
'Ik dacht dat ik veel over internationaal zakendoen wist…'
Van accountant tot bierbrouwer/-exporteur. Zonder enige brouwerservaring stapte Marc Menue in 2011 het vak in. Inmiddels is Dutch Bargain wereldberoemd in Zeeland en als het aan Marc en zijn compagnons Stijn en Thibo ligt, straks ook echt wereldwijd. Voor hulp bij internationaal zakendoen stapte Marc naar Impuls Zeeland. We praten er met hem en Impuls-adviseurs Arno Sijnesael en Kristel Snoeij over. Dutch Bargain bestaat sinds 2011. Wanneer kwam internationaal zakendoen in beeld? Marc: “Nog niet vanaf het begin. We wilden geen groot bedrijf worden omdat we dicht bij onze passie willen blijven, maar we vroegen ons wel af: ‘Wanneer vinden we dat we geslaagd zijn?’. Het antwoord: wanneer we in New York een horecazaak instappen en daar Dutch Bargain kunnen drinken. Het was meer een grapje, maar tegelijk wel het toekomstig voornemen om ooit internationaal te gaan.”
Arno: “Ik weet nog dat we elkaar anderhalf jaar geleden tegen het lijf liepen, tijdens een bijeenkomst waar ik sprak over internationalisering en jij over Dutch Bargain. Even later zochten Kristel en ik nog een leuke locatie voor onze zomerborrel en toen dachten we al snel aan jouw Brouwerslokaal.”
Kristel: “Tijdens de borrel introduceerden we het Export Accelerator Program. Marc zei meteen: ik wil meedoen!”
Wat houdt het Export Accelerator Program in?
Kristel: “In zes bijeenkomsten neemt een ervaren begeleider je mee in de stappen die je moet zetten bij het betreden van een nieuwe markt in het buitenland.”
Marc: “Ik dacht dat ik veel over internationaal zakendoen wist, maar wat ik nu leer, een methodische benadering van export, is next level. De begeleider doet je beseffen dat je in een ander land moet starten zoals je dat ook in Nederland hebt gedaan. Voor ons betekent dat: niet ons op vertegenwoordigers richten, maar op zoek gaan naar een speciaalbier caféhouder en daar een relatie mee opbouwen.”
Arno: “Belangrijk daarbij is onder andere dat je de cultuur van een land kent. In het ene land, zoals Frankrijk, moet je eerst een persoonlijke band opbouwen voordat je over zaken begint. In andere landen kun je wellicht sneller tot zaken komen.”
Kun je vervolgens in dat andere land gewoon hetzelfde kunstje doen als in Nederland?
Kristel: “Nee, ga er niet vanuit dat de markt en de vraag daar hetzelfde zijn. In het programma leer je dan ook het belang van valideren.”
Marc: “Je krijgt de handvatten om een goede vragenlijst op te stellen en dan moet je op zoek naar gelijkwaardige klanten in dat andere land. Niet om iets aan hen te verkopen, maar puur om te valideren.”
Op welk(e) land(en) focust Dutch Bargain zich nu?
Marc: “Frankrijk.”
Kristel: “Dat is het mooie aan Marc, hij heeft een heel heldere focus.”
Arno: “Inderdaad. Vaak zie je ondernemers die vraag-gestuurd landen gaan ‘veroveren’ na één of twee toevallige orders, maar dat werkt niet. Internationaal zakendoen vereist focus, tijd en geld.”
Marc: “En de juiste mensen om je heen. De adviseurs van Impuls Zeeland houden een spiegel voor, denken mee, wijzen je op interessante vouchers en brengen je in contact met waardevolle partijen voor internationaal zakendoen, maar bijvoorbeeld ook voor circulair ondernemen en toerisme. Het enige puntje van kritiek: ze moeten zich meer naar buiten toe profileren. Ze zijn nog niet bij iedere ondernemer bekend.”
Kristel: “Dat klopt helemaal. Veel ondernemers weten niet wat we, volledig kosteloos overigens, voor ze kunnen doen. Dat we met één telefoontje vaak al een waardevolle stakeholder voor je in stelling kunnen brengen bijvoorbeeld. Daarom vinden we het ook zo fijn dat Marc zijn verhaal wil delen. Ik hoop dat het andere ondernemers inspireert.”
Impuls Zeeland organiseert op 10 november een masterclass ‘Internationaal zakendoen en exporteren’ tijdens Contacta. Je krijgt antwoord op vragen als ‘Wanneer is mijn organisatiestructuur geschikt voor export?’ en ‘Hoe pas ik mijn inkoop- en productiebeleid aan?’ Meer weten? Check www.contacta.nl/impuls-sessie
Meer uit Zeeland
MONO is de verantwoordelijkheid van iedereen’ Met 55 chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten, is verkeersveiligheid een belangrijk thema. Leonie van Benten, Customs Coordinator & QHSE Manager bij Tieleman Logistics in Kloosterzande legt het als volgt uit: “Onze grootste en belangrijkste prioriteit is dat iedere chauffeur ’s avonds weer goed, gezond en veilig naar huis kan.” Met dat dagelijkse streven in haar achterhoofd, kon Leonie niet om het MONO Helden stokje heen. “Ik vind het een goede manier om organisatie breed te kijken naar de afleidingen achter het stuur. Iedereen binnen ons bedrijf draagt een verantwoordelijkheid om die afleiding zoveel mogelijk te beperken. Dat begint bij bewustwording en daarbij helpt het MONO Helden stokje ons.” Tieleman Logistics is van oudsher een familiebedrijf. De naam prijkt al meer dan 100 jaar op vrachtwagens. Vijf jaar geleden heeft het bedrijf een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Inmiddels wordt veel meer gedaan dan transport alleen. “We zijn een professionele partner in de totale supply chain van onze klanten. Dat betekent dat we bijvoorbeeld ook opslag verzorgen, labelen, ompakken en monsterafname. Natuurlijk vergt dat ook een verandering in de bedrijfsorganisatie. Om die reden hebben we grote aanpassingen gedaan, zoals het automatiseren van bedrijfsprocessen en de magazijn inrichtingen.” Oog voor het menselijke aspect Bij Tieleman Logistics werken momenteel 110 mensen. De helft daarvan is aan de slag als chauffeur. Het bedrijf heeft een eigen vloot met uiteenlopende vrachtwagens voor uiteenlopende opdrachten. Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Zo vertelt Leonie dat alle vrachtwagens zijn uitgerust met de allernieuwste snufjes op dat gebied. “Toch, je kunt zoveel techniek installeren als je wilt, we hebben altijd ook te maken met het menselijke aspect. We hebben chauffeurs, die dagelijks op de weg zitten en we weten allemaal: een foutje is zo gemaakt. Ik was al langere tijd aan het nadenken hoe we juist dat aspect kunnen aankaarten, toen ik hoorde over MONO. Het werd helemaal aantrekkelijk toen bleek dat Dek Rijscholen het stokje aan ons zou overdragen. Dat is namelijk een partner met wie wij veel samenwerken.”
2 maanden geledenHorecabeurs Goes 2025: Dé horecavakbeurs van Zuidwest-Nederland! Op 17 en 18 maart 2025 vindt de Horecabeurs Goes plaats in het hart van Zeeland. Dit jaarlijkse evenement is dé horecavakbeurs voor Zuidwest-Nederland, waar ondernemers uit de horeca, recreatie en toerisme samenkomen om inspiratie op te doen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.
2 maanden geledenBoutique Hotel Philippine viert het bereiken van het hoogste punt van de bouw Philippine, 1 november 2024 — Boutique Hotel Philippine heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: het hoogste punt van de bouw is een feit! Na maanden van intensieve werkzaamheden is het hotel nu wind- en waterdicht. Om deze prestatie te vieren, organiseert Boutique Hotel Philippine een feestelijke bijeenkomst voor alle betrokkenen en geïnteresseerden.
6 maanden geleden‘Natuurlijk MONO, voor onszelf en voor alle cursisten’ Dek Opleidingen heeft recent het Mono Helden-stokje overgenomen van De Baar Touringcars. Als nieuwe MONO Held besteedt Dek Opleidingen in de komende periode nadrukkelijk aandacht aan het voorkomen van smartphone gebruik in het verkeer. “Onze focus is tweeledig. Allereerst willen we werken aan bewustwording onder onze eigen medewerkers”, legt directeur Jos Dek uit. “Daarnaast willen we ook een begin maken met aandacht voor deze vorm van verkeersveiligheid in onze verkeersopleidingen. Wij leiden als het ware de nieuwe lichting op en kunnen zodoende bijdragen aan de verkeersveiligheid in onze regio.” Als nieuwe MONO Held is Dek Opleidingen in Goes ambassadeur van de MONO-campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Dit sluit goed aan bij de activiteiten van dit Zeeuwse familiebedrijf. Al sinds 1976 richt Dek zich op verkeerslessen. “Ons aanbod is inmiddels breed en loopt uiteen van rijopleidingen - van personenauto tot bus, vrachtwagen en trekker - tot beroepsopleidingen, waaronder opleidingen voor intern transport, Code 95 opleidingen voor beroepschauffeurs, maar bijvoorbeeld ook VCA, BHV en cursussen Veilig werken langs de weg.” Jos vertelt verder dat zijn bedrijf inmiddels drie vestigingen heeft, namelijk in Goes, Terneuzen en Halsteren. Daar werken circa 85 medewerkers. Klanten zijn particulieren, lokale bedrijven en daarnaast grote, landelijk opererende partijen. “De Baar Touringcars is één van onze klanten. Zij besteden veel aandacht aan het voorkomen van afleiding achter het stuur. Zij deden de suggestie om het stokje van hen over te nemen.”
6 maanden geledenStellendam, 15 augustus 2024 – Na een periode van schaarste worden er in de wateren rondom Stellendam en de Voordelta weer volop garnalen gevangen. Dat heeft een sterk verlagend effect gehad op de inkoopprijs bij de visafslag. De afgelopen week werd er voor een kilo ongepelde garnalen minder dan de helft betaald in vergelijking met Week 15, toen de inkoopprijzen het hoogst waren. Dat meldt de Stellendamse Garnalen Pel Centrale BV (SGPC BV). Ondernemer Evert de Blok van SGPC is blij met de ontwikkeling. “Garnalen zijn weer betaalbaar geworden. In de eerste helft van het jaar waren de vangsten enorm teruggelopen. Dat had te maken met het koude weer en een overschot aan wijting, die ook dol zijn op garnalen. Daardoor explodeerden de inkoopprijzen en werd het voor restaurants en consumenten een wel heel erg exclusief product. Culinaire klassiekers als de Stellendamse garnalencocktail of een Tomaat met Stellendamse garnalen werden door de hoge prijzen noodgedwongen van de menukaart gehaald. Nu de vangsten van formaat Type 2 - Grande en 3 - Moyenne fors toenemen, zijn de prijzen daarvan ook spectaculair gedaald. En dat is goed nieuws voor de horeca, de viswinkels en hun klanten. Het aanbod van het grootste Type 1 – Superieur is nog beperkt, maar dat zal ook in de komende weken toenemen.”
8 maanden geledenVan 7 t/m 14 september organiseert Nationaal Park Oosterschelde de 16e editie van de Oosterscheldeweek. Tijdens de Oosterscheldeweek kan iedereen, van jong tot oud, dit prachtige gebied ontdekken en beleven.
8 maanden geledenContacta, het jaarlijkse netwerkevent voor ondernemers, vindt dit jaar plaats op 5, 6 en 7 november in de Zeelandhallen in Goes. Dit evenement is dé plek waar bedrijven en professionals uit diverse sectoren samenkomen om te netwerken, kennis te delen en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Met een breed scala aan exposanten, interessante lezingen en workshops, biedt Contacta een unieke gelegenheid om je zakelijke netwerk uit te breiden en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in jouw branche. Het thema van dit jaar, "Sterke Schakels," weerspiegelt onze overtuiging dat succesvolle verbindingen en samenwerkingen essentieel zijn voor groei en veerkracht, zowel op individueel als op organisatorisch niveau. Door de focus te leggen op sterke schakels willen we de kracht benadrukken van het verbinden van verschillende partijen, ideeën en talenten. Dit thema is niet alleen relevant voor het bedrijfsleven, maar ook voor onderwijsinstellingen, overheden en andere belanghebbenden. Het onderstreept het belang van samenwerking en synergie om gemeenschappelijke doelen te bereiken en uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.
8 maanden geleden