Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iets meer bijzondere vogels in Moer

Iets meer bijzondere vogels in Moer

YERSEKE - De Yerseke Moer is een bijzonder natuurgebied, omdat het veel vertelt over de plaatselijke geschiedenis en zeer vogelrijk is. Zelfs weinig voorkomende soorten, zoals de kluut en grutto komen voor in de Yerseke Moer. Stichting Het Zeeuwse Landschap, beheerder van het natuurgebied, meldt dat het aantal kluten, grutto’s en scholeksters in de lift zit.

‘Door het droge voorjaar bereikte het aantal kluten niet de 116 paar uit het natte voorjaar van 2018, maar de aantallen nemen nog steeds jaarlijks toe’, aldus Het Zeeuwse Landschap. ‘Halverwege de jaren ‘90 broedden er nog maar ongeveer dertig paartjes. De laatste jaren schommelt dit aantal rond de honderd.’

Grutto

Voor de grutto is de Yerseke Moer nog steeds het belangrijkste broedgebied in Zeeland. ‘Het aantal is dit jaar met 52 net iets hoger dan de twee jaren ervoor. Al zijn er niet meer zoveel grutto’s als in 2000 en de jaren daarna. Toen zaten er nog meer dan honderd paartjes in dit gebied.’

Scholekster

Het gaat volgens de stichting in heel Nederland slecht met de scholekster. ‘Ook in de Yerseke Moer liep het aantal sinds 1989 hard terug. Maar sinds 2015 is er weer een lichte stijging. Dit jaar kwam het aantal broedparen uit op 112.’

Natuurwerkdag

Tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag, dit keer op zaterdag 2 november, kunnen vrijwilligers met groene vingers ook weer de handen uit de mouwen steken in de Yerseke Moer. Het natuurgebied, een van de oudste landschappen van Zeeland, dankt haar naam aan het fenomeen moernering. In de vijftiende eeuw ging een groot deel van de Yerseke Moer op de schop, omdat het zout in het veen veel geld waard was. Zeeland werd zelfs de zoutleverancier van Europa. Waar het veen was weggestoken, werd de afgegraven deklaag van klei weer slordig teruggegooid. Deze moernering heeft het gebied haar hollebollige uiterlijk gegeven.

De invloed van het zoute water is vooral nu, in het najaar, goed te zien in de Yerseke Moer. De zeekraal kleurt het gebied dan rood.

Meer informatie

Op de website www.natuurwerkdag.nl verschijnen deze weken de vele locaties in Zeeland waar vrijwilligers op zaterdag 2 november kunnen helpen in de natuur. Voor de Yerseke Moer staat voor de Natuurwerkdag wilgen knotten op het programma. Het werk gebeurt tussen 10.00 en 13.00 uur en er is plaats voor maximaal dertig personen (25 volwassenen en vijf kinderen).

Meer uit Reimerswaal

Rilland actief in verduurzamen woningen

RILLAND - Een duurzamer Rilland, dat is waar Energiecoöperatie 4411 voor staat. Op dit moment is de coöperatie druk bezig met het project met energiecoaches, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Daarbij krijgen woningeigenaren in het postcodegebied advies over het verduurzamen van hun woning. 

10 uur geleden
Nieuwe naam voor Fruitteeltmuseum Kapelle: Zeeuws Fruit Museum

KAPELLE - Het Fruitteeltmuseum in Kapelle heeft vrijdag haar nieuwe naam onthuld: Zeeuws Fruit Museum.

12 uur geleden
Bromfietser naar ziekenhuis na botsing met auto in Kruiningen

KRUININGEN - Een bromfietser is donderdagavond gewond geraakt na een aanrijding met een auto in Kruiningen.

15 uur geleden
'We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn'

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

1 dag geleden
Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

1 dag geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

2 dagen geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

2 dagen geleden