
'Ik merkte dat het voor velen een opluchting was'
NIEUWDORP - Het was nu of nooit, zegt Jan van Damme over ‘Jong in de Zeeuwse oorlog’. In het boek, dat zaterdag is gepresenteerd in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, delen Zeeuwen hun ervaringen en belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ik ben heel blij dat het boek is gemaakt.”
De dagbladjournalist maakte de reeks verhalen vorig jaar voor de PZC, in het kader van de viering en herdenking van 75 jaar bevrijding. “Ik wilde dat graag doen, want ik vind het mooi om deze verhalen te horen. Alle mensen die ik heb gesproken waren jong in de oorlog. Nu zijn het 80-plussers, maar ze konden zich alles nog glashelder herinneren”, vertelt Jan van Damme in de horecahoek van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. “Het heeft bij de meesten tijd nodig gehad voordat ze er goed over konden vertellen, maar veel mensen wilden hun verhaal kwijt. Ik merkte dat het voor velen een opluchting was.”
Granaat
Er zitten bekende Zeeuwen met een oorlogsverleden bij, zoals verzetsvrouw Marie Blommaart uit Westzaan, maar sommigen vertelden hun verhaal voor het eerst tegen Van Damme, zoals Hans Germing uit Scharendijke.
Hij maakte de bombardementen in Oostburg en omstreken mee, zag als kind gruwelijke beelden van dode en gewonde mensen. Zijn vader overleefde ternauwernood een ontploffing van een granaat. “Hij vertelde er niet over, zelfs niet aan zijn drie dochters”, schrijft Van Damme. “Of de oorlog hem soms parten heeft gespeeld? ‘Ik heb het wel eens aan een dokter gevraagd, als ik me niet optimaal voelde’”, zegt Germing in dat gesprek. “‘Nee hoor, zei de arts’.”
Niemand
Siem Huigh uit Schoondijke deelde zijn oorlogsherinneringen ook met niemand. “Het leed zit diep. Ik heb er nooit over kunnen en willen praten. Telkens als ik er iemand over bezig hoorde, werd ik kwaad. Hoe ouder je wordt, hoe erger die woede opspeelt”, zegt hij in zijn interview.
Vlucht
Zijn verhaal maakte diepe indruk op Van Damme. “‘Als ik het nu niet vertel, is het weg’, zei hij tegen mij. Hij wilde delen hoe slecht hij het gehad tijdens de oorlog, zodat mensen beseffen hoe erg oorlog is. Het zorgt bij hem nog altijd voor tranen.” Huigh woonde met zijn familie in een klein arbeidershuisje in Schoondijke. Toen ze naar het Rode Kruis-dorp Groede waren gevlucht, kwam zijn vader om het leven bij een beschieting door de Duitsers.
Triester
Het ene verhaal is triester dan het andere, maar stuk voor stuk grijpen ze je bij de keel, ook bij Van Damme. “Het is een bijzonder boek geworden voor mij. Deze mensen vertellen over een tijd waarin mijn ouders leefden. Zij leven beiden niet meer. Alleen mijn moeder zei vroeger wel eens iets over de oorlog, maar mijn vader nooit. Ik kreeg tijdens deze serie het gevoel dat ik ze niet heb gevraagd wat ik ze had moeten vragen. Deze mensen hebben meegemaakt wat mijn ouders meemaakten. Dat maakt het heel bijzonder.”
Indrukwekkend
Samen geven de verhalen een indrukwekkend beeld van de oorlog in Zeeland. Volgens Van Damme zouden scholieren het ook kunnen lezen, zodat ze weten wat zich hier tussen 1940 en 1945 heeft afgespeeld. “Ik ben blij dat het is verschenen. Hoe langer je ermee had gewacht, hoe groter de kans zou zijn dat het niet meer kon.”
‘Jong in de Zeeuwse oorlog’ van Jan van Damme is verschenen bij Het Paard van Troje en te koop in alle Zeeuwse boekwinkels. ISBN: 978-90-71937-86-8.
Meer uit Vlissingen
VLISSINGEN - Op 27 mei vaart de Westerschelde Ferry tot extra laat vanuit Vlissingen naar Breskens om bezoekers van Festival aan Zee gemakkelijk en veilig naar huis te laten gaan.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Op Eerste Pinksterdag vormen de boulevards traditiegetrouw het decor voor de jaarlijkse Pinkstermarkt. Ruim honderdvijftig kramen uit diverse branches brengen een keur van waren aan de man of vrouw.
2 dagen geledenVLISSINGEN - Om de heropening te vieren en zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het vernieuwde Muzeeum, begint het Muzeeum vanaf vandaag met een speciale openingsactie. In het openingsweekend van 10 en 11 juni is het Muzeeum gratis toegankelijk. Het aantal gratis toegangskaarten is beperkt. De tickets worden geboekt via www.muzeeum.nl. De actievoorwaarden zijn te vinden op muzeeum.nl/openingsactie.
3 dagen geledenOOST-SOUBURG - De traditionele Karolingenmarkt vindt zaterdag (27 mei) plaats in Oost-Souburg. In en om de Kanaalstraat en Paspoortstraat staan er vele kramen met allerhande waren. Ook zijn er allerlei activiteiten, zoals demonstraties van de brandweer, en houden Souburgse winkeliers speciale acties.Ondernemersvereniging Actief Ondernemend Souburg organiseert de Karolingenmarkt samen met Euromarkt Sint Christoffel. De Karolingenmarkt is te bezoeken van 10 tot 16 uur. De hele dag is er van alles te doen voor het hele gezin. Zo vermaakt clown Milko het jonge publiek. Tijdens de Karolingenmarkt is er op het terrein van De Wijngaard aan de Kanaalstraat een snuffelmarkt met terras. Op de snuffelmarkt zijn onder meer curiosa, tweedehands kleding, schoenen, sieraden en boeken te vinden. De opbrengst is voor het zendingswerk van De Wijngaard. De Protestantse gemeente Oost-Souburg houdt van 8.45 tot 16 uur een tweedekansmarkt met onder meer boekenverkoop in de kerktuin, bijgebouwen en op het plein voor de kerk aan het Oranjeplein.
3 dagen geledenVLISSINGEN - Zaterdag 27 mei wordt op het Badstrand voor de tweede keer het Festival aan Zee gehouden. Organisator Martin Priem heeft alle vertrouwen in een geslaagde editie. “We hebben een fantastische line-up en de kaartverkoop loopt goed,” aldus Priem.
3 dagen geledenVLISSINGEN - In en om de Lasloods is het van vrijdag tot en met maandag vier dagen lang feestenfestival Las Fiestas. Naast beproefde attracties als de botsauto’s en de silent disco dit jaar ook met een paar nieuwtjes. “De formule blijft vier dagen lang eten, drinken en vertier voor jong en oud. En hopelijk werkt het weer ook een beetje mee,” aldus organisator Louk Peperkamp van de Lasloods.
4 dagen geledenMIDDELBURG - Feest in Villa Stella, een nieuwe woonzorglocatie voor ouderen met dementie in Middelburg. Op 23 mei heeft locatiemanager Peter Boeije officieel de sleutel in ontvangst genomen van aannemer Batenburg. Hiermee is het startsein gegeven om de zorgvilla verder in te gaan richten en deze zomer nog haar eerste bewoners te verwelkomen.In de afgelopen periode is de voormalige sterrenwacht aan de Herengracht verbouwd tot zorgvilla voor ouderen met dementie. De naam, die ster betekent, verwijst naar de voormalige bestemming van het gebouw. Veel van de authentieke details aan de buitenkant van deze prachtige zorgvilla worden behouden, vanbinnen is de zorgvilla volledig gemoderniseerd en van alle gemakken voorzien. De 25 appartementen zijn tussen de 30m2 en 45m2 groot en zijn allemaal voorzien van een eigen badkamer. De bewoners ontmoeten elkaar in de gezamenlijke ruimtes en tuin. Aan de voorzijde kijkt de villa uit over de gracht. “De zorg en welzijn worden afgestemd op de wensen van de bewoners”, aldus Peter Boeije.Tijdens de officiële sleuteloverdracht is er geproost op dit bijzondere moment samen met de aannemer, medewerkers van de villa en andere betrokkenen. Peter Boeije: “En nu is het tijd voor inrichten en open dagen. We willen dan ook iedereen uitnodigen om een kijkje te komen nemen.” Meer informatie over de villa en de open dagen zijn te vinden op www.steppingstones.nl/villa-stella.
4 dagen geleden