Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ik begrijp mijn vader nu beter'

'Ik begrijp mijn vader nu beter'

KAPELLE - Bijna 75 jaar moest Bé Huisjes worden om erachter te komen waar zijn vader was tijdens zijn geboorte en de eerste maanden van zijn leven. Zijn vader kon er namelijk niet over praten. Uiteindelijk vond de Kapellenaar in archieven antwoorden. “Nu ik de waarheid ken, weet ik dat hij ons die heeft willen besparen”, vertelt Huisjes. Hij schreef het boek ‘Ik zoek mijn vader’ over zijn ervaringen.Bé (Berend) Huisjes is op 9 november 1944 geboren in Drenthe. “Als klein jongetje wist ik al dat mijn vader er de eerste maanden van mijn leven niet was”, vertelt Huisjes. “Er werd in de familie weinig over gesproken, maar oma Huisjes deed er nooit geheimzinnig over tegen mij. Ik had, denk ik, een streepje voor bij haar, omdat ik in haar huis geboren ben.”

Vernoemd

Daar klopte zijn zwangere moeder aan toen haar echtgenoot, na ondergedoken te hebben gezeten, was gearresteerd. Ze wist niet waar hij was, zelfs niet of hij nog leefde. “Daarom vroegen mijn grootouders haar om mij naar hun zoon te vernoemen. ‘We weten niet of onze Berend nog leeft. Als hij niet terugkomt, hebben we tenminste nog één Berend.’”

Identiteit

Bijna een jaar verkeerde de familie in onzekerheid over het lot van Berend Huisjes senior. “Toen ik ruim zeven maanden oud was, kwam mijn vader thuis. Hij bleek in Duitsland te hebben gezeten.” Praten over wat hem was overkomen, heeft hij nooit gekund. “Mijn vader is maar zestig jaar oud geworden. Ik ben pas daarna gaan uitzoeken wat er is gebeurd.” Want hoewel er in de familie niet gesproken werd over wat Berend Huisjes had meegemaakt, kon zijn zoon het niet loslaten. “Het heeft mij altijd bezig gehouden waar mijn vader was bij mijn geboorte. Een groot deel van mijn identiteit is bepaald door deze omstandigheden, bijvoorbeeld omdat er niet over gepraat werd. Het zat altijd in mijn achterhoofd.”

Wonder

Begin vorig jaar stuitte Huisjes, die sinds 1965 in Zeeland en sinds 1994 in Kapelle woont, op een bericht dat het Rode Kruis informatie had over dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog. Hij besloot contact op te nemen. Zijn zoektocht naar informatie over zijn vader, die toen al bijna 46 jaar gestorven was, bracht hem ook bij het Nationaal Archief in Den Haag en de International Tracing Service in Duitsland. In rechtbankverslagen las hij schokkende dingen. “Omdat mijn vader zich had onttrokken aan arbeid, werd hij overgebracht naar Kamp Zöschen in Duitsland, een zogenaamd heropvoedingskamp. In de vier maanden die hij daar heeft gezeten, is zijn gewicht gehalveerd. Het is een wonder dat hij dit kamp heeft overleefd. Van de driehonderd mensen zijn er daar 225 gestorven.”

Rust

Het afgelopen jaar ploos Bé Huisjes menig uur archieven uit, vaak samen met zijn echtgenote Yvonne. Zij moedigde hem aan om een boek te schrijven over zijn bevindingen en zijn familieleven. “Ik breng een boek uit in eigen beheer, omdat veel mensen met dezelfde vragen zitten, want ik heb meer verhalen over dwangarbeiders gevonden. Weinig mensen die de oorlog hebben meegemaakt, praten hierover. Daarbij ben ik tijdens mijn zoektocht zoveel mensen tegengekomen en door zovelen geholpen, dat ik hen met mijn boek wil laten zien wat de zoektocht heeft opgeleverd.” De schrijver bracht het antwoorden op zijn vragen. “Ik ben verschrikkelijke dingen te weten gekomen, maar toch geeft de waarheid me rust. Ik begrijp mijn vader beter, waarom hij er niet over kon praten en waarom hij soms driftig was. Hij wilde ons de ellende besparen. Maar hij heeft wel zichzelf tekort gedaan. Ik ben een binnenvetter, net als hij, en in 1986 uitte zich dat in lichamelijke klachten. Ik ben toen naar een psychiater gegaan en heb ervaren dat het heilzaam is om te praten en naar jezelf te kijken. Dat had ik mijn vader ook graag gegund.”

Presentatie
Bé Huisjes’ 160 pagina’s tellende boek ‘Ik zoek mijn vader’ is verkrijgbaar bij boekhandel Lectori in Kapelle. Hij verzorgt hier op vrijdag 12 april om 19.30 uur een presentatie over zijn boek.

Meer uit Reimerswaal

Twee auto's beschadigd bij botsing in Kruiningen

KRUININGEN - Bij een botsing op de Oude Rijksweg in Kruiningen zijn maandagmorgen twee personenauto's beschadigd geraakt. Twee personen werden door het ambulancepersoneel onderzocht. Voor zover bekend hoefde niemand naar het ziekenhuis.  

10 uur geleden
Grote alcoholcontrole op carpoolplaats Vierwegen bij Kapelle [UPDATE]

KAPELLE- De politie heeft zaterdagavond een grote alcoholcontrole gehouden op carpoolplaats Vierwegen. Diverse voertuigen werden door motoragenten van de hoofd- en snelwegen gehaald en naar de controleplaats geleid. Daar werd bij de bestuurders een alcoholtest afgenomen. 

1 dag geleden
Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

3 dagen geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

3 dagen geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

4 dagen geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

5 dagen geleden