Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik ben veel bezig met het klimaat en zo’

‘Ik ben veel bezig met het klimaat en zo’

VLISSINGEN – Het jongeren campagneteam van Schoon Zeeland gaat de komende weken naar strandbezoekers toe om hen welkom te heten en informatie te geven over zwerfafval. De aftrap was vrijdag op het Nollestrand in Vlissingen. Het team is van woensdag tot en met zondag van 12 tot 16 uur aanwezig.

\Monique Jankowski van Terra Maris, waaronder de campagne Schoon Zeeland valt, benadrukt dat de jongeren de bezoekers op een positieve en niet op een vervelende of belerende manier benaderen. “Niet voor niets schrijven ze bij aanvang van hun werk met stoepkrijt duidelijk ‘WELKOM’ op het wegdek van het Nollehoofd, als kleurrijke binnenkomst van Vlissingen. Maar we willen de badgasten wel bewust maken van wat afval achterlaten doet met onze planeet en vooral met de dieren die in de zee leven. Het is voor iedereen een kleine moeite om zwerfafval en een toename van de plasticsoep te voorkomen. Weet je dat een peuk acht liter water verontreinigt? Een sigarettenpeuk uitdrukken in het zand, of weggooien lijkt onschuldig maar filters zijn van plastic en dat vergaat niet. En de metalen en de teerachtige stoffen die er in zitten zijn ook erg vervuilend.”

Papieren afvalzakjes
Het team van Zeeland Schoon bestaat nu uit vier jongeren. Ze worden betaald uit budget dat door de gemeenten Veere en Vlissingen beschikbaar is gesteld en gaan in wisselende groepjes aan de slag. Om te beginnen op het Nollestrand en het Badstrand in Vlissingen. Lorenzo Somai is een van de leden van het campagneteam. Hij is student aan de hogeschool en doet voor zijn afstudeerproject onderzoek naar plastic afval op de bodem van de zee. Een ervaren opruimer dus inmiddels. Hij vindt het geen probleem om op vreemde mensen af te stappen. “Ik ga geen lange uitleg geven, maar vertel kort iets over wat zwerfafval kan veroorzaken en ik deel papieren afvalzakjes uit.” Monique vult aan dat ze de peukenbakjes en zak-asbakjes van eerdere campagnes niet meer uitdelen omdat die ook weer van plastic zijn.

Groene bolderkar
Ondertussen laden de teamleden de groene bolderkar vol met grijpers, stoepkrijt en andere benodigdheden. Myra Smit trekt snel een wit T-shirt aan voor de foto. Ze heeft nog rode wangen van het harde fietsen vanuit Middelburg. “Ik ben veel bezig met het klimaat en zo, daarom leek dit werk mij leuk. Bovendien ben ik lekker op het strand.” Ze ziet er niet tegenop om wildvreemde strandbezoekers aan te moeten spreken. “Ik werk in de horeca, dus dat ben ik wel gewend.” Als er geen badgasten zijn, gaat het team het strand schoonmaken. Ook kan het met een zeef laten zien dat er ook kleine plastic deeltjes in het zand zitten, zoals de veel voorkomende plastic korrels.

Na 8 augustus gaan het jongerenteam van Schoon Zeeland in Zeeuws Vlaanderen aan de slag om badgasten daar te stimuleren om hun afval netjes in de afvalbakken te gooien.

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND

Meer uit Vlissingen

Extra geld voor woningen Scheldekwartier

VLISSINGEN - De Provincie verleent ruim 1,5 miljoen euro subsidie voor vijf gebiedsgerichte projecten voor verbetering van de woningvoorraad. Het gaat om vervangende nieuwbouw of het veranderen van gebouwen in woningen. Deze subsidie draagt bij aan de realisatie van in totaal 215 nieuwe woningen in de gemeenten Goes, Middelburg, Terneuzen, Sluis en Vlissingen. 

14 uur geleden
Burgemeester en kinderen ontbijten samen in stadhuis

VLISSINGEN – Het belang van een goed en gezond ontbijt staat meer dan ooit op de agenda. Er wordt zelfs door het kabinet overwogen om deze startmaaltijd op school aan te bieden. Om het belang van een gezond ontbijt te benadrukken ontbeten burgemeester Van den Tillaar en Wethouder Portier vanochtend samen met 18 kinderen van Archipelschool de Branding.

1 dag geleden
Onderzoek naar hergebruik gezuiverd afvalwater bij RZWI in Ritthem

RITTHEM - Wat is er nodig als je gezuiverd afvalwater, effluent, uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RZWI) zoals in Ritthem wil hergebruiken in de land- en tuinbouw? Dat onderzoekt een consortium onder leiding van Wageningen University & Research met onder meer waterschap Scheldestromen, HZ University of Applied Sciences en PureBlue. Voor de nazuivering van het water is dinsdag 4 oktober een speciale container met meet- en zuiveringsapparatuur van PureBlue uit Kapellebrug op het terrein van de RZWI geplaatst.  

1 dag geleden
‘Na 34 jaar vind ik Vlissingen nog steeds mooi’

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

2 dagen geleden
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend

OOST-SOUBURG - Gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland en wethouder Coen Bertijn van de gemeente Vlissingen hebben donderdag de nieuwe rotonde bij de N662 en A58 tussen Oost-Souburg en Ritthem geopend. 

6 dagen geleden
‘Je hoeft maar ergens te lopen of je ziet een bekende’

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

1 week geleden
Opbrengst Outrun CF 2022

VLISSINGEN - De 8e editie van Outrun CF te Vlissingen is ondanks de regenbuien weer uitgepakt in een groot succes. Er was een opkomst van ongeveer 50 mensen die de regen trotseerde en meeliepen over de boulevard. Door div acties en verkoop van apen/shirts/boeken is de opbrengst voor dit jaar uitgekomen op 900, - De gehele opbrengst komt ten goede aan het onderzoek naar taaislijmziekte.

1 week geleden