogpolitiek. Het was echt een relaxed sfeertje. Ik zie Kralingen als de culminatie van de hippieperiode. Het was tegelijkertijd ook het einde van dat tijdperk.”
Schatplichtig
Kralingen is volgens Sijnke en zijn medeschrijver Marcel Koopman sowieso het begin van de festivalcultuur in Nederland. Hoewel er bijvoorbeeld al een editie van Pinkpop was geweest, zijn alle hedendaagse festivals schatplichtig aan Kralingen, zegt Sijnke. “Met meerdere podia en zoveel buitenlandse acts was het op meerdere vlakken een voorloper.” Sijnke en Koopman gaan in het boek thematisch in op alle aspecten van het legendarische evenement. Zo zetten ze het in historisch perspectief, besteden ze aandacht aan de bezoekers, belichten ze alle bands en hebben aandacht voor het financiële debacle dat het Holland Pop Festival tevens was.
’50 Jaar Kralingen. Holland Pop Festival 1970’ is uitgegeven door In de Knipscheer. Het is voor 19,50 euro te koop. ISBN: 978-90-6265-999-9.
Meer uit Middelburg
ZOUTELANDE - De derde editie van de Coast Challenge van de Nierstichting vond dit weekeinde plaats. Een fietstocht van 500 kilometer in 24 uur van Zoutkamp naar Zoutelande. Bij aankomst in Zeeland werd door ambassadeurs Maarten Tjallingii en Hein Otterspeer het opgehaalde bedrag bekend gemaakt: ruim 224.000 euro.
16 minuten geledenMIDDELBURG - Vanaf dinsdag 1 juli 2025 worden alle Zeeuwse Bibliotheken boetevrij. Dat betekent dat leden geen boetes meer hoeven te betalen wanneer ze geleende materialen te laat inleveren. Met deze stap willen de bibliotheken de drempel verlagen om gebruik te maken van hun diensten.
18 uur geledenVROUWENPOLDER - Op het strand geniet je nog meer als je er de natuur, zoals zeeraket, kunt beleven. Dat is een gedachte achter het project Groene Strand Wimpels. De stranden bij natuurgebied Oranjezon (Vrouwenpolder), Neeltje Jans en de Verklikkerplaat (Renesse) hebben deze wimpels deze week weer toegekend gekregen. Op deze stranden geven partijen de natuur gezamenlijk meer ruimte. "We zien bijvoorbeeld het aantal broedende vogels, zoals de bontbekplevier en strandplevier, op het strand toenemen", vertelt Paul Verhoeff van Stichting Het Zeeuwse Landschap.
1 dag geledenMIDDELBURG - In Middelburg heeft de politie maandagochtend twee mannen aangehouden. Na de arrestaties werden ook doorzoekingen gedaan.
1 dag geledenVEERE - Op 10 mei stapte Martijn de Ridder in zijn woonplaats Veere op zijn trekkingfiets. Niet voor een rondje Walcheren maar voor een rit van 2400 kilometer naar Tarifa, Spanje. Martijn ging twintig dagen lang, 120 kilometer per dag fietsen om geld op te halen voor onderzoek naar de zenuwziekte MS. Hoe kijkt hij terug op zijn bijzondere reis?
1 dag geledenMIDDELBURG - Op 1 juli wordt vanaf 10.30 uur door de dames van Keti Koti de laatste hand gelegd aan herdenkingsmonument Witness, in de bibliotheek in Middelburg. Witness is vervaardigd uit een voormalig paalhoofd, die gedurende het slavernijverleden opgroeide als boom in Suriname. Het betreft de derde Witness uit een serie van drie, als verwijzing naar de trans-Atlantische driehoekshandel in slaven.
1 dag geledenMIDDELBURG- Bij een ongeval aan de Vuursteenvlinder is zondagmiddag een buggy op zijn kant terechtgekomen. Hierbij raakte één van de inzittenden gewond. Het slachtoffer, een jongen, is met vermoedelijk een gebroken arm overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak van het ongeval is niet bekend.
1 dag geleden