Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Ik ben al in mijn 130e boek bezig dit jaar’

‘Ik ben al in mijn 130e boek bezig dit jaar’

GOES - In zes weken tijd vijf boeken aandachtig lezen en beoordelen, Marloes de Vree deed het met veel plezier. De Goese boekverkoopster is een van de tien leden van de eindjury van de Hebban Debuutprijs 2022, voor het beste nieuwe Nederlandstalige boek. Die is zaterdag toegekend aan ‘Stenen eten’ van Koen Caris. “Ik vind het een fantastisch boek”, zegt De Vree over de roman over een examenklas in een slaperig dorp dat plots wordt opgeschrikt door een reeks suïcides van klasgenoten.

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debuterende auteurs. Uit twintig door uitgeverijen aangedragen boeken koos een lezersjury van ruim honderd lezers de shortlist met vijf titels. Dit zijn ‘Het leven noemen’ van Aisha Dutrieux, ‘Stenen eten’ van Koen Caris, ‘Niets ontgaat ons’ van Janke Reitsma, ‘Zachtop lachen’ van Malou Holshuijsen en ‘De gelijktijdigheid der dingen’ van Frouke Arns. Een tienkoppige eindjury van personen uit de boekenwereld, zoals van uitgeverijen en boekhandels, koos het beste boek. Marloes de Vree werkt in de boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin in Goes en werd door haar werkgever Anthoni Fierloos, die zelf ook al eens eindjurylid was, voorgedragen voor de jury. Het leek haar meteen heel leuk om jurylid te zijn en dat was het ook, vertelt ze. “Deze prijs geeft debutanten een podium en dat vind ik mooi. Bekende auteurs vinden hun publiek wel, maar boeken van beginnend schrijvers kunnen ook heel mooi zijn.”
De Vree vindt Caris’ debuut een ‘eigentijds en rauw boek met uitzonderlijk goed uitgewerkte relaties tussen personages’. “De groepsdynamiek is fantastisch beschreven en spanningen tussen personages zijn bij tijd en wijle tastbaar. In mijn favoriete passages beschrijft Caris hoe hoofdpersoon Ben aankijkt tegen zijn uitelkaar gevallen gezin en specifiek daarin de band met zijn moeder. ‘… maar ma en ik zijn niet goed in samen verdrietig zijn. Daar worden we twee vreemden van.’
‘Een gezin dat met vier begon en met twee eindigt, dat is geen gezin meer. Dat is nevenschade.’ Dit boek behandelt vele thema’s die zeer actueel zijn onder jongeren, vertelt ze. “Groepsdruk, pesten, eigen identiteit ontwikkelen. Dit, in combinatie met de vlotte schrijfstijl, maakt het een boek dat jongeren ook zal aanspreken. Echter kunnen de heftige thema’s, die overigens niet heel grafisch worden besproken, ervoor zorgen dat dit niet een geschikt boek voor iedereen zal zijn.”

Beklemmend

De Vree verslindt al van kleins af aan boeken en is inmiddels al enkele jaren met veel plezier boekverkoopster. “De manier waarop je taal kunt gebruiken, vind ik fascinerend. Hoe mensen zich erdoor kunnen uiten of een boodschap meegeven, hoe taal verbindt. Dat vind ik heel mooi. Ik kan door mijn werk de hele dag met boeken bezig zijn. Iets leukers is er niet voor mij.” De Vree ging er dan ook graag uitgebreid voor zitten om haar ‘huiswerk’ als jurylid te doen deze zomer. “Ik had zes weken de tijd om de vijf boeken te lezen en te beoordelen op onder meer schrijfstijl, originaliteit en leesplezier. Ik lees snel, maar dit was wel anders, pittig, omdat ik de boeken nu ook moest beoordelen. Daardoor las ik kritischer en lette ik bijvoorbeeld meer op stijl- en spelfouten, maar ook op de vormgeving van een boek.” Per titel vulde De Vree een beoordelingsformulier in en die besprak ze met de rest van de jury om tot de winnaar te komen. “We waren het al vrij snel met elkaar eens over de winnaar. Het winnende verhaal is heel beklemmend en toegankelijk geschreven.” Alle boeken behandelen zware thema’s, vindt ze. “Het zijn geen verhalen waar je vrolijk van wordt.” Ze vertelt het heel leuk en leerzaam te hebben gevonden om te mogen jureren. “Je leert ervan om je mening over wat je goed en minder vindt aan een boek te beargumenteren. Dat helpt me ook in mijn werk om klanten de weg te wijzen naar een boek dat bij hen past.” Daarvoor stelt ze veel vragen over wat iemand zoekt en moet ze natuurlijk het aanbod kennen. “Ja, als boekverkoper lees je veel”, lacht ze, “ik ben al in mijn 130e boek dit jaar bezig.”

Meer uit Beveland

Bevelanders verduurzaamt stap voor stap

KAMPERLAND - Al ruim tachtig jaar zit V.V. Bevelanders in Kamperland. De vereniging begon in 1943, onder een andere naam, op een veldje buiten het dorp en sinds 1981 zitten ze op hun huidige locatie in het dorp. Een plek die is geworden tot een ontmoetingsplek, een sociale rol waar de vereniging veel waarde aan hecht. 

5 uur geleden
Alle emoties komen voorbij in theatershow over 700 jaar Ovezande

OVEZANDE - Het publiek van theatervoorstelling 'O Fezante' weet vrijdag 1 en zaterdag 2 maart niet wat het meemaakt, beloven Jeroen Derks en Ad Schenk. Ter ere van het jubileumjaar 700 jaar Ovezande vroegen zij 'meesterverteller' Kees Posthumus een theaterstuk over de geschiedenis van het dorp te schrijven en daarbij heeft Posthumus zichzelf volgens de twee overtroffen. In zo'n vijf kwartier krijgen de toeschouwers in de rooms-katholieke kerk een meeslepende show voorgeschoteld waarin alle emoties langskomen. "Van grof geweld tot intieme traan", stelt regisseur, producent én acteur Jeroen Derks.

8 uur geleden
John Coffey, Merol en My Baby toegevoegd aan line-up Klomppop

OVEZANDE - Klomppop heeft een flinke portie namen toegevoegd aan het affiche voor de editie van 2024. En er zit een aantal grote namen tussen. John Coffey is geboekt als headliner voor de vrijdag, Merol en My Baby zijn blikvangers op zaterdag, naast de al eerder bekendgemaakte Dio en Roxy Dekker. De 42e editie van Klomppop vindt plaats van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2024 op sportpark De Fazant in Ovezande.

10 uur geleden
Ontwerp gepresenteerd voor urban sportpark op Het Schenge in Goes

GOES - De gemeente Goes realiseert op Sportpark Het Schenge in Goes een urban sportpark, voor allerlei straatsporten. Dinsdag is het ontwerp voor de laatste twee onderdelen, een skatebaan en pumptrack, gepresenteerd. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de kosten, hoopt Goes het sportpark eind september klaar te hebben.  

12 uur geleden
Opening 13e Kinderkunstweek "Van letter tot handtekening" live te volgen

GOES - Op 6 maart wordt de 13e Kinderkunstweek met het thema "Van letter tot handtekening, de taal van de kunst" feestelijk geopend in de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Kunstenaar Boris Tellegen aka DELTA is te gast. Dit jaar kunnen ook alle Zeeuwse scholen en bso's virtueel aansluiten, want de opening is voor het eerst via een livestream te volgen.

13 uur geleden
Op 1, 2 en 3 maart gratis bomen en struiken bij 40 bomenhubs verspreid door Nederland

GOES - Tussen 1 en 3 maart deelt Meer Bomen Nu 200.000 boompjes uit vanaf 40 bomenhubs door heel Nederland. Deze boompjes zijn door duizenden vrijwilligers verzameld op plekken waar ze geen kans hadden om uit te groeien tot volwassen boom. Door kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, sloop- en natuurgebieden uit te scheppen en gratis weg te geven, versnellen we de benodigde boomaanplant voor klimaat en biodiversiteit. Tijdens deze weggeefactie wordt een mijlpaal bereikt: de tweemiljoenste boom krijgt via Meer Bomen Nu een nieuw thuis.

14 uur geleden
Gratis duurzame producten voor Borselenaren

HEINKENSZAND - Om mensen bewust te maken en te helpen in deze koudere tijden, biedt de gemeente Borsele gratis duurzame producten aan. In de centrale hal van het gemeentehuis staat sinds maandag een tentoonstelling met duurzame producten en uitleg over de maatregelen.Wethouder Arno Witkam: 'Verandering begint op lokaal niveau. Met deze tentoonstelling willen we niet alleen inwoners inspireren om maatregelen te nemen, maar ze ook aanzetten tot actie door het uitdelen van een gratis product. Zo zetten we ons samen in voor een duurzame omgeving.'Inwoners kunnen de duurzame producten bekijken en er meer informatie over krijgen. Inwoners die hier gebruik van willen maken, mogen naar keuze één product meenemen. Op deze manier wil de gemeente Borsele inwoners een klein steuntje in de rug bieden om hun energiekosten te verlagen. Er staan verschillende producten zoals: ledlampen, stekkerdozen, deurdrangers, waterbesparende douchekoppen, leidingisolatie, radiatorfolie en een brievenbusborstels. Per product staat er uitleg bij op welke manier inwoners dit kunnen gebruiken.Naast de gratis producten, verloot de gemeente Borsele ook acht radiatorventilatoren ter waarde van 65 euro. Inwoners kunnen hun gegevens achterlaten en aan het einde van de tentoonstelling worden er acht lootjes getrokken. De inwoners die in de prijzen zijn gevallen, krijgen hiervan bericht. De tentoonstelling duurt tot en met 14 maart en voor de producten geldt: op is op.

1 dag geleden