Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IJskap Groenland volgens studie gebied zo groot als Brabant kwijt

IJskap Groenland volgens studie gebied zo groot als Brabant kwijt

LONDEN (ANP/RTR) - De Groenlandse ijskap is ruim 5000 vierkante kilometer kleiner geworden tussen 1985 en 2022. Dat is een gebied zo groot als de provincie Noord-Brabant. Onderzoekers van onder meer NASA hebben dat voor het eerst zo precies berekend. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in Nature.

Door klimaatverandering trekken gletsjers op Groenland zich steeds verder terug. Doordat gletsjers aan de randen afkalven, is het lastig om hier een goed beeld van te krijgen. Om exact te berekenen op welke schaal het ijs smelt en afbrokkelt, gebruikten de onderzoekers duizenden satellietbeelden.

"De eerdere methodes waren niet geweldig in het meten van de veranderingen van de ijskap", legt NASA-onderzoeker Alex Gardner uit. Hij noemt die verandering "enorm".

Smelten

Als de ijskap van Groenland volledig weg zou smelten, gaat het wereldwijde zeeniveau met zo'n 7,4 meter omhoog. Zover is het niet, maar volgens de wetenschappers is duidelijk dat door de huidige opwarming het zeeniveau al zeker 27 centimeter omhoog zal gaan door gesmolten ijs op Groenland.

Een ander probleem zien ze in de invloed op de stromingen in de oceaan. Als rond Groenland steeds grotere hoeveelheden zoet water in de oceaan terechtkomen, kan dat daar een sterkere stroming langs de kust veroorzaken. Daardoor kan de Warme Golfstroom, waar Europa zijn gematigde klimaat aan dankt, juist afzwakken. Over de precieze gevolgen daarvan bestaat nog veel onzekerheid. Eén mogelijkheid is dat het hierdoor juist kouder wordt in Europa, terwijl het smelten van de ijskap wordt veroorzaakt door opwarming.

Meer uit Buitenland

VN slaan alarm over ophoping afval in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Verenigde Naties hebben alarm geslagen over de enorme hoeveelheid afval die zich ophoopt in de Gazastrook. "Op 9 juni was sprake van 330.000 ton afval in of bij bewoonde gebieden in Gaza", meldt VN-organisatie UNRWA donderdag.

13 minuten geleden
Autoriteiten VK bekijken verkiezingsactie populaire youtuber

LONDEN (ANP) - Bij de aankomende Britse parlementsverkiezingen blijken in zeker elf kiesdistricten kandidaten aangemeld te zijn die de naam gebruiken van een populaire youtuber. De politie zegt daar al een melding van te hebben gehad en de zaak te bekijken, bericht Sky News.

25 minuten geleden
Fransman na twee jaar gevangenschap in Iran terug in Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Fransman Louis Arnaud is donderdag na twee jaar gevangenschap in Iran teruggekeerd naar Frankrijk. De Iraanse autoriteiten arresteerden hem in 2022 op verdenking van deelname aan de massaprotesten die ontstonden na de dood van Mahsa Amini.

37 minuten geleden
Mensen onder het puin na explosie in woongebouw België

ANTWERPEN (ANP) - Een zware explosie heeft een deel van een appartementencomplex verwoest in het Belgische Hoboken, een district van Antwerpen. Omroep VRT bericht dat de brandweer al meerdere mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. De brandweer spreekt over zeker zes gewonden. "We blijven zoeken, maar de instabiliteit maakt het ons lastig."

1 uur geleden
Weer vrachtschip aangevallen en beschadigd bij Jemen

ADEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een vrachtschip heeft bij Jemen schade opgelopen door een aanval. De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist en zeggen met drones en ballistische raketten het schip Tutor te hebben bestookt.

1 uur geleden
Burgerrechtenorganisatie betwist asieldecreet Biden bij rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft een proces aangespannen tegen het nieuwe asieldecreet van de Amerikaanse president Joe Biden. De zaak werd woensdag aanhangig gemaakt bij de federale rechter in Washington, maakte de ACLU bekend.

2 uur geleden
VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

4 uur geleden