Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iets meer sterfte dan normaal, waarschijnlijk niet door corona

Iets meer sterfte dan normaal, waarschijnlijk niet door corona

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst sinds eind april overleden vorige week meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lange tijd was het coronavirus de veroorzaker van hoge sterftecijfers, maar dat lijkt nu niet het geval. Onderzoekers hebben op dit moment geen zicht op een andere oorzaak en denken dat het ook om een toevallige fluctuatie kan gaan.

Vorige week overleden naar schatting bijna 3000 mensen. Dat zijn er 200 meer dan verwacht. Dat hebben de statistici ingeschat op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. Het is normaal dat het aantal overlijdens soms wat hoger is en soms wat lager. Maar als dit cijfer veel hoger ligt dan normaal spreken onderzoekers van oversterfte. Het sterftecijfer ligt nu net iets boven die grens. De toename is zowel te zien bij mensen onder de 65 als daarboven.

"We hebben geen verklaring voor wat er nu gebeurt", zegt CBS-socioloog Tanja Traag. "Want de 'usual suspects' van corona en warm weer lijken geen rol te spelen." RIVM-cijfers laten geen stijging zien in de coronasterfte. De gegevens van RIVM zijn weliswaar incompleet, maar geven wel een eerste indicatie van waar de trend naartoe gaat. CBS kan later in het jaar pas precies nagaan waaraan mensen zijn overleden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Politie beëindigt weer illegale feesten

DEVENTER (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in onder meer Deventer, Tilburg en bij Breda een eind gemaakt aan illegale feesten. Het was er veel te druk en mensen hielden zich niet aan de coronaregels.

3 uur geleden
Nederland duikt mogelijk onder signaalwaarde, na ruim 270 dagen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt zo snel, dat Nederland zondag of maandag onder een belangrijke grens uit kan komen. Die grens is de zogeheten signaalwaarde van het aantal positieve tests. Nederland blijft onder die limiet als in een etmaal minder dan zo'n 1222 mensen positief testen, en dat zou voor het eerst sinds 13 september zijn, meer dan 270 dagen geleden.

10 uur geleden
Hoekstra vreest geen scheuring binnen CDA

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra is niet bang dat het vertrek van Pieter Omtzigt leidt tot een scheuring van de partij. Dat zegt hij zaterdag tegen RTL Nieuws.

18 uur geleden
Advocate toeslagenaffaire: we staan achter Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire staan achter het besluit van Pieter Omtzigt om uit het CDA te stappen. Dat zegt Eva González Pérez, advocate van tientallen ouders, desgevraagd. Omtzigt speelde een grote rol in het blootleggen van de kinderopvangtoeslagaffaire, waarbij duizenden ouders door de overheid onterecht als fraudeur werden bestempeld en zo in de schulden werden gestort.

19 uur geleden
CDA'ers bedroefd over vertrek Omtzigt, blijven wel bij de partij

DEN HAAG (ANP) - Meerdere CDA-Kamerleden reageren verdrietig op het vertrek van Pieter Omtzigt uit de partij. Toch zijn er vooralsnog geen CDA'ers die ook de partij verlaten en zich bij Omtzigt voegen.

20 uur geleden
Echtgenote Omtzigt blijft CDA-fractievoorzitter Enschede

DEN HAAG (ANP) - Ayfer Koç, de echtgenote van Pieter Omtzigt, blijft fractievoorzitter voor het CDA in Enschede. Wel schrijft ze op Twitter "alle begrip en volledige steun" te hebben voor zijn besluit om de partij te verlaten.

21 uur geleden
Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten

APELDOORN (ANP) - Naar schatting een paar duizend demonstranten liepen zaterdag in Apeldoorn mee met de mars van Police for Freedom tegen de coronamaatregelen. Vanwege de drukte vroeg de gemeente Apeldoorn aan bezoekers om het centrum te mijden.

22 uur geleden