Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik hou van bezig zijn en problemen oplossen’

‘Ik hou van bezig zijn en problemen oplossen’

VLISSINGEN - In veel gemeenten worden de koninklijke onderscheidingen vrijdag uitgereikt. Tijdens de lintjesregen in april zijn de ontvangers van de lintjes al verrast met het nieuws. Door de coronamaatregelen liet de uitreiking echter op zich wachten. Eén van de Zeeuwen die vrijdag zijn onderscheiding in handen krijgt, is Cor Zuiddam uit Vlissingen. Voor zijn vele vrijwilligerswerk is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik zie dit als aanmoediging om mijn vrijwilligerswerk voort te zetten”, vertelt de 75-jarige Vlissinger.

Officieel is de oud-directeur van het Delta College in Middelburg al jaren met pensioen, maar zijn dagen zijn nog altijd goed gevuld. Meerdere keren per dag wandelt hij met zijn hond Dylan, hij leest, kokkerelt en tafelt graag én heeft nog allerlei vrijwilligersfuncties. “Om twaalf uur denk ik, ‘oh, ik moet naar bed!’. En rond zes uur sta ik weer op.”

Cor Zuiddams cv groeit nog steeds. “Sinds begin dit jaar ben ik voorzitter van de Stichting Instandhouding Sint Jacobskerk. Met muziekuitvoeringen en samen met de vele vrijwilligers proberen we via sponsoring geld in te verzamelen voor onderhoud van het gebouw.”

Balans

Vele betaalde en onbetaalde functies heeft hij op zijn naam staan, voornamelijk in het onderwijs, bedrijfsleven en de culturele sector. “Ik ben opgegroeid in een ondernemersmilieu, met het arbeidsethos ‘er moet gewerkt worden’. Daarnaast kreeg ik mee dat het belangrijk is om maatschappelijk je steentje bij te dragen. Ik zoek altijd de balans tussen inkomen en maatschappelijke inzet.”

Zuiddam brengt graag partijen die elkaar kunnen versterken samen. Bijvoorbeeld in zijn tijd bij Delta College. “Als stagecoördinator mocht ik op pad om stagebedrijven te werven. Leerlingen liepen in de tijd nog geen stage. Ik moest tachtig jonge mensen onderbrengen en dat was best een klus.” Zuiddam vond het prachtig om jongeren en ondernemers samen te brengen. “Leerlingen doen snel praktijkervaring op en het bedrijfsleven krijgt er goed geschoold personeel voor terug.”

FOV

Jarenlang was Zuiddam voorzitter van de FOV, de Federatie van Ondernemersverenigingen in de gemeente Veere. “Die periode was magnifiek. De jaarvergaderingen, daarover wordt nu nog gepraat”, lacht Zuiddam. “Dat was vroeger maar een saaie boel, met nauwelijks aanwezigen. Veel ondernemers willen snel financiële resultaten zien en hebben weinig tijd, dus moet je ze een interessant programma bieden. We haalden boeiende gastsprekers naar de vergaderingen, zoals Paul de Blot en Karla Peijs, destijds commissaris van de koningin in Zeeland. Uiteindelijk wisten we tweehonderd bezoekers te trekken.”

Doorzettingsvermogen

Verder is Zuiddam geridderd voor onder meer zijn jarenlange inzet als bestuurslid van VVV Zeeland, het Zeeuws Orkest, Jazz by the Sea, het Etty Hillesum Onderzoekcentrum en stichting Delta Cultureel in Veere. Zuiddam is nog steeds actief voor stichting Oorlogsjaren Vlissingen, stichting Synagoge Middelburg, de regiegroep voor de herdenking van de Slag om de Schelde en voor de Sint Jacobskerk in Vlissingen. “Ik heb een brede interesse en vind het mooi om een beetje te wroeten en problemen op te lossen. Je hoeft niet intelligent te zijn om iets te bereiken, als je maar doorzettingsvermogen hebt. Dat zei ik ook altijd tegen leerlingen.”

Lees het hele interview met Cor Zuiddam in de Vlissingse Bode van deze week, die ook digitaal beschikbaar is.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Arnemuidenaar verzet zich hevig bij arrestatie in Vlissingen

VLISSINGEN - Een 46-jarige man uit Arnemuiden is in de nacht van zondag op maandag aangehouden op het Stationsplein in Vlissingen. Hij wilde niet meewerken aan een controle en sloeg een agent in het gezicht.

2 uur geleden
Arnemuidenaar verzet zich hevig bij arrestatie in Vlissingen

VLISSINGEN - Een 46-jarige man uit Arnemuiden is in de nacht van zondag op maandag aangehouden op het Stationsplein in Vlissingen. Hij wilde niet meewerken aan een controle en sloeg een agent in het gezicht.

2 uur geleden
Digitale variant van Goes Kinderstad

GOES - De digitale versie van Goes Kinderstad vindt volgende week zaterdag (22 augustus) plaats van 11.00 tot 16.00 uur.

3 uur geleden
Man ernstig gewond na val uit veertig meter hoge Scheldekraan

VLISSINGEN - Een 29-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag ernstig gewond geraakt na een val van de Scheldekraan. De politie heeft zondagmorgen de plek onderzocht.

6 uur geleden
John Verweij duikt in de geschiedenis

THOLEN - De 64-jarige John Verweij houdt er wel een hele bijzondere hobby op na. Iedere avond is hij namelijk bezig met stamboomonderzoek. Vele families heeft hij hierdoor nog eens extra op de kaart gezet.

23 uur geleden
Online kunstmarkt Oeljebroelje opent de deuren

ELLEWOUTSDIJK - De online kunstmarkt van cultuurfestival Oeljebroelje opent zondag 16 augustus symbolisch de deuren.

2 dagen geleden
Veiligheidsregio waarschuwt voor drukte richting stranden: 'In deze hitte in de file moet je niet willen'

ZEELAND - De komende dagen wordt het zeer warm in heel Nederland. Daardoor trekken veel mensen naar de stranden. De vice-voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) hoopt dat niet iedereen tegelijkertijd richting het strand zal rijden.

2 dagen geleden