Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Iedereen zegt tegen Marieke le Duc-Bouwense dat ze er klaar voor is

‘Iedereen zegt tegen Marieke le Duc-Bouwense dat ze er klaar voor is

KORTGENE - Marieke le Duc-Bouwense begint deze week aan de grootste uitdaging van haar leven. Met drie andere vrouwen roeit de Kortgeense de Atlantische Oceaan over. De race begint vrijdag in La Gomera op de Canarische Eilanden. Le Duc-Bouwense en de anderen moeten in een grote sloep vijfduizend kilometer afleggen naar Antigua. Het viertal gaat de uitdaging aan voor het goede doel Vrouwenhart.

Naast Marieke le Duc-Bouwense maken Iris Noordzij, Melissa Vooren en Renate de Backere deel uit van het team dat onder de naam Atlantic Dutchesses meedoet aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, ‘world’s toughest row’, zoals de organisatie het zelf noemt. De Kortgeense verwacht er tussen de één en twee maanden over te doen.

Cabines 

Ze is al maanden in training. Het plan is dat de vrouwen op de oceaan twee uur roeien en twee uur rusten, zodat de boot altijd in beweging is. Als ze niet roeien, kunnen de vrouwen rusten in één van de twee cabines aan de uiteinden van de sloep. De grootste risico’s van de overtocht zijn zeeziekte, metershoge golven en uitputting. De oversteek is zeker geen makkie. De organisatie zegt zelf dat er meer mensen de Mount Everest hebben beklommen dan dat er roeiers zijn die de Atlantische Oceaan zijn overgestoken. “De laatste tijd hebben we vooral in de sportschool gezeten”, zegt Le Duc-Bouwense. “We hebben nog wel wat samen kunnen trainen, maar sinds de tweede coronagolf is dat niet meer mogelijk geweest.”

Canarische Eilanden

Ze heeft haar teamgenoten voor hun vertrek naar de Canarische Eilanden bijna alleen via Skype gezien. De coronacrisis heeft de voorbereiding en zelfs de vlucht naar de startplaats flink in de war geschopt. Ze hebben zich er niet door uit het veld laten slaan. “We hebben eerder dit jaar in Engeland al twee weken met elkaar getraind en bovenop elkaars lip gezeten. We kunnen het prima met elkaar uithouden op een paar vierkante meter. Door met elkaar te werken, leer je elkaar goed kennen.”

Teamcoach

Het team krijgt professionele begeleiding. Zo hebben Le Duc-Bouwense en de anderen gesprekken gehad met een teamcoach. “‘Wat kun jij bieden aan de anderen?’ was een vraag. Ik denk dat ik veel humor heb en de nodige zelfspot. Daardoor kan ik snel de angel uit een discussie halen.” Sinds ze voor de zomer zei deze uitdaging aan te gaan, is er veel afgekomen op Le Duc-Bouwense, die in het dagelijks leven docent is in het volwassenenonderwijs van Scalda en een gezin heeft. “Het gros van de mensen die het hoort vraagt zich af waarom ik het doe. Mij lijkt dit een prachtig avontuur. Ik besef dat het iets heel bijzonders is. Ik ben gek op watersport en op dat gebied is er geen mooiere uitdaging dan deze wedstrijd. Sinds ik ‘ja’ heb gezegd, heb ik me dan ook niet afgevraagd waaraan ik was begonnen. De laatste tijd begonnen de zenuwen wel op te spelen, maar iedereen zegt dat ik er klaar voor ben. En zo voelt het ook.”

Vrouwenhart

De Atlantic Dutchesses roeit voor het goede doel Vrouwenhart. Het is een organisatie die zich inzet om hart- en vaatziekten onder vrouwen te verminderen. Het geld dat door het viertal wordt ingezameld gaat naar onderzoek van Hester den Ruijter van UMC Utrecht.

Mensen kunnen een donatie doen via www.atlanticdutchesses.com.

Meer uit Vlissingen

Overleden persoon gevonden in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft het onderzoek in een woning in Westerzicht in Vlissinen afgerond. In de woning werd een overleden persoon aangetroffen.

7 minuten geleden
Politieonderzoek in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft woensdagnacht een onderzoek gedaan in een woning aan de Westerzicht in Vlissingen. Wat er precies gebeurd is, is vooralsnog onbekend.

2 uur geleden
Twee auto's van de weg A58 Ritthem

RITTHEM - Bij een ongeval op de A58 bij Ritthem zijn woensdagavond twee bestuurders met de schrik vrijgekomen. De beide voertuigen liepen schade op. Het ongeval werd mogelijk veroorzaakt door de weersomstandigheden.

13 uur geleden
Nieuwbouw biedt onderdak aan 350 internationale werknemers

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft groen licht gegeven voor de bouw van huisvesting voor driehondervijftig internationale werknemers op de plaats waar voorheen sportpark Baskensburg was. Ontwikkelaar Delfaerde Comfort Studio's zet in op hoogwaardige huisvesting. "Stel je maar voor dat je zelf in een ander land gaat werken, dan wil je toch ook fatsoenlijk gehuisvest zijn?"

1 dag geleden
Het onderzoek naar de B-24 H bommenwerper voor de kust van Domburg is gisteren begonnen

VLISSINGEN/DOMBURG - Trident Archeology is afgelopen maandag begonnen met het onderzoek naar de Amerikaanse bommenwerper die op 5 november 1943 bij Domburg in zee is gestort. De onderzoekers hopen de stoffelijke resten te vinden van twee bemanningsleden die zich mogelijk nog in het vliegtuig bevinden. Het onderzoek loopt tot 3 mei.

2 dagen geleden
Boom valt op beveiligingsbusje in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Een medewerker van een beveiligingsbedrijf is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen nadat er door het stormachtige weer een boom op het voertuig viel.

2 dagen geleden
Souburger (30) werd meerdere keren gestoken

OOST-SOUBURG - De persoon die gisteren gewond raakte bij een steekpartij in Oost-Souburg is een 30-jarige man uit die plaats. Volgens de politie had hij meerdere steekwonden. De aangehouden verdachten zijn 17 en 18 jaar oud.De politie kreeg zondag rond 21.50 uur meldingen over een conflict in het dorp. Hierbij zou iemand zijn gezien met een mes. Voor de politie reden om direct met meerdere eenheden ter plekke te gaan. Omstanders meldden vervolgens bij de agenten dat in een steeg aan het Zeelandiaplein een gewonde man lag. Deze werd inderdaad aangetroffen. De man werd met spoed per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.Volgens de eerste verklaringen is het slachtoffer op het Zeelandiaplein gestoken. Op het moment dat agenten hier arriveerden, waren de daders er echter al vandoor. "Omdat het vermoeden was dat de verdachten in een woning aan de Platanenstraat zouden zijn, zijn ook daar agenten naartoe gegaan. In de betreffende woning zijn vervolgens twee jongemannen van 17 en 18 jaar aangehouden", zo meldt de politie. De twee zitten nog vast voor verder onderzoek.

2 dagen geleden