Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik ben veel bezig met het klimaat en zo’

‘Ik ben veel bezig met het klimaat en zo’

VLISSINGEN – Het jongeren campagneteam van Schoon Zeeland gaat de komende weken naar strandbezoekers toe om hen welkom te heten en informatie te geven over zwerfafval. De aftrap was vrijdag op het Nollestrand in Vlissingen. Het team is van woensdag tot en met zondag van 12 tot 16 uur aanwezig.

\Monique Jankowski van Terra Maris, waaronder de campagne Schoon Zeeland valt, benadrukt dat de jongeren de bezoekers op een positieve en niet op een vervelende of belerende manier benaderen. “Niet voor niets schrijven ze bij aanvang van hun werk met stoepkrijt duidelijk ‘WELKOM’ op het wegdek van het Nollehoofd, als kleurrijke binnenkomst van Vlissingen. Maar we willen de badgasten wel bewust maken van wat afval achterlaten doet met onze planeet en vooral met de dieren die in de zee leven. Het is voor iedereen een kleine moeite om zwerfafval en een toename van de plasticsoep te voorkomen. Weet je dat een peuk acht liter water verontreinigt? Een sigarettenpeuk uitdrukken in het zand, of weggooien lijkt onschuldig maar filters zijn van plastic en dat vergaat niet. En de metalen en de teerachtige stoffen die er in zitten zijn ook erg vervuilend.”

Papieren afvalzakjes
Het team van Zeeland Schoon bestaat nu uit vier jongeren. Ze worden betaald uit budget dat door de gemeenten Veere en Vlissingen beschikbaar is gesteld en gaan in wisselende groepjes aan de slag. Om te beginnen op het Nollestrand en het Badstrand in Vlissingen. Lorenzo Somai is een van de leden van het campagneteam. Hij is student aan de hogeschool en doet voor zijn afstudeerproject onderzoek naar plastic afval op de bodem van de zee. Een ervaren opruimer dus inmiddels. Hij vindt het geen probleem om op vreemde mensen af te stappen. “Ik ga geen lange uitleg geven, maar vertel kort iets over wat zwerfafval kan veroorzaken en ik deel papieren afvalzakjes uit.” Monique vult aan dat ze de peukenbakjes en zak-asbakjes van eerdere campagnes niet meer uitdelen omdat die ook weer van plastic zijn.

Groene bolderkar
Ondertussen laden de teamleden de groene bolderkar vol met grijpers, stoepkrijt en andere benodigdheden. Myra Smit trekt snel een wit T-shirt aan voor de foto. Ze heeft nog rode wangen van het harde fietsen vanuit Middelburg. “Ik ben veel bezig met het klimaat en zo, daarom leek dit werk mij leuk. Bovendien ben ik lekker op het strand.” Ze ziet er niet tegenop om wildvreemde strandbezoekers aan te moeten spreken. “Ik werk in de horeca, dus dat ben ik wel gewend.” Als er geen badgasten zijn, gaat het team het strand schoonmaken. Ook kan het met een zeef laten zien dat er ook kleine plastic deeltjes in het zand zitten, zoals de veel voorkomende plastic korrels.

Na 8 augustus gaan het jongerenteam van Schoon Zeeland in Zeeuws Vlaanderen aan de slag om badgasten daar te stimuleren om hun afval netjes in de afvalbakken te gooien.

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND

Meer uit Vlissingen

Vier auto's betrokken bij botsing Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Vier auto's zijn woensdagmiddag betrokken geraakt bij een kleine kettingbotsing op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het bleef gelukkig bij materiële schade.Een blauwe Fiat Punto en een zwarte Range Rover kwamen rond 14 uur met elkaar in botsing, vermoedelijk tijdens een parkeermanoeuvre. Door de aanrijding botste de Fiat tegen een geparkeerd staande witte Subaru. Deze reed op zijn beurt tegen een blauwe Fiat Panda. Dit laatste voertuig had een trekhaak en raakte daardoor op het eerste zicht niet beschadigd.De Fiat Punto en de Range Rover liepen beide schade op aan een voorwiel. Deze voertuigen moesten worden opgehaald door bergingsbedrijven. Bij het ongeluk bleek niemand gewond te zijn geraakt. Vanwege de botsing was de Paul Krugerstraat tijdelijk afgesloten tussen de kruising met de Industrieweg en de kruising bij de Keersluisbrug.

3 uur geleden
Brand in woning aan de Bonenburg

VLISSINGEN - In een woning aan de Bonenburg in Vlissingen heeft woensdagmiddag een kleine brand gewoed.

3 uur geleden
Minder schepen op Westerschelde door stakende Belgen

VLISSINGEN - Op de rede van Vlissingen zijn vandaag aanzienlijk minder schepen te zien. De oorzaak hiervan is een staking van overheidspersoneel in België. Ook de bemanning van de loodsboten die de Belgische loodsen aan boort van de schepen moet brengen is in staking.

6 uur geleden
Mission to Seafarers bezorgt zeevarenden een extraatje met kerst

VLISSINGEN - Met zo'n 25 vrijwilligers zijn bij de Mission to Seafarers aan de Ritthemsestraat het afgelopen weekend maar liefst duizend kerstpakketten samengesteld voor zeevarenden. De komende weken worden de pakketten verspreid over de schepen die de Vlissingse havens aandoen zodat de zeelieden tijdens de kerstdagen een extraatje hebben.

7 uur geleden
Dierenvoedselbank zamelt kerstpakketten in voor dieren en hun baasjes

VLISSINGEN - Dierenvoedselbank Zeeland zamelt kerstpakketten in voor huisdieren en hun baasjes. De pakketten worden geschonken aan zo'n 100 gezinnen die maandelijks gebruik maken van de dierenvoedselbank. “Pakketten ter waarde van zo'n tien euro," verduidelijkt Jolanda Lichtenberg van de dierenvoedselbank. “Een leuk presentje in deze donkere tijden."

1 dag geleden
Restaurant Bandoeng bestaat vijftig jaar

OOST-SOUBURG - Restaurant Bandoeng aan de Kanaalstraat viert deze week het vijftigjarig bestaan. Ids en Jissy Leemans begonnen het restaurant in 1973 en Bandoeng was daarmee één van de eerste Indische restaurants in Zeeland. Inmiddels is het een begrip geworden en trekt het restaurant klanten van heinde en ver. Sinds enkele jaren zit ook zoon Mark Leemans in de zaak en hebben Ids en Jissy een stapje terug gedaan.

1 dag geleden
Fietser ernstig gewond na valpartij

VLISSINGEN - Een fietser is maandagavond ernstig gewond geraakt bij een valpartij aan de Kenau Hasselaarstraat. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plekke.

1 dag geleden