
'Ik merkte dat het voor velen een opluchting was'
NIEUWDORP - Het was nu of nooit, zegt Jan van Damme over ‘Jong in de Zeeuwse oorlog’. In het boek, dat zaterdag is gepresenteerd in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, delen Zeeuwen hun ervaringen en belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik ben heel blij dat het boek is gemaakt.”
De dagbladjournalist maakte de reeks verhalen vorig jaar voor de PZC, in het kader van de viering en herdenking van 75 jaar bevrijding. “Ik wilde dat graag doen, want ik vind het mooi om deze verhalen te horen. Alle mensen die ik heb gesproken waren jong in de oorlog. Nu zijn het 80-plussers, maar ze konden zich alles nog glashelder herinneren”, vertelt Jan van Damme in de horecahoek van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. “Het heeft bij de meesten tijd nodig gehad voordat ze er goed over konden vertellen, maar veel mensen wilden hun verhaal kwijt. Ik merkte dat het voor velen een opluchting was.”
Granaat
Er zitten bekende Zeeuwen met een oorlogsverleden bij, zoals verzetsvrouw Marie Blommaart uit Westzaan, maar sommigen vertelden hun verhaal voor het eerst tegen Van Damme, zoals Hans Germing uit Scharendijke.
Hij maakte de bombardementen in Oostburg en omstreken mee, zag als kind gruwelijke beelden van dode en gewonde mensen. Zijn vader overleefde ternauwernood een ontploffing van een granaat. “Hij vertelde er niet over, zelfs niet aan zijn drie dochters”, schrijft Van Damme. “Of de oorlog hem soms parten heeft gespeeld? ‘Ik heb het wel eens aan een dokter gevraagd, als ik me niet optimaal voelde’”, zegt Germing in dat gesprek. “‘Nee hoor, zei de arts’.”
Niemand
Siem Huigh uit Schoondijke deelde zijn oorlogsherinneringen ook met niemand. “Het leed zit diep. Ik heb er nooit over kunnen en willen praten. Telkens als ik er iemand over bezig hoorde, werd ik kwaad. Hoe ouder je wordt, hoe erger die woede opspeelt”, zegt hij in zijn interview.
Vlucht
Zijn verhaal maakte diepe indruk op Van Damme. “‘Als ik het nu niet vertel, is het weg’, zei hij tegen mij. Hij wilde delen hoe slecht hij het gehad tijdens de oorlog, zodat mensen beseffen hoe erg oorlog is. Het zorgt bij hem nog altijd voor tranen.” Huigh woonde met zijn familie in een klein arbeidershuisje in Schoondijke. Toen ze naar het Rode Kruis-dorp Groede waren gevlucht, kwam zijn vader om het leven bij een beschieting door de Duitsers.
Triester
Het ene verhaal is triester dan het andere, maar stuk voor stuk grijpen ze je bij de keel, ook bij Van Damme. “Het is een bijzonder boek geworden voor mij. Deze mensen vertellen over een tijd waarin mijn ouders leefden. Zij leven beiden niet meer. Alleen mijn moeder zei vroeger wel eens iets over de oorlog, maar mijn vader nooit. Ik kreeg tijdens deze serie het gevoel dat ik ze niet heb gevraagd wat ik ze had moeten vragen. Deze mensen hebben meegemaakt wat mijn ouders meemaakten. Dat maakt het heel bijzonder.”
Indrukwekkend
Samen geven de verhalen een indrukwekkend beeld van de oorlog in Zeeland. Volgens Van Damme zouden scholieren het ook kunnen lezen, zodat ze weten wat zich hier tussen 1940 en 1945 heeft afgespeeld. “Ik ben blij dat het is verschenen. Hoe langer je ermee had gewacht, hoe groter de kans zou zijn dat het niet meer kon.”
‘Jong in de Zeeuwse oorlog’ van Jan van Damme is verschenen bij Het Paard van Troje en te koop in alle Zeeuwse boekwinkels. ISBN: 978-90-71937-86-8.
Meer uit Vlissingen
OOST-SOUBURG - Aan de Dongestraat in Oost-Souburg worden een gezondheidscentrum en 24 appartementen gebouwd. Deze vernieuwing komt op de plek van het schoolgebouw van de Parelburcht en sportzaal Van Duyvenvoorde, die niet meer in gebruik zijn. De sloop van de school begint zo snel mogelijk, laat de gemeente Vlissingen weten.
17 uur geledenVLISSINGEN - 104 kinderen van basisscholen uit de hele stad bezoeken deze weken de zomerschool in brede school De Combinatie in Vlissingen. Dinsdag zijn ze al begonnen en donderdag was de feestelijke, officiële opening.
20 uur geledenVLISSINGEN - "Ik geef je mijn Raam" de unieke expositieruimte aan de Koudekerkseweg 8 in Vlissingen toont gedurende zes weken negen zogeheten Outsider kunstenaars uit het atelier "de Glazen Pui" in Middelburg.
1 dag geledenOOST-SOUBURG - De locatie van de brandweerpost in Oost-Souburg is gekozen om snel in alle richtingen te kunnen uitrukken. In het oog springen doet deze plek op het bedrijventerrein aan de Marie Curieweg alleen wat minder. "Veel Souburgers weten daardoor niet dat ons dorp een eigen brandweer heeft", vertelt ploegleider Mark de Feijter. Die is er dus wel degelijk en bestaat zelfs 25 jaar.
1 dag geledenVLISSINGEN - Bij laag water snel metselen, zodat de mortel voor hoog water hard is. Dit typeert het uitzonderlijke groot onderhoud deze maanden aan het Keizersbolwerk in Vlissingen. Daarnaast is het de kunst om het bijna vijf eeuwen oude verdedigingswerk te restaureren met behoud van de oorspronkelijke uitstraling.
2 dagen geledenVLISSINGEN - De gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen doen deze zomer gezamenlijk mee aan de landelijke campagne Staat-E-lekker. Deze campagne is gericht op het tegengaan van fietsdiefstal.
2 dagen geledenVLISSINGEN - De kermis op en om het Bellamypark in Vlissingen vindt dit jaar plaats van vrijdag 18 juli tot en met zondag 27 juli.
2 dagen geleden