Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ik moest meer zelfvertrouwen krijgen'

'Ik moest meer zelfvertrouwen krijgen'

VLISSINGEN – Pieter Smid (63) begon al op zijn elfde met jiujitsu. Nu is de Vlissinger een fenomeen in de wereld van deze verdedigingssport. Hij is scheidsrechter, coach en trainer en beheerst ook nog andere verdedigingssporten, zoals judo en karate. Hij reist voor de sport de hele wereld over en heeft zelfs een jiujitsu-programma ontwikkeld in Japan.

“Wat jiujitsu voor mij zo mooi maakt, is dat je nooit hoeft te stoppen met leren”, vertelt Smid. “Er is altijd weer een uitdaging te vinden of anderen weten nieuwe trucjes, waardoor je zelf weer iets nieuws moet bedenken.”

Familie

Vanaf jongs af aan doet de Vlissinger al aan jiujitsu en hij is niet de enige in de familie. Ook zijn echtgenote en dochter van zestien beoefenen de sport. Diana Smid werd op vijftigjarige leeftijd nog derde van Nederland. Zowel Peter als Diana Smid blijft actief, want ze trainen minstens drie keer per week.

Zelfvertrouwen

“Ik ging jiujitsu doen, omdat ik werd gepest op de lagere school. Ik ben opgegroeid in een arm gezin. Ik had geen dure kleding en als ik iets nieuws kreeg, dan was het de broek van mijn opa. Die verstelde mijn moeder dan.” Smid had meer zelfvertrouwen nodig, vertelt hij. “Toen ik vroeger thuis kwam, vertelde ik mijn moeder dat ik gepest werd. Ze stuurde me dan zonder eten naar mijn kamer. Op dat moment viel het kwartje voor me. Ik moest sterker in mijn schoenen gaan staan.”

Al snel werd de verdedigingssport een passie voor Smid en met deze passie reist hij de hele wereld over. “Ik ben al ontzettend veel landen geweest, waaronder Iran, Rusland en Japan. Ik heb alle continenten bezocht, op één na, namelijk Oceanië.”

Japan

Naast de kampioenschappen waarbij hij scheidsrechter is, was hij ook bezig met jiujitsu in Japan. “Ik was in Thailand voor het wereldkampioenschap van 2016, toen ik werd aangesproken door een man. Hij vroeg aan mij of de voorzitter van de federatie erbij kon komen zitten”, vertelt Smid.

“Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de man uit Japan kwam. Hij vroeg of ik een jiujitsu-programma kon opzetten. Dat heb ik gedaan en het wordt nu zelfs naar Nederland vertaald.”

In de jaren ’80 begon de vechtsportbeoefenaar ook als scheidsrechter voor kampioenschappen. “In de jaren ’80 zijn de eerste jiujitsu-kampioenschappen ontstaan. Daarvoor waren er alleen nog maar try-outs in Nederland.” Ook richtte hij in die tijd zijn eigen sportschool op. “Het was een allround sportschool, maar die heb ik vorig jaar verkocht aan een oud-student van mij.”

Klap

Een grote klap voor Smid was het moment zestien jaar geleden toen hij te horen kreeg dat hij een chronische ziekte had, waardoor hij in een rolstoel terecht zou kunnen komen. “Ik kreeg dit nieuws te horen toen mijn vrouw zwanger was van onze dochter. Het was een flinke klap voor me, maar ik heb tegelijkertijd tegen mijzelf gezegd dat het niet gaat gebeuren. Ik kom niet in een rolstoel terecht. Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ik nog Jiujitsu kan beoefenen.”

Plezier

Smid en zijn vrouw hebben nog veel plezier in de verdedigingssport. “Mijn vrouw is sinds twee jaar ook scheidsrechter. Ikzelf mag een programma voor Nederland ontwikkelen en over een aantal maanden zit ik Roemenië voor een kampioenschap.”

BIJDRAGE CÉDRIC BROODMAN

Meer uit Vlissingen

De Piek wil graag naar de Machinefabriek

VLISSINGEN - Voorzitter Jaap van Boven heeft goede hoop dat er na jaren onzekerheid eindelijk toekomstperspectief komt voor poppodium De Piek. Het pand aan de Hellebardierstraat voldoet al jaren niet meer maar nu wordt het poppodium genoemd als één van de partijen die mogelijk onderdeel gaan uitmaken van de culturele invulling van de Machinefabriek.

11 uur geleden
Gemeente houdt Wesley Sekewael in spanning

VLISSINGEN - Het is om moedeloos van te worden. Wesley Sekewael wacht al sinds november op een reactie van de gemeente over hoe er wordt aangekeken tegen de plannen voor de herbouw van de vliegtuigfabriek van Koninklijke Maatschappij de Schelde. "Met de provincie voeren we constructieve gesprekken maar de gemeente laat het een beetje afweten," verzucht Sekewael. "We weten nog altijd niet wat hun standpunt is."

15 uur geleden
Tweemaal brons voor VTV-Acro

VLISSINGEN - Op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen Acroturnen halen de meiden van de Vlissingse Turn Vereniging onder andere tweemaal brons.

1 dag geleden
Vrachtschip komt in de problemen en moet naar haven Vlissingen worden gesleept

VLISSINGEN - Een 90 meter lang vrachtschip is zaterdagmorgen in problemen gekomen bij de monding van de Westerschelde bij Vlissingen.

3 dagen geleden
Waarschuwingsschoten gelost in Oost-Souborg: Verdachte aangehouden [UPDATE]

OOST-SOUBURG - De politie heeft zaterdagochtend waarschuwingsschoten gelost in Oost-Souburg. Er is één persoon aangehouden.

3 dagen geleden
Mogelijke sinkhole in Irislaan

VLISSINGEN -  Door de weersomstandigheden van storm Louis is er een verzakking ontstaan op de Irislaan in Vlissingen. De brandweer heeft een gedeelte van de straat afgezet.

4 dagen geleden
Lion Storage kondigt bouw van Nederlands grootste batterij aan in Vlissingen

VLISSINGEN - De Haagse batterijfabrikant Lion Storage heeft plannen bekend gemaakt om een grootschalig energieopslagproject te realiseren in Vlissingen. Dit project, genaamd 'Mufasa', zal een vermogen hebben van 364 megawatt en een capaciteit van 1.457 megawattuur, waarmee het de grootste batterij van Nederland zal worden. De bouw van dit project moet worden voltooid in 2026.

4 dagen geleden