Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik ben wars van het opkijken tegen mensen’

‘Ik ben wars van het opkijken tegen mensen’

MIDDELBURG - Elvin Marteijn werkt al meer dan twintig jaar in de hulpverlening. Sinds 2017 is hij werkzaam als senior POH-GGZ, of voluit: als Praktijkondersteuner Huisarts-Geestelijke Gezondheidszorg, bij Huisartsenpraktijk SenS in Goes. Zelfstandig ondernemer is hij nog maar net. Een maand geleden opende Elvin in de Brakstraat in Middelburg zijn eigen Praktijk Marteijn, waar mensen terecht kunnen voor integratieve psychotherapie, hypnotherapie, training en preventie. Als therapeut behandelt Elvin de meest voorkomende psychische klachten.

Goedemorgen Elvin, een mooie praktijk heb je, in dit monumentale pand! Wil je eens wat meer over jezelf vertellen? Waar en hoe ben je opgegroeid?
“Dank je. Natuurlijk wil ik dat! Ik ben Elvin Marteijn, in 1976 geboren in Terneuzen. Daar hebben we niet lang gewoond. We verhuisden al snel naar Groede, het mooiste dorp van West-Zeeuws-Vlaanderen. Ik kom uit een gezin met twee kinderen. Ik heb één broer, die zes jaar jonger is. Ik ging naar de middelbare school in Oostburg. Als jonge puber op de fiets, later liftend en op m’n zelf gebouwde brommer. Na de middelbare school verhuisde ik naar Vlissingen, om te gaan studeren. Ik kwam terecht in een studentenhuis boven café De Concurrent aan het Bellamypark. Dat was een hele gezellige tijd, waarin ik allerlei muzikanten leerde kennen.”

Wat voor soort kind was je?
“Een rustige jongen. Als kind was ik best onzeker, altijd wat in mezelf gekeerd. Ik had een hechte vriendengroep, waar ik tot op de dag van vandaag nog contact mee heb, ook al is het nu wel minimaal. Dat ik rustig was betekent overigens niet dat ik altijd heel braaf was. Een beetje rock ‘n roll zat er ook wel in. Als pubers experimenteerden we natuurlijk ook wel een beetje. Maar ik voelde me ook altijd verantwoordelijk, dus ik zorgde er wel voor dat het nooit te gek werd, dat ik alles op orde had.”

Op je profielpagina op LinkedIn zag ik dat je aardig wat opleidingen hebt doorlopen. Vind je studeren zo leuk?
“Zo is het gewoon gelopen. Van de MAVO naar de HAVO en vervolgens naar een middelbare beroepsopleiding. Daar rolde ik, ondanks alles, vrij soepel doorheen, waarop ik besloot Sociaal Pedagogische Hulpverlening te gaan studeren in Sittard. Later heb ik daar nog diverse post HBO-opleidingen en vakopleidingen aan toegevoegd. Nu, op mijn vijfenveertigste, ben ik nog steeds student: vierdejaars aan de A.I.H.P.-academie in Gent. Die studie hoop ik binnenkort af te ronden.”

Een student voor het leven! Maar ondertussen doe je ook veel andere dingen. Je hebt een gezin, je werkt in een huisartsenpraktijk en dan nu ook nog je eigen praktijk.
Lachend: “ik verveel me niet inderdaad, het is een dynamisch geheel.” “We zijn nu tien jaar getrouwd en hebben drie heerlijke kinderen. Vanochtend was ik nog bij het afzwemmen van mijn dochter. Dat is genieten. Eerst woonden we in Vlissingen, maar sinds een jaar of vier in Middelburg, in ‘t Zand. Een hele toffe plek. We voelen ons hier thuis.

Hoe voelde het om hier je eigen praktijk te beginnen?
“Het menselijk functioneren en psychologie hadden altijd al mijn interesse. Aan het begin van mijn loopbaan werkte ik onder meer in het vluchtelingenwerk. Op een AZC, maar later ook met minderjarige vluchtelingen. Op zeker moment waren er diverse ontwikkelingen die mij deden besluiten weer verder te gaan studeren en voor een nieuwe afslag te kiezen. Na een studie van drie jaar ging ik bij Emergis aan de slag als verslavingstherapeut.  In die tijd begon mijn loopbaan als therapeut dus feitelijk. Grappig genoeg werkte ik toen al hier in de Brakstraat, in het pand waar ik nu deze praktijk heb. En ook mooi: mijn vrouw - we zijn inmiddels tien jaar getrouwd - leerde ik ook op deze plek kennen. We waren collega’s toen. Je kunt dus wel zeggen dat dit pand voelt als thuiskomen. De nieuwe eigenaars hebben het prachtig gerenoveerd!”

Kun je kort samenvatten wat jij doet als therapeut?
“Mensen kunnen bij mij terecht voor behandelingen van de meest voorkomende psychische klachten, van angsten en fobieën tot verslaving en emotionele problemen. Dat is echt heel breed. Je kunt mijn werk niet goed samenvatten in een paar zinnen. Ik raad belangstellenden aan een kijkje te nemen op mijn website, praktijkmarteijn.nl. Daar vertel ik over de behandeltrajecten en individuele coaching, maar ook over de trainingen en gastlessen die ik verzorg. Ik ga uiteraard ook in op de waarde van integratieve psychotherapie en hypnotherapie. Die twee sluiten naadloos op elkaar aan. Ik vind het belangrijk om de misverstanden rondom hypnose weg te nemen. Het wordt door sommigen geassocieerd met toneelentertainment en andere bedenkelijke doeleinden waardoor mensen een foutief beeld kunnen hebben over hypnose als therapeutische interventie. Dit is jammer en onterecht. Hypnose wordt bijvoorbeeld ook ingezet in de bestrijding van chronische pijn en lichamelijk onverklaarbare klachten. In december start ik daar ook mee: pijnreductie bij mensen die chronische pijn hebben door middel van hypnose.”

Heel wat anders: je luistert en maakt ook graag muziek. Ik hoor nu zelfs de muziek van New Model Army door de speakers hier. Dat gebeurt niet zo vaak. Vertel eens?
“Grappig dat jij die band ook kent. New Model Army kreeg ik jaren geleden mee van een collega in het vluchtelingenwerk. Mooie muziek! Zelf speel ik een band, the New Page. We schrijven zelf nummers, maar spelen ook graag covers, van Neil Young tot Gorki. Zolang het maar geen echte top 40-muziek is.”

Tot slot: met wie zou je zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Als therapeut voer ik dagelijks keukentafelgesprekken met cliënten. Ik heb altijd interesse in de verhalen en beweegredenen van. Tegelijkertijd ben ik wars van het opkijken tegen mensen. Iederéén kan me inspireren. We zijn allemaal gelijk aan elkaar!”

PASPOORT:

Naam: 
Elvin Marteijn

Leeftijd: 
45

Gezin: 
Getrouwd, drie kinderen

Hobby’s: 
Muziek maken (drums, gitaar en didgeridoo),
muziek luisteren, lezen, vrienden en het gezin

Meer uit Beveland

Kruispunt Stenevate in Heinkenszand weer open

HEINKENSZAND - Vanaf vrijdagmiddag 25 november is het kruispunt Platewegje - Stenevate in Heinkenszand weer geopend. Dit is een week eerder dan de planning was. 

16 uur geleden
Lisette Jacobs: ‘Het voelt voor mij niet als werken’

MIDDELBURG - Ze is typisch zo´n geval van jong geleerd, oud gedaan. De liefde voor dans zat er bij de Middelburgse Lisette Jacobs (28) al vroeg in. Als zesjarig meisje begon ze en inmiddels heeft ze op een gezonde manier van haar danspassie haar leven kunnen maken. Lisettes familie en vrienden hebben haar altijd gesteund in de keuze om het danspad op te gaan; lonkend lachte het haar toe, vrij van obstakels. Haar eigen inzet om te slagen in haar opzet, was en is honderd procent. Als oprichtster en eigenaresse van Dansschool Danzette is de diversiteit in haar werk groot en daar geniet ze van. ´Het voelt voor mij niet als werken, het is veelomvattender dan dat.´

19 uur geleden
Paradepaardje in aantocht langs de A58 bij Goes

GOES - In de Anthony Fokkerstraat in Goes zijn de werkzaamheden begonnen om de omgeving aan te passen op de ontwikkeling van Bedrijvenpark Deltaweg.

1 dag geleden
Weerbericht: Zaterdag wordt beste dag van weekeinde

GOES - Voor dit weekeinde is de weersverwachting heel anders dan voor afgelopen week. ‘Zowel in de nacht als overdag is het duidelijk boven nul en vooral op zondag valt op veel plaatsen regen’, aldus weerbureau Weeronline. ‘De temperatuur loopt zaterdag op naar een graad of 10. Zondag is het maximaal 8 of 9 graden.’

1 dag geleden
25 Oekraïense vluchtelingen in Vliethoeve Kortgene

KORTGENE - 25 vluchtelingen uit Oekraïne krijgen woonruimte in de voormalige jeugdzorginstelling de Vliethoeve in Kortgene.  

2 dagen geleden
Adrz specialiseert zorg aan jonge mensen met kanker

GOES - Ziekenhuis Adrz biedt sinds deze week officieel specifieke zorg voor jonge mensen met de diagnose kanker.

2 dagen geleden
Gemeentehuis Borsele kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

HEINKENSZAND - Van vrijdag (25 november) tot en met 10 december wordt er wereldwijd aandacht besteed aan Orange The World, een internationale campagne tegen Geweld tegen Vrouwen. De gemeente Borsele doet mee aan deze actie door het gemeentehuis in deze periode oranje te verlichten. 

2 dagen geleden