Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik ben wars van het opkijken tegen mensen’

‘Ik ben wars van het opkijken tegen mensen’

MIDDELBURG - Elvin Marteijn werkt al meer dan twintig jaar in de hulpverlening. Sinds 2017 is hij werkzaam als senior POH-GGZ, of voluit: als Praktijkondersteuner Huisarts-Geestelijke Gezondheidszorg, bij Huisartsenpraktijk SenS in Goes. Zelfstandig ondernemer is hij nog maar net. Een maand geleden opende Elvin in de Brakstraat in Middelburg zijn eigen Praktijk Marteijn, waar mensen terecht kunnen voor integratieve psychotherapie, hypnotherapie, training en preventie. Als therapeut behandelt Elvin de meest voorkomende psychische klachten.

Goedemorgen Elvin, een mooie praktijk heb je, in dit monumentale pand! Wil je eens wat meer over jezelf vertellen? Waar en hoe ben je opgegroeid?
“Dank je. Natuurlijk wil ik dat! Ik ben Elvin Marteijn, in 1976 geboren in Terneuzen. Daar hebben we niet lang gewoond. We verhuisden al snel naar Groede, het mooiste dorp van West-Zeeuws-Vlaanderen. Ik kom uit een gezin met twee kinderen. Ik heb één broer, die zes jaar jonger is. Ik ging naar de middelbare school in Oostburg. Als jonge puber op de fiets, later liftend en op m’n zelf gebouwde brommer. Na de middelbare school verhuisde ik naar Vlissingen, om te gaan studeren. Ik kwam terecht in een studentenhuis boven café De Concurrent aan het Bellamypark. Dat was een hele gezellige tijd, waarin ik allerlei muzikanten leerde kennen.”

Wat voor soort kind was je?
“Een rustige jongen. Als kind was ik best onzeker, altijd wat in mezelf gekeerd. Ik had een hechte vriendengroep, waar ik tot op de dag van vandaag nog contact mee heb, ook al is het nu wel minimaal. Dat ik rustig was betekent overigens niet dat ik altijd heel braaf was. Een beetje rock ‘n roll zat er ook wel in. Als pubers experimenteerden we natuurlijk ook wel een beetje. Maar ik voelde me ook altijd verantwoordelijk, dus ik zorgde er wel voor dat het nooit te gek werd, dat ik alles op orde had.”

Op je profielpagina op LinkedIn zag ik dat je aardig wat opleidingen hebt doorlopen. Vind je studeren zo leuk?
“Zo is het gewoon gelopen. Van de MAVO naar de HAVO en vervolgens naar een middelbare beroepsopleiding. Daar rolde ik, ondanks alles, vrij soepel doorheen, waarop ik besloot Sociaal Pedagogische Hulpverlening te gaan studeren in Sittard. Later heb ik daar nog diverse post HBO-opleidingen en vakopleidingen aan toegevoegd. Nu, op mijn vijfenveertigste, ben ik nog steeds student: vierdejaars aan de A.I.H.P.-academie in Gent. Die studie hoop ik binnenkort af te ronden.”

Een student voor het leven! Maar ondertussen doe je ook veel andere dingen. Je hebt een gezin, je werkt in een huisartsenpraktijk en dan nu ook nog je eigen praktijk.
Lachend: “ik verveel me niet inderdaad, het is een dynamisch geheel.” “We zijn nu tien jaar getrouwd en hebben drie heerlijke kinderen. Vanochtend was ik nog bij het afzwemmen van mijn dochter. Dat is genieten. Eerst woonden we in Vlissingen, maar sinds een jaar of vier in Middelburg, in ‘t Zand. Een hele toffe plek. We voelen ons hier thuis.

Hoe voelde het om hier je eigen praktijk te beginnen?
“Het menselijk functioneren en psychologie hadden altijd al mijn interesse. Aan het begin van mijn loopbaan werkte ik onder meer in het vluchtelingenwerk. Op een AZC, maar later ook met minderjarige vluchtelingen. Op zeker moment waren er diverse ontwikkelingen die mij deden besluiten weer verder te gaan studeren en voor een nieuwe afslag te kiezen. Na een studie van drie jaar ging ik bij Emergis aan de slag als verslavingstherapeut.  In die tijd begon mijn loopbaan als therapeut dus feitelijk. Grappig genoeg werkte ik toen al hier in de Brakstraat, in het pand waar ik nu deze praktijk heb. En ook mooi: mijn vrouw - we zijn inmiddels tien jaar getrouwd - leerde ik ook op deze plek kennen. We waren collega’s toen. Je kunt dus wel zeggen dat dit pand voelt als thuiskomen. De nieuwe eigenaars hebben het prachtig gerenoveerd!”

Kun je kort samenvatten wat jij doet als therapeut?
“Mensen kunnen bij mij terecht voor behandelingen van de meest voorkomende psychische klachten, van angsten en fobieën tot verslaving en emotionele problemen. Dat is echt heel breed. Je kunt mijn werk niet goed samenvatten in een paar zinnen. Ik raad belangstellenden aan een kijkje te nemen op mijn website, praktijkmarteijn.nl. Daar vertel ik over de behandeltrajecten en individuele coaching, maar ook over de trainingen en gastlessen die ik verzorg. Ik ga uiteraard ook in op de waarde van integratieve psychotherapie en hypnotherapie. Die twee sluiten naadloos op elkaar aan. Ik vind het belangrijk om de misverstanden rondom hypnose weg te nemen. Het wordt door sommigen geassocieerd met toneelentertainment en andere bedenkelijke doeleinden waardoor mensen een foutief beeld kunnen hebben over hypnose als therapeutische interventie. Dit is jammer en onterecht. Hypnose wordt bijvoorbeeld ook ingezet in de bestrijding van chronische pijn en lichamelijk onverklaarbare klachten. In december start ik daar ook mee: pijnreductie bij mensen die chronische pijn hebben door middel van hypnose.”

Heel wat anders: je luistert en maakt ook graag muziek. Ik hoor nu zelfs de muziek van New Model Army door de speakers hier. Dat gebeurt niet zo vaak. Vertel eens?
“Grappig dat jij die band ook kent. New Model Army kreeg ik jaren geleden mee van een collega in het vluchtelingenwerk. Mooie muziek! Zelf speel ik een band, the New Page. We schrijven zelf nummers, maar spelen ook graag covers, van Neil Young tot Gorki. Zolang het maar geen echte top 40-muziek is.”

Tot slot: met wie zou je zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Als therapeut voer ik dagelijks keukentafelgesprekken met cliënten. Ik heb altijd interesse in de verhalen en beweegredenen van. Tegelijkertijd ben ik wars van het opkijken tegen mensen. Iederéén kan me inspireren. We zijn allemaal gelijk aan elkaar!”

PASPOORT:

Naam: 
Elvin Marteijn

Leeftijd: 
45

Gezin: 
Getrouwd, drie kinderen

Hobby’s: 
Muziek maken (drums, gitaar en didgeridoo),
muziek luisteren, lezen, vrienden en het gezin

Meer uit Beveland

Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

4 uur geleden
Bennet Passenier en Pieter Corbijn: 'Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan'

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed."

6 uur geleden
Meisje op fiets aangereden door bedrijfsbus in Goes, bestuurder aangehouden

GOES -  De bestuurder van een bedrijfsbusje is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij betrokken was bij een aanrijding met een fietsster. Het slachtoffer hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

9 uur geleden
Openstelling subsidie Gebiedsgerichte Aanpak Wonen

MIDDELBURG - Vanaf 11 april 2024 kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor het toekomstbestendig maken van bestaande woningen of nieuwsbouw, in combinatie met het verbeteren van de openbare ruimte.

1 dag geleden
Kennisevent voor Zeeuwse ondernemers bij De Mythe in Goes

Op dinsdag 16 april organiseren de Bevelandse gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal in samenwerking met Zeeland Business een gratis kennisevent voor (startende) ondernemers in Goes. Het event wordt gehouden bij Theater De Mythe en bestaat uit een ondernemersmarkt, meerdere workshops en diverse interactieve presentaties. Toegang voor dit event is kosteloos.

1 dag geleden
Vriendinnendagen met heerlijk lenteweer in Goes

GOES - Het weerbericht belooft een heerlijke voorjaarseditie van de Vriendinnendagen in Goes. Vrijdag en zaterdag is er veel te doen in en om de binnenstad.

1 dag geleden
Zeeuwen terug uit Den Haag: 'Een mooie dag, maar we zijn er nog niet'

HEINKENSZAND/DEN HAAG - Een delegatie van zo'n zestig Zeeuwen heeft demissionair minister Rob Jetten van Energie en Klimaat woensdag de Zeeuwse voorwaarden overhandigd voor grote energieprojecten, zoals nieuwe kerncentrales. Jetten zegde toe er voor de zomervakantie inhoudelijk op te reageren. "We kunnen spreken van een mooie dag", concludeerde de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis bij thuiskomst, "maar we zijn nog niet klaar."

2 dagen geleden