Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ik doe met kleur wat kleur doet met mij'

'Ik doe met kleur wat kleur doet met mij'

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. In de 19e en 20e eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van gerenommeerde schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Onder de noemer Kunst in Veere’ hebben zij zich verenigd. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Addie Nieuwenkamp – Midavaine, schilderijen en collages.

DOOR HANNY MALLEKOTE

-        Addie Nieuwenkamp-Midavaine
-        Warwijcksestraat 21
-        4351 BE Veere
-        E: [email protected]
-        T: 031(0)118 50 22 13

Addie, vertel eens over je eerste schilderij?


Op de kleuterschool mocht ik van de juf met plakkaatverf op een plankje schilderen. Het werd een vrolijk stadsgezicht met de Middelburgsegracht. Het schilderijtje heb ik nog steeds. Toen begon het en het is nooit gestopt. Altijd was ik aan het tekenen. Het gezicht van een leraar of zijn houding. Dat vond ik interessanter dan de leerstof op het bord.   Ik ben opgegroeid in een Middelburgs gezin met zes kinderen. We mochten allemaal kennismaken met kunst en cultuur. Mijn vader, ambachtelijk meubelmaker, was een stimulans. Achter de meubelzaak was een werkplaats waar ik vaak te vinden was. Van hardhout maakte ik sierraden en van mooie stof mijn eerste rok.


Waar heb jij je kunstopleiding gedaan?


Tussen mijn twaalfde en zestiende jaar heb ik op de Teekenacademie, bij Jacques Prince coloriet teken- en schilderlessen gevolgd en beeldhouwen bij Peter de Jong. Tijdens en na de kleuterjufopleiding volgde ik opleiding voor teken- handvaardigheid- en textiel-lerares. Die studies heb ik afgerond in Den Haag en Groningen. Toen werd ik tekenlerares en woonde ik inmiddels met man en kind in Friesland.


Vond je naast je baan en gezin tijd voor creatieve bezigheden?


Jazeker. Ik maakte zoveel werk dat ik behoefte had om me daarin te ontwikkelen. Ik maakte aquarelcollages waarin kleur een belangrijke rol speelde. Hoe kleuren zich tot elkaar verhouden. En ik maakte textielschilderijen zoals antependia, een bekleding voor het altaar van de kerk in het Friese Goutum. Maar het portretteren bleef mijn voorkeur houden.

En nu terug in inspirerend Zeeland?


Eenmaal terug in Zeeland was ik geboeid door de kleuren van de ruimte, het stadje Veere en de zee. Ik ging steeds meer werken met kleurvlakken, stippen en blokjes. Bij ieder nieuw werkstuk zit de voorstelling al in mijn hoofd voordat ik begin. Ik vind het nog steeds een wonder, dat wat je ziet of fantaseert door je handen gemaakt kan worden, dan ben je een schepper. Als een ander de schoonheid daarin herkent en er gelukkiger van wordt dan ben je een kunstenaar. Dat hoop ik te kunnen zijn.

Waar is je werk te zien?


In mijn atelier in de Warwijcksestraat in Veere. De deur staat regelmatig open. Tijdens de wisselexpositie op de Nadorstweg 38 in Middelburg of met een atelierroute zoals Kunstroute Veere op 19 t/m 21 mei.

Meer uit Middelburg

Twaalf Zeeuwse basisscholen in de race voor een ANWB Verkeersplein

Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein'. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Zeeland doen twaalf basisscholen mee aan de verkiezing. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link. 

10 uur geleden
Water verandert in bloed tijdens pro-Palestinademonstratie

MIDDELBURG - Al scanderend liepen woensdagmiddag ongeveer vijftig demonstranten 'met kinderlijken' door de straten van Middelburg om aandacht te vragen voor de strijd tussen Israël en Gaza.

11 uur geleden
Wethouder De Visser slaat eerste paal nieuwbouw Kerkstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Deze week start de bouw van 16 appartementen en een ontmoetingsruimte aan de Kerkstraat in Koudekerke. Wethouder De Visser en directeur-bestuurder Chris Theuws van Zeeuwland slaan donderdag 16 mei de eerste paal. Naar verwachting is de bouw medio 2025 gereed.

14 uur geleden
Auto ligt uren in sloot bij Westkapelle

WESTKAPELLE - In het buitengebied van Westkapelle, bij de Prelaatweg, is woensdagochtend een personenauto aangetroffen in een droge sloot. 

15 uur geleden
Muziekfestival PopMonument keert terug naar Veere

VEERE - Na twee uitverkochte edities (2021 en 2022) keert muziekfestival PopMonument deze zomer weer terug naar Veere. Op zaterdag 15 juni worden festivalbezoekers meegenomen op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met  muziek, kunst en verhalen. In en rondom de Grote Kerk Veere vinden diverse optredens plaats van verschillende artiesten. Naast de Grote Kerk zijn ook onder andere het Stadhuis, de Kleine Kerk en de Zeemanskamer monumenten die meedoen. 

17 uur geleden
In het midden en zuiden plaatselijk dichte mist

Op sommige plaatsen in Nederland is het momenteel mistig. Plaatselijk komt dichte mist voor met zicht minder dan 200 meter. Dit kan hinderlijk zijn voor het verkeer. De komende uren lost de mist op veel plaatsen op. 

19 uur geleden
Lentebraderie bij Yildirim Beyazit Moskee in Middelburg

Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei organiseert de Yildirim Beyazit Moskee een lentebraderie. Tussen 10.00 uur tot 21.00 uur kunnen bezoekers Turkse gerechten en drankjes proeven en kennis maken met de moskee. 

1 dag geleden