Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik ben drie tot vier jaar bezig met een model’

‘Ik ben drie tot vier jaar bezig met een model’

YERSEKE - De wintertijd is ingegaan. Veel mensen maken dan tijd voor hun hobby’s. De hobby van Leon van der Jagt uit Yerseke is vissersschepen nabouwen. En dan niet een bouwpakket, maar alles zelf maken. 

Dat is een serieuze bezigheid, waarvoor Van der Jagt thuis onder meer een draai- en freesbank heeft en ook de schepen die hij namaakt bezoekt om het tot in detail zo goed mogelijk te kunnen reproduceren. “Meer dan duizend uur zit er in een model.”

Improviseren

Menig uurtje ‘s avonds en in weekeinden spendeert Van der Jagt aan onder meer solderen, schilderen en improviseren. “Vaak moet je creatieve oplossingen bedenken, bijvoorbeeld om de mast te bevestigen.” Gelukkig is de Yersekenaar handig, lacht hij. Zo’n 15 jaar geleden begon hij al met houten bootjes maken, hij werkt bij een scheepsmotorenbedrijf en heeft de webshop modelbouwshopnederland.nl overgenomen. “Ik hou altijd al van schepen, ik kom tenslotte uit Yerseke.” 

Bouwtekeningen

Ziet hij een schip dat hij graag wil namaken, dan probeert hij via de eigenaar aan de bouwtekeningen te komen. Foto’s zijn niet genoeg. “Van de tekeningen maak ik een mal, dan de romp en dan bouw ik het schip helemaal op.” Daaraan komen kunststof, polyester en messing te pas. “Ik ben drie tot vier jaar bezig met een model.” Vijf projecten heeft hij inmiddels op zijn naam staan. Twee heeft hij er verkocht aan de eigenaren van de voorbeeldschepen, al is dat geen doel op zich. “Het is ontspannend om lekker te knutselen met je handen. Het volgende project wordt een oester- of mosselbootje van voor de oorlog.”

Meer uit Reimerswaal

Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

5 uur geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

1 dag geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

2 dagen geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

2 dagen geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

3 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden
Vier de vakantie met spel archery tag in Yerseke

YERSEKE - Dinsdag (23 april) kunnen kinderen in Yerseke het spel archery tag spelen.

4 dagen geleden