Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik hou van bezig zijn en problemen oplossen’

‘Ik hou van bezig zijn en problemen oplossen’

VLISSINGEN - In veel gemeenten worden de koninklijke onderscheidingen vrijdag uitgereikt. Tijdens de lintjesregen in april zijn de ontvangers van de lintjes al verrast met het nieuws. Door de coronamaatregelen liet de uitreiking echter op zich wachten. Eén van de Zeeuwen die vrijdag zijn onderscheiding in handen krijgt, is Cor Zuiddam uit Vlissingen. Voor zijn vele vrijwilligerswerk is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik zie dit als aanmoediging om mijn vrijwilligerswerk voort te zetten”, vertelt de 75-jarige Vlissinger.

Officieel is de oud-directeur van het Delta College in Middelburg al jaren met pensioen, maar zijn dagen zijn nog altijd goed gevuld. Meerdere keren per dag wandelt hij met zijn hond Dylan, hij leest, kokkerelt en tafelt graag én heeft nog allerlei vrijwilligersfuncties. “Om twaalf uur denk ik, ‘oh, ik moet naar bed!’. En rond zes uur sta ik weer op.”

Cor Zuiddams cv groeit nog steeds. “Sinds begin dit jaar ben ik voorzitter van de Stichting Instandhouding Sint Jacobskerk. Met muziekuitvoeringen en samen met de vele vrijwilligers proberen we via sponsoring geld in te verzamelen voor onderhoud van het gebouw.”

Balans

Vele betaalde en onbetaalde functies heeft hij op zijn naam staan, voornamelijk in het onderwijs, bedrijfsleven en de culturele sector. “Ik ben opgegroeid in een ondernemersmilieu, met het arbeidsethos ‘er moet gewerkt worden’. Daarnaast kreeg ik mee dat het belangrijk is om maatschappelijk je steentje bij te dragen. Ik zoek altijd de balans tussen inkomen en maatschappelijke inzet.”

Zuiddam brengt graag partijen die elkaar kunnen versterken samen. Bijvoorbeeld in zijn tijd bij Delta College. “Als stagecoördinator mocht ik op pad om stagebedrijven te werven. Leerlingen liepen in de tijd nog geen stage. Ik moest tachtig jonge mensen onderbrengen en dat was best een klus.” Zuiddam vond het prachtig om jongeren en ondernemers samen te brengen. “Leerlingen doen snel praktijkervaring op en het bedrijfsleven krijgt er goed geschoold personeel voor terug.”

FOV

Jarenlang was Zuiddam voorzitter van de FOV, de Federatie van Ondernemersverenigingen in de gemeente Veere. “Die periode was magnifiek. De jaarvergaderingen, daarover wordt nu nog gepraat”, lacht Zuiddam. “Dat was vroeger maar een saaie boel, met nauwelijks aanwezigen. Veel ondernemers willen snel financiële resultaten zien en hebben weinig tijd, dus moet je ze een interessant programma bieden. We haalden boeiende gastsprekers naar de vergaderingen, zoals Paul de Blot en Karla Peijs, destijds commissaris van de koningin in Zeeland. Uiteindelijk wisten we tweehonderd bezoekers te trekken.” 

Doorzettingsvermogen

Verder is Zuiddam geridderd voor onder meer zijn jarenlange inzet als bestuurslid van VVV Zeeland, het Zeeuws Orkest, Jazz by the Sea, het Etty Hillesum Onderzoekcentrum en stichting Delta Cultureel in Veere. Zuiddam is nog steeds actief voor stichting Oorlogsjaren Vlissingen, stichting Synagoge Middelburg, de regiegroep voor de herdenking van de Slag om de Schelde en voor de Sint Jacobskerk in Vlissingen. “Ik heb een brede interesse en vind het mooi om een beetje te wroeten en problemen op te lossen. Je hoeft niet intelligent te zijn om iets te bereiken, als je maar doorzettingsvermogen hebt. Dat zei ik ook altijd tegen leerlingen.”

Lees het hele interview met Cor Zuiddam in de Vlissingse Bode van deze week, die ook digitaal beschikbaar is.

Meer uit Vlissingen

Gemeente gaat de 'Gevleugelde Leeuw' veiligstellen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat de 'Gevleugelde Leeuw' van Kees Keijzer veiligstellen en een nieuwe plek zoeken waar het kunstwerk in de toekomst komt te hangen. Het kunstwerk hangt sinds 1969 aan de gevel van de voormalige Markusschool aan de Falckstraat. De gemeente is voornemens het schoolgebouw te slopen.

20 uur geleden
De Piek wil graag naar de Machinefabriek

VLISSINGEN - Voorzitter Jaap van Boven heeft goede hoop dat er na jaren onzekerheid eindelijk toekomstperspectief komt voor poppodium De Piek. Het pand aan de Hellebardierstraat voldoet al jaren niet meer maar nu wordt het poppodium genoemd als één van de partijen die mogelijk onderdeel gaan uitmaken van de culturele invulling van de Machinefabriek.

1 dag geleden
Gemeente houdt Wesley Sekewael in spanning

VLISSINGEN - Het is om moedeloos van te worden. Wesley Sekewael wacht al sinds november op een reactie van de gemeente over hoe er wordt aangekeken tegen de plannen voor de herbouw van de vliegtuigfabriek van Koninklijke Maatschappij de Schelde. "Met de provincie voeren we constructieve gesprekken maar de gemeente laat het een beetje afweten," verzucht Sekewael. "We weten nog altijd niet wat hun standpunt is."

2 dagen geleden
Tweemaal brons voor VTV-Acro

VLISSINGEN - Op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen Acroturnen halen de meiden van de Vlissingse Turn Vereniging onder andere tweemaal brons.

3 dagen geleden
Vrachtschip komt in de problemen en moet naar haven Vlissingen worden gesleept

VLISSINGEN - Een 90 meter lang vrachtschip is zaterdagmorgen in problemen gekomen bij de monding van de Westerschelde bij Vlissingen.

4 dagen geleden
Waarschuwingsschoten gelost in Oost-Souborg: Verdachte aangehouden [UPDATE]

OOST-SOUBURG - De politie heeft zaterdagochtend waarschuwingsschoten gelost in Oost-Souburg. Er is één persoon aangehouden.

5 dagen geleden
Mogelijke sinkhole in Irislaan

VLISSINGEN -  Door de weersomstandigheden van storm Louis is er een verzakking ontstaan op de Irislaan in Vlissingen. De brandweer heeft een gedeelte van de straat afgezet.

6 dagen geleden