Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik heb de taal thuis geleerd door zelfstudie’

‘Ik heb de taal thuis geleerd door zelfstudie’

VLISSINGEN - Drie-en-een-half jaar geleden vluchtte Nour Akila (34) vanuit Syrië naar Nederland. Na enkele omzwervingen woont hij nu tot groot genoegen in Vlissingen, spreekt vloeiend Nederlands en werkt bij het COA in Middelburg. “Daar kan ik mensen helpen, het is echt heel mooi werk.”Als zoon van een Palstijnse vader was Nour Akila in Syrië eigenlijk ook al een vluchteling. Hij studeerde er bedrijfskunde en werkte vervolgens zes jaar als boekhouder in de Verenigde Arabische Emiraten. “Maar toen liep mijn verblijfsvergunning af en die kon niet worden verlengd. Dus moest ik terug naar Syrië.” Terug in zijn geboorteland wist Akila niet wat hij zag. “Ik kwam terecht in een land in oorlog, overal kapotte gebouwen en omdat ik Palestijns ben was ik meteen verdacht voor de politie.” Om onder zijn dienstplicht uit te komen moest Akila achtduizend dollar betalen. “Ik was daar eigenlijk min of meer vogelvrij en werk was er ook niet te vinden. Het was niet te doen. Ik ben er drie jaar gebleven maar wilde er heel graag weg.”RuslandAkila kon een visum voor Rusland krijgen maar het lukte niet om daar te komen. Toen is hij via Afrika naar Nederland gekomen. “Vanuit Syrië ben ik naar Libanon gegaan, toen naar Dubai, Addis Abeba, Togo, Lissabon en van daaruit naar Amsterdam.” Zijn ouders liet hij achter in Syrië. “De familie is helemaal uit elkaar. Eén broer woont in Jordanië en de andere in Kathar.” Eenmaal in Nederland werd hij doorverwezen naar Ter Apel. “Daar ben ik tien dagen geweest voor registratie en interviews en ben toen naar Budel gegaan waar ik vier maanden ben geweest. Vandaaruit naar Gilze-Rijen en moest ik voor de rechtbank verschijnen en zo heb ik mijn status gekregen.”

Vlissingen
Akila koos bewust voor Vlissingen als plaats om zich te vestigen. “Ik had gehoord dat hier een zeevaartschool was en ik wilde graag op zee werken. Maar ik was te oud om nog te worden toegelaten dus dat is niet doorgegaan.” Akila spreekt ondertussen vloeiend Nederlands. “Het is een moeilijke taal om te leren maar als je iets wilt dan moet je het toch beheersen. Ik ben eerst voor taalles naar Scalda gegaan maar dat werkte niet voor mij. Er was in de klas teveel niveauverschil tussen de leerlingen en het ging erg langzaam. Dus heb ik de taal zelf thuis geleerd door zelfstudie.” Bij de provincie Zeeland kreeg Akila een werkervaringsplek bij de inkoop afdeling en de financiële afdeling. “Dat liep goed en daarna kon ik bij Rijkswaterstaat aan het werk. Maar door reorganisatie moest ik daar na zeven maanden weg. Ik ben een gelukkig man want twee dagen later werd ik al aangenomen bij het COA.”

Mensen helpen
Bij het COA heeft de Syriër zijn plek gevonden. “Het is heel fijn om iets voor mensen te kunnen doen, bij het COA kan ik mensen helpen. En omdat ik zelf in die situatie heb gezeten heb ik veel empathie voor de mensen. En voor hun ben ik een voorbeeld dat als je in jezelf geloofd het moet lukken om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.” Hoewel hij vooral zijn familie en plekken uit zijn jeugd mist zal Akila nooit meer terug naar Syrië gaan. “Ik heb er teveel moeilijkheden ervaren, mijn leven en mijn toekomst zijn hier.”

Meer uit Vlissingen

Nabestaanden van Canadese strijders in Vlissingen: ‘Emotioneel om te zijn op plek waar het allemaal gebeurd is’

VLISSINGEN - Door de straten in de omgeving van de Oranjedijk klinken op dinsdagmiddag 29 april flarden van doedelzakmuziek. De piper en drumsband zijn nog druk aan het repeteren voor ze de groep van ongeveer 100 nabestaanden van de Canadese strijders begeleiden naar Uncle Beach.

14 uur geleden
Fietser onderzocht na aanrijding met auto in Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Een fietser is dinsdagmorgen medisch nagekeken na een botsing met een auto op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het slachtoffer hoefde niet voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

23 uur geleden
Bank met gedenkplaatje bij ZRTI eert dokter Bax

VLISSINGEN - In het parkje aan de Koudekerkseweg in Vlissingen, tegenover het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) is zaterdagmiddag het bankje ter nagedachtenis aan dokter Willem Adriaan Bax officieel onthuld. De in 2007 overleden chirurg was een van de initiatiefnemers van het ZRTI.

1 dag geleden
FOTO’S: Zo viert Vlissingen Bevrijdingsdag

VLISSINGEN - Tachtig jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog wordt maandag groots gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.

1 dag geleden
Dodenherdenking op Noorderbegraafplaats is plechtig eerbetoon tachtig jaar na Tweede Wereldoorlog

VLISSINGEN - Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog was zondagavond de Dodenherdenking ook op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen een plechtige ceremonie.

1 dag geleden
Gevaarlijk rijgedrag in trouwstoet: Politie deelt meerdere bekeuringen uit

VLISSINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag meerdere bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van voertuigen die meereden in een trouwstoet in de omgeving van de President Rooseveltlaan. Meerdere personen deden melding van gevaarlijk rijgedrag. Agenten spraken het bruidspaar aan en verzochten het gezelschap zich aan de verkeersregels te houden.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger slaat op Bevrijdingsdag ‘alarm’ in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Op Bevrijdingsdag maandag houdt kunstenaar Dani Ploeger tussen 11.00 en 13.00 uur een interventie in zijn geboortedorp Oost-Souburg. Zijn performance 'Extern Alarm' maakt deel uit van het project Entartete, georganiseerd door Underdog Buro Kunst & Markt. In het kader van de vieringen van tachtig jaar vrijheid wordt hiermee aandacht besteed aan de verdringing en onderdrukking van experimentele en kritische kunst onder totalitaire regimes. 

3 dagen geleden