Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iets meer bijzondere vogels in Moer

Iets meer bijzondere vogels in Moer

YERSEKE - De Yerseke Moer is een bijzonder natuurgebied, omdat het veel vertelt over de plaatselijke geschiedenis en zeer vogelrijk is. Zelfs weinig voorkomende soorten, zoals de kluut en grutto komen voor in de Yerseke Moer. Stichting Het Zeeuwse Landschap, beheerder van het natuurgebied, meldt dat het aantal kluten, grutto’s en scholeksters in de lift zit.

‘Door het droge voorjaar bereikte het aantal kluten niet de 116 paar uit het natte voorjaar van 2018, maar de aantallen nemen nog steeds jaarlijks toe’, aldus Het Zeeuwse Landschap. ‘Halverwege de jaren ‘90 broedden er nog maar ongeveer dertig paartjes. De laatste jaren schommelt dit aantal rond de honderd.’

Grutto

Voor de grutto is de Yerseke Moer nog steeds het belangrijkste broedgebied in Zeeland. ‘Het aantal is dit jaar met 52 net iets hoger dan de twee jaren ervoor. Al zijn er niet meer zoveel grutto’s als in 2000 en de jaren daarna. Toen zaten er nog meer dan honderd paartjes in dit gebied.’

Scholekster

Het gaat volgens de stichting in heel Nederland slecht met de scholekster. ‘Ook in de Yerseke Moer liep het aantal sinds 1989 hard terug. Maar sinds 2015 is er weer een lichte stijging. Dit jaar kwam het aantal broedparen uit op 112.’

Natuurwerkdag

Tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag, dit keer op zaterdag 2 november, kunnen vrijwilligers met groene vingers ook weer de handen uit de mouwen steken in de Yerseke Moer. Het natuurgebied, een van de oudste landschappen van Zeeland, dankt haar naam aan het fenomeen moernering. In de vijftiende eeuw ging een groot deel van de Yerseke Moer op de schop, omdat het zout in het veen veel geld waard was. Zeeland werd zelfs de zoutleverancier van Europa. Waar het veen was weggestoken, werd de afgegraven deklaag van klei weer slordig teruggegooid. Deze moernering heeft het gebied haar hollebollige uiterlijk gegeven.

De invloed van het zoute water is vooral nu, in het najaar, goed te zien in de Yerseke Moer. De zeekraal kleurt het gebied dan rood.

Meer informatie

Op de website www.natuurwerkdag.nl verschijnen deze weken de vele locaties in Zeeland waar vrijwilligers op zaterdag 2 november kunnen helpen in de natuur. Voor de Yerseke Moer staat voor de Natuurwerkdag wilgen knotten op het programma. Het werk gebeurt tussen 10.00 en 13.00 uur en er is plaats voor maximaal dertig personen (25 volwassenen en vijf kinderen).

Meer uit Reimerswaal

Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

1 dag geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

1 dag geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

2 dagen geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

3 dagen geleden
Julianaschool Krabbendijke blij met nieuw, toekomstbestendig pand

KRABBENDIJKE - De Julianaschool in Krabbendijke heeft haar gloednieuwe pand aan de Scoudestraat in gebruik genomen. De nieuwbouw is uitgerust met nieuw meubilair, de nieuwste technologie en is heel toekomstbestendig. De eerste lessen zijn al gegeven en zowel de leerlingen als docenten zijn ontzettend blij met de nieuwe school.

3 dagen geleden
Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

4 dagen geleden