Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik ben al in mijn 130e boek bezig dit jaar’

‘Ik ben al in mijn 130e boek bezig dit jaar’

GOES - In zes weken tijd vijf boeken aandachtig lezen en beoordelen, Marloes de Vree deed het met veel plezier. De Goese boekverkoopster is een van de tien leden van de eindjury van de Hebban Debuutprijs 2022, voor het beste nieuwe Nederlandstalige boek. Die is zaterdag toegekend aan ‘Stenen eten’ van Koen Caris. “Ik vind het een fantastisch boek”, zegt De Vree over de roman over een examenklas in een slaperig dorp dat plots wordt opgeschrikt door een reeks suïcides van klasgenoten.

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debuterende auteurs. Uit twintig door uitgeverijen aangedragen boeken koos een lezersjury van ruim honderd lezers de shortlist met vijf titels. Dit zijn ‘Het leven noemen’ van Aisha Dutrieux, ‘Stenen eten’ van Koen Caris, ‘Niets ontgaat ons’ van Janke Reitsma, ‘Zachtop lachen’ van Malou Holshuijsen en ‘De gelijktijdigheid der dingen’ van Frouke Arns. Een tienkoppige eindjury van personen uit de boekenwereld, zoals van uitgeverijen en boekhandels, koos het beste boek. Marloes de Vree werkt in de boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin in Goes en werd door haar werkgever Anthoni Fierloos, die zelf ook al eens eindjurylid was, voorgedragen voor de jury. Het leek haar meteen heel leuk om jurylid te zijn en dat was het ook, vertelt ze. “Deze prijs geeft debutanten een podium en dat vind ik mooi. Bekende auteurs vinden hun publiek wel, maar boeken van beginnend schrijvers kunnen ook heel mooi zijn.”
De Vree vindt Caris’ debuut een ‘eigentijds en rauw boek met uitzonderlijk goed uitgewerkte relaties tussen personages’. “De groepsdynamiek is fantastisch beschreven en spanningen tussen personages zijn bij tijd en wijle tastbaar. In mijn favoriete passages beschrijft Caris hoe hoofdpersoon Ben aankijkt tegen zijn uitelkaar gevallen gezin en specifiek daarin de band met zijn moeder. ‘… maar ma en ik zijn niet goed in samen verdrietig zijn. Daar worden we twee vreemden van.’
‘Een gezin dat met vier begon en met twee eindigt, dat is geen gezin meer. Dat is nevenschade.’ Dit boek behandelt vele thema’s die zeer actueel zijn onder jongeren, vertelt ze. “Groepsdruk, pesten, eigen identiteit ontwikkelen. Dit, in combinatie met de vlotte schrijfstijl, maakt het een boek dat jongeren ook zal aanspreken. Echter kunnen de heftige thema’s, die overigens niet heel grafisch worden besproken, ervoor zorgen dat dit niet een geschikt boek voor iedereen zal zijn.”

Beklemmend

De Vree verslindt al van kleins af aan boeken en is inmiddels al enkele jaren met veel plezier boekverkoopster. “De manier waarop je taal kunt gebruiken, vind ik fascinerend. Hoe mensen zich erdoor kunnen uiten of een boodschap meegeven, hoe taal verbindt. Dat vind ik heel mooi. Ik kan door mijn werk de hele dag met boeken bezig zijn. Iets leukers is er niet voor mij.” De Vree ging er dan ook graag uitgebreid voor zitten om haar ‘huiswerk’ als jurylid te doen deze zomer. “Ik had zes weken de tijd om de vijf boeken te lezen en te beoordelen op onder meer schrijfstijl, originaliteit en leesplezier. Ik lees snel, maar dit was wel anders, pittig, omdat ik de boeken nu ook moest beoordelen. Daardoor las ik kritischer en lette ik bijvoorbeeld meer op stijl- en spelfouten, maar ook op de vormgeving van een boek.” Per titel vulde De Vree een beoordelingsformulier in en die besprak ze met de rest van de jury om tot de winnaar te komen. “We waren het al vrij snel met elkaar eens over de winnaar. Het winnende verhaal is heel beklemmend en toegankelijk geschreven.” Alle boeken behandelen zware thema’s, vindt ze. “Het zijn geen verhalen waar je vrolijk van wordt.” Ze vertelt het heel leuk en leerzaam te hebben gevonden om te mogen jureren. “Je leert ervan om je mening over wat je goed en minder vindt aan een boek te beargumenteren. Dat helpt me ook in mijn werk om klanten de weg te wijzen naar een boek dat bij hen past.” Daarvoor stelt ze veel vragen over wat iemand zoekt en moet ze natuurlijk het aanbod kennen. “Ja, als boekverkoper lees je veel”, lacht ze, “ik ben al in mijn 130e boek dit jaar bezig.”

Meer uit Beveland

Twee aanhoudingen in onderzoek naar mishandeling in Rilland

RILLAND - De politie heeft zaterdagochtend twee verdachten aangehouden in Rilland. Ze worden er van verdacht om in de nacht van 24 op 25 maart een 42-jarige man uit Rilland te hebben mishandeld. Het slachtoffer raakte hierbij gewond.

33 minuten geleden
Verkenner Rabelink adviseert coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD

MIDDELBURG - Een coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD, met twee gedeputeerden voor de eerste partij. Dat acht verkenner Gerard Rabelink de meest kansrijke optie voor een nieuw dagelijks provinciebestuur. Rabelink schrijft het in zijn verslag dat hij vandaag, vrijdag 31 maart, overhandigde aan Kees Hanse van de BoerBurgerBeweging. Laatstgenoemde gaat het verslag de komende dagen eerst met zijn fractie bespreken en vervolgens met alle andere partijen.

4 uur geleden
'Door die heerlijke houtgeur ben ik blijven hangen'

GOES - In een hoekje van het Ambachtscentrum ruikt het al bij de drempel heerlijk naar hout. Hier timmeren en zagen Dingeman de Feiter en Albert van Egeraat er met andere handige vrijwilligers op los. Ze hanteren daarbij ouderwetse boormachines en andere tot de verbeelding sprekende gereedschappen. Dit ambacht brengen ze graag over op kinderen.

1 dag geleden
Vrachtwagen gekanteld op bypass Deltaweg (N256) bij Zandkreeksluis

WILHELMINADORP - Op de bypass van de Deltaweg (N256) bij de Zandkreeksluis, de grens van de gemeenten Goes en Noord-Beveland, is vrijdag een vrachtwagen gekanteld. Daardoor moest de bypass in beide richtingen worden afgesloten. De hoofdrijbaan, de weg ‘rechtdoor’, bleef wel beschikbaar.Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur toen de tankwagen vanaf de ophaalbrug kwam en de bocht nam aan de zuidzijde van de bypass. De chauffeur van de vrachtwagen raakte gewond en is door ambulancemedewerkers behandeld. De chauffeur zat niet bekneld en hoefde volgens de politie niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. De brandweer werd ook opgeroepen en heeft hand- en spandiensten verleend.

1 dag geleden
Weekendweerbericht: zaterdag regen, zondag zon

GOES - Het eerste weekeinde van april laat wisselend weer zien. ‘Zaterdag overheerst de bewolking en valt er geruime tijd regen, zondag is het droog en laat de zon zich zien’, meldt weerbureau Weeronline. ‘De temperatuur vertoont een dalende trend. Zondagmiddag is het 8 tot 11 graden.’

1 dag geleden
Binnenkijken bij Ambachtscentrum Goes: Romy en Dennis zijn creatieve duizendpoten

GOES - In het Ambachtscentrum in Goes staat het atelier van illustratoren Romy Sterkman en Dennis Menheere vol met hun handwerk. Romy, die ook styliste en hoedenontwerpster is, verkoopt er ook vintage kleding.

1 dag geleden
Busje op z'n kop in sloot bij Westerscheldetunnelweg

BORSSELE - Langs de Westerscheldetunnelweg (N62) bij Borssele is donderdagmiddag een personenbusje op zijn kop in een ondiepe sloot beland.

2 dagen geleden