Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 'Ik dacht dat ik veel over internationaal zakendoen wist…'

'Ik dacht dat ik veel over internationaal zakendoen wist…'

Van accountant tot bierbrouwer/-exporteur. Zonder enige brouwerservaring stapte Marc Menue in 2011 het vak in. Inmiddels is Dutch Bargain wereldberoemd in Zeeland en als het aan Marc en zijn compagnons Stijn en Thibo ligt, straks ook echt wereldwijd. Voor hulp bij internationaal zakendoen stapte Marc naar Impuls Zeeland. We praten er met hem en Impuls-adviseurs Arno Sijnesael en Kristel Snoeij over. Dutch Bargain bestaat sinds 2011. Wanneer kwam internationaal zakendoen in beeld? Marc: “Nog niet vanaf het begin. We wilden geen groot bedrijf worden omdat we dicht bij onze passie willen blijven, maar we vroegen ons wel af: ‘Wanneer vinden we dat we geslaagd zijn?’. Het antwoord: wanneer we in New York een horecazaak instappen en daar Dutch Bargain kunnen drinken. Het was meer een grapje, maar tegelijk wel het toekomstig voornemen om ooit internationaal te gaan.”

Arno: “Ik weet nog dat we elkaar anderhalf jaar geleden tegen het lijf liepen, tijdens een bijeenkomst waar ik sprak over internationalisering en jij over Dutch Bargain. Even later zochten Kristel en ik nog een leuke locatie voor onze zomerborrel en toen dachten we al snel aan jouw Brouwerslokaal.”

Kristel: “Tijdens de borrel introduceerden we het Export Accelerator Program. Marc zei meteen: ik wil meedoen!”

Wat houdt het Export Accelerator Program in?

Kristel: “In zes bijeenkomsten neemt een ervaren begeleider je mee in de stappen die je moet zetten bij het betreden van een nieuwe markt in het buitenland.”

Marc: “Ik dacht dat ik veel over internationaal zakendoen wist, maar wat ik nu leer, een methodische benadering van export, is next level. De begeleider doet je beseffen dat je in een ander land moet starten zoals je dat ook in Nederland hebt gedaan. Voor ons betekent dat: niet ons op vertegenwoordigers richten, maar op zoek gaan naar een speciaalbier caféhouder en daar een relatie mee opbouwen.”

Arno: “Belangrijk daarbij is onder andere dat je de cultuur van een land kent. In het ene land, zoals Frankrijk, moet je eerst een persoonlijke band opbouwen voordat je over zaken begint. In andere landen kun je wellicht sneller tot zaken komen.”

Kun je vervolgens in dat andere land gewoon hetzelfde kunstje doen als in Nederland?

Kristel: “Nee, ga er niet vanuit dat de markt en de vraag daar hetzelfde zijn. In het programma leer je dan ook het belang van valideren.”

Marc: “Je krijgt de handvatten om een goede vragenlijst op te stellen en dan moet je op zoek naar gelijkwaardige klanten in dat andere land. Niet om iets aan hen te verkopen, maar puur om te valideren.”

Op welk(e) land(en) focust Dutch Bargain zich nu?

Marc: “Frankrijk.”

Kristel: “Dat is het mooie aan Marc, hij heeft een heel heldere focus.”

Arno: “Inderdaad. Vaak zie je ondernemers die vraag-gestuurd landen gaan ‘veroveren’ na één of twee toevallige orders, maar dat werkt niet. Internationaal zakendoen vereist focus, tijd en geld.”

Marc: “En de juiste mensen om je heen. De adviseurs van Impuls Zeeland houden een spiegel voor, denken mee, wijzen je op interessante vouchers en brengen je in contact met waardevolle partijen voor internationaal zakendoen, maar bijvoorbeeld ook voor circulair ondernemen en toerisme. Het enige puntje van kritiek: ze moeten zich meer naar buiten toe profileren. Ze zijn nog niet bij iedere ondernemer bekend.”

Kristel: “Dat klopt helemaal. Veel ondernemers weten niet wat we, volledig kosteloos overigens, voor ze kunnen doen. Dat we met één telefoontje vaak al een waardevolle stakeholder voor je in stelling kunnen brengen bijvoorbeeld. Daarom vinden we het ook zo fijn dat Marc zijn verhaal wil delen. Ik hoop dat het andere ondernemers inspireert.”

Impuls Zeeland organiseert op 10 november een masterclass ‘Internationaal zakendoen en exporteren’ tijdens Contacta. Je krijgt antwoord op vragen als ‘Wanneer is mijn organisatiestructuur geschikt voor export?’ en ‘Hoe pas ik mijn inkoop- en productiebeleid aan?’ Meer weten? Check www.contacta.nl/impuls-sessie

Meer uit Zeeland

Meer dan 8.000 vacatures door heel Zeeland

De allereerste Zeeuwse Carrièrekrant is uit! Met meer dan 8.000 vacatures door heel Zeeland, biedt deze krant een uitgebreid overzicht van kansen en mogelijkheden in de regio.  Van technische tot creatieve functies, van startersposities tot leidinggevende functies, de diversiteit aan vacatures weerspiegelt de dynamiek van de Zeeuwse arbeidsmarkt. Heb je de krant nog niet gelezen? Blader dan hier door de digitale pagina's en ontdek jouw volgende professionele avontuur in het prachtige Zeeland.

2 dagen geleden
Zeeuwen werken verst van huis

Nu we de coronamaatregelen achter ons laten, gaan Nederlanders weer steeds vaker naar kantoor. Zeeuwen hebben de meeste baat bij (deels) thuiswerken, omdat zij met gemiddeld 31,8 kilometer de langste reis afleggen. Landelijk gezien reist een werknemer gemiddeld 22 kilometer naar de werkplek. Dit blijkt uit onderzoek van CVster.nl naar woon-werkafstand.  

2 weken geleden
HOPPAAA! Foodtruckfestival

HOPPAAA! Foodtruckfestival HOPPAAA! tijdens de meivakantie in Burgh Haamstede! Je hoeft drie dagen lang niet te bedenken wat je op het menu zet of waar je met de kids gaat eten. In de meivakantie strijkt namelijk weer het HOPPAAA! foodtruckfestival neer in Burgh Haamstede! Dit festival heeft het karakter van een grote familie reünie en kenmerkt zich door een heerlijk ongedwongen en gezellige sfeer. De leukste foodtrucks presenteren zich, er zijn diverse barretjes, je luistert naar nostalgische hits en voor de kids zijn er volop activiteiten. Het gezinsvriendelijke festival in Burgh Haamstede is van dinsdag 30 april t/m donderdag 2 mei, uiteraard is de toegang gratis. Borrelplanken en smikkelplateaus: Bij de foodtrucks haal je gerechten van over de hele wereld. Van Amerikaanse hotdogs tot Thaise wok gerechten en curry’s. Van loaded nacho’s, Duitse flammkuchen en Mexicaanse taco’s. Oer-Hollandse frietjes, poffertjes en tosti’s tot authentieke Italiaanse pasta’s, pizza’s en heerlijke anti pasti. Veel rijdende keukens bieden het shared dining principe aan door middel van een goed gevulde borrelplank of smikkelplateau. “We zien dat veel vriendenclubjes en gezinnen ervan houden om gerechten met elkaar te delen” aldus Gera van Vliet van evenementenorganisatie Bruisend. Lang tafelen met een drankje erbij en lekkere muziek op de achtergrond. Ondertussen kunnen de kids een sjoel competitie houden, zich laten schminken of een glitter tattoo laten zetten, dat is HOPPAAA!

3 weken geleden
Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center

Zeeland en Vlissingen in het bijzonder hebben woensdag 10 april kennisgemaakt met het Delta Climate Center. Met het evenement ‘Maak kennis met het Delta Climate Center’ in de Lasloods in Vlissingen heeft het nieuwe centrum zich voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd. Het Delta Climate Center wil met onderzoek en onderwijs bijdragen aan een duurzame toekomst voor de Zeeuwse delta en daarmee delta’s over de wereld. Voor ruim 250 bezoekers vertelde wetenschappelijk directeur Albert Klein Tank, samen met een aantal medewerkers, hoe het centrum dit gaat doen. Klein Tank stipte vier punten aan die het centrum uniek maken: de samenwerking tussen mbo, hbo en wo in onderwijs en onderzoek, de thema’s water, energie en voedsel en hoe het hier invulling aan geeft, de innovatieve werkvormen waarmee het centrum haar doelen wil bereiken en dat ze de gehele provincie als een living lab ziet.

4 weken geleden
“Iedereen moet na het werk weer veilig thuis komen”

“We hebben binnen ons bedrijf aandacht voor veiligheid in de breedste zin van het woord. Iedereen moet immers na het werk weer gezond en veilig thuis kunnen komen. Aandacht voor verkeersveiligheid hoort daar zeker bij. Dat betekent voor ons bedrijf dat we alle voertuigen standaard uitrusten met uiteenlopende veiligheidssystemen, dat we mensen aanspreken op verkeersveilig weggedrag, dat we rekening houden met rust- en rijtijden en chauffeurs goed inwerken op een nieuw voertuig.” Ronald Wielemaker is directeur van het gelijknamige familiebedrijf Wielemaker BV. Dit is een Zeeuwse transportonderneming, waar ongeveer 90 medewerkers dagelijks actief zijn met het inzamelen van afvalstoffen. Daarnaast speelt het bedrijf, met het transport van deelstromen, een logistieke rol in de circulaire ontwikkeling van onze regio. Veel van het werk vindt logischerwijs plaats op de weg. Daarvoor beschikt Wielemaker over ongeveer 70 voertuigen, zoals vuilnisauto’s, haakarmauto’s, portaalauto’s en trekker/oplegger combinaties. Ronald vertelt dat bij de aanschaf van nieuwe voertuigen ‘alle vinkjes wat betreft veiligheidssystemen aangaan’. “Natuurlijk! Ik heb het altijd vreemd gevonden dat lichte personenauto’s eerder standaard voorzien werden van airbags dan grote vrachtwagencombinaties. Alle extra veiligheidsmogelijkheden omarmen we, dus zaken als remassistentie, rijbaanassistentie, dodehoeksensoren en camera’s beschouwen wij steevast als standaard.”

4 weken geleden
Kick-off 'Boost the Energy Transition'

Op donderdag 11 april kwamen 18 geselecteerde bedrijven samen voor de kick-off van het opwerkprogramma van de energiechallenge 'Boost the Energy Transition', georganiseerd door Dockwize en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Dit initiatief heeft als doel om ondernemers, onderzoekers en andere vernieuwers te stimuleren om innovatieve plannen te ontwikkelen voor de energietransitie in Zeeland. Het evenement markeert een belangrijke mijlpaal in de inspanningen om duurzame energieoplossingen te bevorderen, en komt op een cruciaal moment voor de provincie Zeeland, waar de vraag naar dergelijke oplossingen hoog is. Met de helft van de geselecteerde bedrijven uit Zeeland belooft deze challenge een aanzienlijke impact te hebben op het aanpakken van de energie-uitdagingen van de provincie.

4 weken geleden
Zakelijk overnachten met luxe en comfort

Ervaar het gemak van zakelijk overnachten bij Otium Wellness Hotel Roosendaal. Op een centraal gelegen locatie, op slechts 2 autominuten van de A58 en A17 en op een korte 20 minuten rijden van Breda, is dit hotel de perfecte plek voor jouw zakelijke verblijf. De kamers De kamers bieden het comfort en de luxe die je nodig hebt na een lange werkdag. Met een kitchenette voorzien van een spoelbak en magnetron, hoef je niet elke avond uit eten te gaan. En dankzij de gratis wifi kun je ook in het hotel efficiënt werken aan jouw taken.

4 weken geleden