Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik ben veel bezig met het klimaat en zo’

‘Ik ben veel bezig met het klimaat en zo’

VLISSINGEN – Het jongeren campagneteam van Schoon Zeeland gaat de komende weken naar strandbezoekers toe om hen welkom te heten en informatie te geven over zwerfafval. De aftrap was vrijdag op het Nollestrand in Vlissingen. Het team is van woensdag tot en met zondag van 12 tot 16 uur aanwezig.

\Monique Jankowski van Terra Maris, waaronder de campagne Schoon Zeeland valt, benadrukt dat de jongeren de bezoekers op een positieve en niet op een vervelende of belerende manier benaderen. “Niet voor niets schrijven ze bij aanvang van hun werk met stoepkrijt duidelijk ‘WELKOM’ op het wegdek van het Nollehoofd, als kleurrijke binnenkomst van Vlissingen. Maar we willen de badgasten wel bewust maken van wat afval achterlaten doet met onze planeet en vooral met de dieren die in de zee leven. Het is voor iedereen een kleine moeite om zwerfafval en een toename van de plasticsoep te voorkomen. Weet je dat een peuk acht liter water verontreinigt? Een sigarettenpeuk uitdrukken in het zand, of weggooien lijkt onschuldig maar filters zijn van plastic en dat vergaat niet. En de metalen en de teerachtige stoffen die er in zitten zijn ook erg vervuilend.”

Papieren afvalzakjes
Het team van Zeeland Schoon bestaat nu uit vier jongeren. Ze worden betaald uit budget dat door de gemeenten Veere en Vlissingen beschikbaar is gesteld en gaan in wisselende groepjes aan de slag. Om te beginnen op het Nollestrand en het Badstrand in Vlissingen. Lorenzo Somai is een van de leden van het campagneteam. Hij is student aan de hogeschool en doet voor zijn afstudeerproject onderzoek naar plastic afval op de bodem van de zee. Een ervaren opruimer dus inmiddels. Hij vindt het geen probleem om op vreemde mensen af te stappen. “Ik ga geen lange uitleg geven, maar vertel kort iets over wat zwerfafval kan veroorzaken en ik deel papieren afvalzakjes uit.” Monique vult aan dat ze de peukenbakjes en zak-asbakjes van eerdere campagnes niet meer uitdelen omdat die ook weer van plastic zijn.

Groene bolderkar
Ondertussen laden de teamleden de groene bolderkar vol met grijpers, stoepkrijt en andere benodigdheden. Myra Smit trekt snel een wit T-shirt aan voor de foto. Ze heeft nog rode wangen van het harde fietsen vanuit Middelburg. “Ik ben veel bezig met het klimaat en zo, daarom leek dit werk mij leuk. Bovendien ben ik lekker op het strand.” Ze ziet er niet tegenop om wildvreemde strandbezoekers aan te moeten spreken. “Ik werk in de horeca, dus dat ben ik wel gewend.” Als er geen badgasten zijn, gaat het team het strand schoonmaken. Ook kan het met een zeef laten zien dat er ook kleine plastic deeltjes in het zand zitten, zoals de veel voorkomende plastic korrels.

Na 8 augustus gaan het jongerenteam van Schoon Zeeland in Zeeuws Vlaanderen aan de slag om badgasten daar te stimuleren om hun afval netjes in de afvalbakken te gooien.

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Onderzoek moordzaak Vlissingen nog in volle gang

VLISSINGEN - De man die gisterochtend dood werd aangetroffen in een brandgang in Vlissingen is een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dat maakte de politie gisteren laat in de middag bekend.

11 uur geleden
Zinkend scoutingschip gaat op het droge

VLISSINGEN - De Nummer 70, het drijvend clubhuis van scoutinggroep De Watergeuzen is deze week lek geraakt tijdens duikwerkzaamheden. Hoewel met hulp van de brandweer het schip drijvend is gehouden kunnen de jeugdleden van de scoutinggroep voorlopig niet op het schip terecht. Om verdere problemen in de toekomst te voorkomen wordt de Nummer 70 in oktober uit het water getakeld en krijgt het een plek achter jachthaven De Schelde, naast de lasloods.

1 dag geleden
Dode man gevonden in Vlissingen

VLISSINGEN - In een woning aan de Adriaen van de Vennestraat in Vlissingen is vrijdagmorgen een dode man gevonden. ‘Hij is vermoedelijk door een misdrijf overleden’, laat de politie weten. Het politieonderzoek is in volle gang en de omgeving is afgezet.

1 dag geleden
Acteurs en ooggetuigen Slag om de Schelde vereeuwigen voetafdruk in Vlissingen

VLISSINGEN - Acteurs Susan Radder, Marthe Schneider, Gijs Blom, Coen Bril en Mark van Eeuwen lieten vandaag hun voetafdrukken samen met die van vijf ooggetuigen van de veldslag in 1944 vereeuwigen. De acteurs uit de film De Slag om de Schelde krijgen een plekje op de boulevard voor bioscoop CineCity XL in Vlissingen, het strijdtoneel van de veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ceremonie vond plaats tijdens het Film by the Sea Festival.

2 dagen geleden
De Sierspeld in Oost-Souburg bestaat tien jaar

OOST-SOUBURG - Op Walcheren en in Zuid-Beveland heeft Anneke Bal-de Quelery (63) een flinke klantenkring, maar ze maakt ook regelmatig tijd vrij voor klanten die speciaal ‘van de overkant’ komen voor haar naai- en lockmachines. “Dozen schuiven kan iedereen, maar persoonlijke service en eerlijk ondernemerschap, daar rijden mensen graag voor om”.

2 dagen geleden
Film by the Sea in in volle gang

VLISSINGEN - Het jaarlijkse filmfestival Film by the Sea is in volle gang. Deze week staan er nog een aantal bijzondere gebeurtenissen op het programma van het festival.

3 dagen geleden
Eigen plek voor veteranen nu echt geopend

VLISSINGEN – Een eigen veteranencentrum in Zeeland. Na zeven jaar keihard werken ging de droom van John Kouters, voorzitter van Stichting Meijaard-Rijsdijk en Kees Jansen van het Veteranen Ontmoeting Centrum Zeeland afgelopen vrijdag dan echt in vervulling. Onder leiding van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang werd het centrum aan de Faradayweg in Vlissingen onder grote belangstelling officieel geopend.

3 dagen geleden