Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Iedereen van die bank af en lekker bewegen’

‘Iedereen van die bank af en lekker bewegen’

WAARDE - De sportverenigingen in de gemeente Reimerswaal kunnen elkaar versterken door meer samen te werken, denkt Jan-Willem de Coninck van tennisclub Waarde. “Als de spoeling aan leden dun is, kun je bijvoorbeeld leden van verschillende clubs, met hetzelfde niveau, vaker tegen elkaar laten spelen”, geeft hij een voorbeeld. De Coninck hoopt dat het nieuwe beweegakkoord van de gemeente Reimerswaal sportclubs helpt om meer samen te doen.

Sportverenigingen, maar bijvoorbeeld ook zorgorganisaties en het onderwijs, zijn al met elkaar in contact voor de totstandkoming van het akkoord. “We willen partijen samenbrengen om de ambities in het beweegakkoord uit te voeren”, vertelt wethouder Kees Verburg. 

Voor de komende vier jaar zijn er verschillende doelen. Om zoveel mogelijk mensen te laten bewegen, komt er meer aandacht voor financiële ondersteuning van gezinnen vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Er wordt onderzocht hoe minder actieve inwoners met behulp van bijvoorbeeld beweegmaatjes plezier in bewegen kunnen krijgen, maar ook of een Beweegpas Reimerswaal of flexibel lidmaatschap meer mensen (vaker) actief krijgt. Ook kan het uitdagender inrichten van schoolpleinen en de omgeving van woonzorgcentra uitnodigen tot bewegen. 

De gemeente overlegt met de basisscholen over invoering van de MQ-scan om de motoriek van kinderen te meten. “Die scan zou je bijvoorbeeld twee keer per jaar kunnen uitvoeren om de ontwikkeling van kinderen in beeld te brengen”, legt Jordan van Langevelde, gemeentelijk coördinator sport en bewegen, uit. “Hierbij test je spelenderwijs de motoriek. Kinderen hoeven daarvoor niet zenuwachtig te zijn, want het is een soort speelkwartier.”

Rode cijfers

In het akkoord staan cijfers op het gebied van bewegen en Reimerswaal scoort op de meeste punten iets slechter dan het landelijk gemiddelde. Zo is het percentage niet-sporters 59,6 procent, tegen een landelijk gemiddelde van 48,7 procent. Aangesloten bij een sportvereniging is 18,4 procent van de inwoners, tegen 25,3 landelijk, terwijl Reimerswalers relatief iets dichter bij sportaccommodaties wonen: de gemiddelde afstand is 0,68 kilometer en landelijk 0,83 kilometer. “Ik kan die slechtere scores niet verklaren”, zegt Verburg. “Maar we willen het beter doen en als we met het beweegakkoord de rode cijfers kunnen wegpoetsen, ben ik dik tevreden.”

Zomerchallenge

De tennisclub in Waarde zet zich daarvoor graag in. Bestuurslid De Coninck is opgeleid tot tennisleraar en zo heeft de club weer een trainer uit het eigen dorp. Hij heeft Tennisschool Waarde opgericht. “Ik geef onder meer gratis proefles, in de hoop dat mensen lid worden van de club.” De vereniging schoof aan bij het overleg voor het beweegakkoord om na te denken over de toekomst. “Vorig jaar gingen we actief leden werven en is de club gegroeid van 60 naar 76 leden.” Dat hebben ze onder meer bereikt via sociale media en flyeren. Maandag was er een ‘maak kennis met tennis’-middag voor de jeugd en de zomerchallenge komt er ook aan. Hierbij kan iedereen tennis laagdrempelig uitproberen. “Ook in coronatijd kun je tennissen, want je kunt makkelijk anderhalve meter afstand houden. Dus we proberen zoveel mogelijk jeugd en ouderen van die bank af aan het bewegen te krijgen.”

Meer uit Reimerswaal

Rilland actief in verduurzamen woningen

RILLAND - Een duurzamer Rilland, dat is waar Energiecoöperatie 4411 voor staat. Op dit moment is de coöperatie druk bezig met het project met energiecoaches, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Daarbij krijgen woningeigenaren in het postcodegebied advies over het verduurzamen van hun woning. 

10 uur geleden
Nieuwe naam voor Fruitteeltmuseum Kapelle: Zeeuws Fruit Museum

KAPELLE - Het Fruitteeltmuseum in Kapelle heeft vrijdag haar nieuwe naam onthuld: Zeeuws Fruit Museum.

12 uur geleden
Bromfietser naar ziekenhuis na botsing met auto in Kruiningen

KRUININGEN - Een bromfietser is donderdagavond gewond geraakt na een aanrijding met een auto in Kruiningen.

16 uur geleden
'We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn'

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

1 dag geleden
Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

1 dag geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

2 dagen geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

2 dagen geleden