‘Ik kan mijn handen lekker laten wapperen’
EINDEWEGE - Je brengt het grootste deel van je leven door op de werkvloer. Het is dus belangrijk dat je werk hebt waaraan je plezier beleeft. In de rubriek ‘Op de werkvloer bij’ gaan wij in gesprek met mensen die van hun baan houden. Deze keer gaan we langs bij Daniël den Haan, isolatiespecialist van ISOenergy.
Hij werkt in april vier jaar als isolatiespecialist bij het snelgroeiende bedrijf op industrieterrein Eindewege. Daniël den Haan is via een vriend aan de baan gekomen. Het is niet dat hij altijd isolatiespecialist heeft willen worden. “Ik heb kasteelt gedaan op het Groen College, maar daarmee heb ik nooit iets gedaan. Meteen na mijn school ben ik naar de haven in Rotterdam vertrokken. Daar heb ik twaalf jaar als lasser gewerkt”, legt de inwoner van Zierikzee uit.
Opleiding
Zijn huidige job is totaal iets anders. “In de haven ging het wel eens over geïsoleerde containers, maar meer heb ik niet met isolatie te maken gehad.” Er is geen echte opleiding voor het werk dat de mensen van ISOenergy doen. Je moet handig zijn, enthousiast en klantgericht. Het vak leer je in de praktijk. Zo heeft Daniël het ook onder de knie gekregen. “Mijn eerste klus was in Poortugaal. Ik ben in de vloerisolatie begonnen. Dan kruip je onder de vloer waar je zakken aanbrengt, die je vervolgens volspuit met deze isolatieparels”, wijst hij naar een zakje met zwarte isolatiekorrels.
Spouwmuur
Het is niet de enige isolatiemethode van ISOenergy. Als klant kun je ook kiezen voor spouwmuurisolatie. Dan boren Daniël en zijn collega’s volgens een vaststaand patroon gaten in de buitenmuur. Via deze gaatjes, die na afloop weer dicht worden gemaakt, wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. “Je merkt dan meteen het resultaat. De warmte blijft echt binnen”, legt Daniël uit.
Rachels
De laatste twee jaar zit Daniël echter vooral in de dakisolatie. Hij is al weken bezig in Middelburg waar tientallen sociale huurwoningen worden gerenoveerd. Op de zolders verwijderen de mannen de oude dakplaten. Daarna spannen ze folies tegen het dak waarna, ook volgens een patroon, rachels worden geslagen. Als de folies vol zitten met het isolatiemateriaal moet de ISOenergy-ploeg alles netjes aftimmeren, zodat de schilder het karwei de volgende dag kan afmaken. “We doen ongeveer een zolder per dag.”
Volgens Daniël is het mooi werk, afwisselend en heeft hij een gezellige club collega’s. “Ik vind het hartstikke leuk om te doen. Ik heb twaalf jaar in het ijzer gezeten en nu in het hout. Het kan af en toe best intensief werk zijn, maar ik laat mijn handen lekker wapperen. Ik kan sowieso niet stil zitten. En af en toe moet je goed nadenken, omdat het soms passen en meten is op zo’n zolder.”
Eenvoudig
Het is druk bij ISOenergy. Steeds meer mensen laten hun huis isoleren, zodat ze op een eenvoudige manier energie kunnen besparen. Ze kunnen bovendien rekenen op een subsidie. “We hebben veel werk.”
Dat het goed gaat, merkt Daniël ook als werknemer van ISOenergy. “Als je een bepaald stuk gereedschap nodig hebt om je werk te doen, krijg je het bij wijze van spreken de volgende dag. Daar wordt helemaal niet moeilijk over gedaan.”
Meer informatie
Meer informatie over het bedrijf is te vinden op https://www.isoenergy.nl of bel via 0113-724999.[
Meer uit Reimerswaal
KRUININGEN - Met de nieuwe eigenaar, Jeroen Achtien, aan het roer heeft restaurant Inter Scaldes in Kruiningen twee Michelinsterren verworven. Dat is maandag bekend geworden.
7 uur geledenKAPELLE/KRUININGEN - In maart kreeg het Nederlands-Belgische Geopark Schelde Delta, na tien jaar voorbereiding, het UNESCO Global Geopark keurmerk. In IJsland is het bijbehorende certificaat uitgereikt. Daarmee is het keurmerk nu officieel bekrachtigd. De Schelde Delta beslaat ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal.
10 uur geledenNooit waren de verwachtingen in Nederland zo hooggespannen als in 1795. Met steun van de Fransen was er een nieuwe regering die, net als in Frankrijk, de mensen 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' zou schenken. De tijd dat een klein groepje regenten zich schaamteloos had verrijkt ten koste van de bevolking was voorbij. Er werden 'vrijheidsbomen' geplant als symbool voor het nieuwe tijdperk. Mensen dansten op straat en luisterden naar opbeurende praatjes van de nieuwe leiders. De feestvreugde was echter van korte duur. Op de Bevelanden veranderde er maar weinig. De oude machthebbers - rijke boeren - bleven aan de macht en de armoede onder de bevolking groeide zelfs. Omdat de Fransen voor hun oorlogen bakken geld nodig hadden, legden ze de bevolking torenhoge belastingen op, waardoor velen aan de bedelstaf raakten. De dienstplicht werd ingevoerd en dorpelingen kregen te maken met inkwartiering van soldaten. Zo moest Wemeldinge, een dorp van amper 700 inwoners, ruim 300 soldaten onderbrengen. Een vrijwel onmogelijke opgave. De problemen verergerden door criminele bendes, zoals die van de beruchte Jan Catoen, die op Zuid-Beveland boerderijen overviel, waarbij hij de bewoners dwong, door ze met de blote voeten op de haardplaat vast te binden, te vertellen waar ze hun kostbaarheden hadden verborgen. Na een overval op de hofstede Tekenburg bij Kapelle in 1802 werd Catoen echter in de kraag gegrepen en tot de doodstraf veroordeeld.De problemen waren hiermee nog lang niet voorbij. Sterker, het ergste moest nog komen. In 1809 was een Engels leger op Walcheren geland om de Fransen uit Antwerpen te verdrijven. De Wemeldingenaren moesten van de Engelsen paarden en karren leveren om de soldaten vanuit Kattendijke naar Fort Bath te vervoeren, en de plaatselijke bakkers moesten de soldaten van brood voorzien. En dat alles gratis, want de bezetter vergoedde niets. Groot was dan ook de opluchting toen in 1813 een einde kwam aan het Franse bestuur en de oude regenten weer aan de macht kwamen. Die deugden ook niet, maar waren niet zo schijnheilig als de Fransen, die slechts weinig van hun beloften hadden waargemaakt.
1 dag geledenKRUININGEN - Nadat twee zogenaamde bankmedewerkers een man uit Kruiningen hadden opgelicht, zijn zij op heterdaad aangehouden tijdens het pinnen in Hansweert. De politie is op zoek naar meer mensen die mogelijk gebeld zijn door deze verdachten.
4 dagen geledenKAPELLE - Te herkennen aan hun witte overhemden met flamboyante stropdassen ging de Kapelse band Grote Geelstaart de afgelopen twee jaar Zeeuwse podia af en speelde ook op vele podia buiten de provincie. Nu zetten de vijf muzikanten een nieuwe stap: hun eerste single 'Barch' komt uit op 4 oktober. Iedereen die de single dezelfde dag nog live op het podium wil horen, is vrijdagavond welkom in dorpshuis De Vroone in Kapelle voor de releaseshow.
4 dagen geledenKRUININGEN - In de gemeente Reimerswaal zijn woensdag de eerste tien Lief- & Leedstraten geopend. In deze tien straten besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Maar ook als iemand een nieuwe baan heeft, er een baby is geboren of iemand een zwemdiploma heeft gehaald.
6 dagen geledenHANSWEERT - Basisschool De Eendracht in Hansweert is de trotse winnaar van de actie 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein' in de provincie Zeeland.
6 dagen geleden