
'Ik begrijp mijn vader nu beter'
KAPELLE - Bijna 75 jaar moest Bé Huisjes worden om erachter te komen waar zijn vader was tijdens zijn geboorte en de eerste maanden van zijn leven. Zijn vader kon er namelijk niet over praten. Uiteindelijk vond de Kapellenaar in archieven antwoorden. “Nu ik de waarheid ken, weet ik dat hij ons die heeft willen besparen”, vertelt Huisjes. Hij schreef het boek ‘Ik zoek mijn vader’ over zijn ervaringen.
Bé (Berend) Huisjes is op 9 november 1944 geboren in Drenthe. “Als klein jongetje wist ik al dat mijn vader er de eerste maanden van mijn leven niet was”, vertelt Huisjes. “Er werd in de familie weinig over gesproken, maar oma Huisjes deed er nooit geheimzinnig over tegen mij. Ik had, denk ik, een streepje voor bij haar, omdat ik in haar huis geboren ben.”
Vernoemd
Daar klopte zijn zwangere moeder aan toen haar echtgenoot, na ondergedoken te hebben gezeten, was gearresteerd. Ze wist niet waar hij was, zelfs niet of hij nog leefde. “Daarom vroegen mijn grootouders haar om mij naar hun zoon te vernoemen. ‘We weten niet of onze Berend nog leeft. Als hij niet terugkomt, hebben we tenminste nog één Berend.’”
Identiteit
Bijna een jaar verkeerde de familie in onzekerheid over het lot van Berend Huisjes senior. “Toen ik ruim zeven maanden oud was, kwam mijn vader thuis. Hij bleek in Duitsland te hebben gezeten.” Praten over wat hem was overkomen, heeft hij nooit gekund. “Mijn vader is maar zestig jaar oud geworden. Ik ben pas daarna gaan uitzoeken wat er is gebeurd.” Want hoewel er in de familie niet gesproken werd over wat Berend Huisjes had meegemaakt, kon zijn zoon het niet loslaten. “Het heeft mij altijd bezig gehouden waar mijn vader was bij mijn geboorte. Een groot deel van mijn identiteit is bepaald door deze omstandigheden, bijvoorbeeld omdat er niet over gepraat werd. Het zat altijd in mijn achterhoofd.”
Wonder
Begin vorig jaar stuitte Huisjes, die sinds 1965 in Zeeland en sinds 1994 in Kapelle woont, op een bericht dat het Rode Kruis informatie had over dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog. Hij besloot contact op te nemen. Zijn zoektocht naar informatie over zijn vader, die toen al bijna 46 jaar gestorven was, bracht hem ook bij het Nationaal Archief in Den Haag en de International Tracing Service in Duitsland. In rechtbankverslagen las hij schokkende dingen. “Omdat mijn vader zich had onttrokken aan arbeid, werd hij overgebracht naar Kamp Zöschen in Duitsland, een zogenaamd heropvoedingskamp. In de vier maanden die hij daar heeft gezeten, is zijn gewicht gehalveerd. Het is een wonder dat hij dit kamp heeft overleefd. Van de driehonderd mensen zijn er daar 225 gestorven.”
Rust
Het afgelopen jaar ploos Bé Huisjes menig uur archieven uit, vaak samen met zijn echtgenote Yvonne. Zij moedigde hem aan om een boek te schrijven over zijn bevindingen en zijn familieleven. “Ik breng een boek uit in eigen beheer, omdat veel mensen met dezelfde vragen zitten, want ik heb meer verhalen over dwangarbeiders gevonden. Weinig mensen die de oorlog hebben meegemaakt, praten hierover. Daarbij ben ik tijdens mijn zoektocht zoveel mensen tegengekomen en door zovelen geholpen, dat ik hen met mijn boek wil laten zien wat de zoektocht heeft opgeleverd.” De schrijver bracht het antwoorden op zijn vragen. “Ik ben verschrikkelijke dingen te weten gekomen, maar toch geeft de waarheid me rust. Ik begrijp mijn vader beter, waarom hij er niet over kon praten en waarom hij soms driftig was. Hij wilde ons de ellende besparen. Maar hij heeft wel zichzelf tekort gedaan. Ik ben een binnenvetter, net als hij, en in 1986 uitte zich dat in lichamelijke klachten. Ik ben toen naar een psychiater gegaan en heb ervaren dat het heilzaam is om te praten en naar jezelf te kijken. Dat had ik mijn vader ook graag gegund.”
Presentatie
Bé Huisjes’ 160 pagina’s tellende boek ‘Ik zoek mijn vader’ is verkrijgbaar bij boekhandel Lectori in Kapelle. Hij verzorgt hier op vrijdag 12 april om 19.30 uur een presentatie over zijn boek.
Meer uit Reimerswaal
KAMPERLAND - De zon schijnt heerlijk boven Neeltje Jans terwijl sportvissers hun hengels klaarmaken aan boord van de Quo Vadis. De sportvisboot deint zachtjes op het water hier in de Zeeuwse Voordelta, grofweg tussen Kamperland en Oostkapelle. De zee is kalm op deze donderdag 10 juli. Onder het oppervlak speelt zich iets af wat maar weinig mensen weten: dit stukje Zeeuwse zee is een kraamkamer voor haaien.
20 uur geledenGOES - De brommobiel - ook wel het 45-kilometerautootje genoemd - is in opmars in Nederland, en Zeeland blijft daarin niet achter. Met name in Goes, maar ook in Reimerswaal, Kapelle en Tholen groeit het aantal brommobielen opvallend hard. Dat blijkt uit een analyse van mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl op basis van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
1 dag geledenKAPELLE - De gemeente Kapelle heeft het grasland op de kruising van de Handelsweg en de Nijverheidsweg op bedrijventerrein De Smokkelhoek aangewezen als definitieve locatie voor de kleinschalige noodopvang van asielzoekers. Daarmee is de locatiekeuze nu officieel rond. Op deze plek zullen maximaal 81 asielzoekers worden opgevangen voor een periode van maximaal dertien maanden.
1 dag geledenKRUININGEN/WAARDE - De nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Reimerswaal is bekend. Ralph Harthoorn uit Waarde werd afgelopen week uit 18 kandidaten gekozen. Ralph is 10 jaar en zit op de christelijke basisschool D'n Akker.
2 dagen geledenREIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal maakt zich zorgen over de kosten in de jeugdzorg en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Die kosten stijgen al jaren, en in de toekomst verwacht de gemeente dat dit alleen maar meer wordt. Tegelijkertijd krijgen gemeenten vanaf 2028 minder geld van de landelijke overheid. Dat staat in de nieuwste Kadernota, waarin de plannen voor de komende jaren staan.
3 dagen geledenKAPELLE - De Europese Raad heeft besloten de Richtlijn Tijdelijke Bescherming met één jaar te verlengen tot 4 maart 2027. Dit betekent dat Oekraïense vluchtelingen recht blijven houden op verblijf, werk, huisvesting, zorg en onderwijs zonder een asielaanvraag. De Europese Raad zal dit besluit tijdens een van zijn komende zittingen formeel goedkeuren. Voor Gemeente Kapelle houdt dit in dat we onze opvang en ondersteuning voortzetten. Het ministerie heeft toegezegd financiële garanties te bieden zolang de opvangtaak voor Oekraïense vluchtelingen geldt, plus één extra jaar na afloop van de richtlijn.Dit geeft ons de zekerheid dat we de gemaakte afspraken over de opvang kunnen blijven nakomen. Dit is positief voor de afspraken die we hebben gemaakt met betrekking tot de opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden in Kapelle. Door de verlenging van de RTB en de bijbehorende financiële garantie, is het financiële risico - waarover we u in het voorstel van maart 2024 over het beschikbaar stellen van budget hebben geïnformeerd - aanzienlijk verminderd. De huidige huurafspraken zijn namelijk geldig tot oktober 2027.Toch blijft het maken van lange termijnplannen met financiële dekking, langer dan twee jaar, onzeker voor gemeenten. Dit komt doordat de verlenging van de richtlijn telkens voor een beperkte periode wordt vastgesteld en afhankelijk is van de ontwikkelingen in Oekraïne en de besluitvorming op EU-niveau. Daarnaast kan de hoogte van het normbedrag, dat wij ontvangen voor de opvang van vluchtelingen, tussentijds worden aangepast. De Rijksoverheid werkt ondertussen aan een exit strategie voor een geleidelijke afbouw van de tijdelijke bescherming. Hierbij wordt gekeken naar alternatieve verblijfsstatussen en de mogelijke terugkeer van vluchtelingen naar Oekraïne zodra de situatie dat toelaat. Ondanks deze inspanningen blijven veel details nog onduidelijk, wat het voor gemeenten moeilijk maakt om lange termijnplannen met volledige financiële zekerheid te maken.
3 dagen geleden